Sacrum MR vizsgálat

Sacrum MR vizsgálat

A csípő-keresztcsonti (sacroiliacalis) ízületeket érintő gyulladásos betegség korai kimutatására használható elsősorban a Sacrum MR vizsgálat.

Az ízületek gyulladását korai stádiumban ödéma és kevés ízületi folyadék jellemzi.

A betegség előrehaladtával azonban MR-el jól láthatóvá válnak a szabálytalan ízületi rések, illetve körülöttük kialakuló meszesedések is.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

sacrum

Milyen előkészítés szükséges?

A Sacrum MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről, de a natív vizsgálat nem igényel különösebb előkészítést.

Hogyan zajlik a Sacrum MR vizsgálat?

Az MR berendezés, egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, amin ön mozdulatlanul fekszik. A keresztcsont vizsgálata legtöbbször háton fekve történik.

Az MR készülék zajos, különös, kopogó, kattogó jellegű, gépzörej hallható, de ennek intenzitása füldugó használatával csökkenthető.

A Medicover MR berendezése úgynevezett zárt készülék, így előfordulhat, hogy a páciensben bezártság érzetet kelt.

Jó hír, hogy ezt mérsékelheti az átlagosnál nagyobb, 70 centiméteres belső átmérő. A vizsgálat alatt a páciens nem érez semmit.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Akkor, ha a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag –ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, pacemaker, érszorító, implantátum stb.–, van beépítve.

Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak, továbbá értékelhetetlenné válhat a kapott kép a vizsgált szervről. Ma már a műtétek után a betegek kapnak egy okmányt arról, hogy a beépített implantátummal vizsgálhatóak MR-el vagy nem. Kérjük kedves páciensünket, hogy ezt az okmányt minden esetben hozza magával! Ha a páciens klausztrofóbiára hajlamos, a vizsgálat elvégzése nehézségekbe ütközhet.

Van mellékhatása?

Kontrasztanyagos vizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni! Fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt, a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni! Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre is.

Az MR vizsgálatnak nincs mellékhatása, ritkán a kontrasztanyag okozhat reakciót. Fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végzünk.

siemens-magnetrom-mr

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.