Méhkaparás (Fractionalt abrasio, Curettage)

Méhkaparás (Fractionalt abrasio, Curettage)

Mikor indokolt?

A méhkaparás azaz a nőgyógyászati küretként is ismert rutin beavatkozás legfőképpen akkor indokolt mikor ismeretlen eredetű vérzészavarok jelentkeznek.

Ezeket a vérzéseket okozhatják hormonális zavarok, de a méhnyálkahártya jó és rosszindulatú daganatai is, melyeket fontos időben felismerni.

A műtét lehet egyszerre diagnosztikai és terápiás célú is: Előbbi esetén szövetmintát veszünk a méhnyálkahártyából, hogy megállapítsuk a probléma pontos okát, kezelés esetén pedig eltávolítjuk a méhnyálkahártyát.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Méhkaparás
Méhkaparás

Hogyan zajlik a műtét?

Előzetes vizsgálatokat követően (labor, EKG, konzultáció) a beavatkozás egynapos sebészet keretein belül zajlik. A műtétet helyi érzéstelenítésben vagy rövid ideig tartó altatásban végezzük.

A beavatkozás során a szakorvos hüvelyt speciális oldattal fertőtleníti, a méhűrt szonda segítségével kiüríti, majd küretkanállal eltávolítja a méhnyakcsatorna és/vagy a méhtest nyálkahártyáját. Az így nyert anyagmintákat szövettani vizsgálatra küldi.

Az eltávolított szövetet ezután alapos szövettani vizsgálatnak vetik alá, hogy diagnosztizálhassák vagy kizárhassák a kóros folyamatokat.

Mivel egynapos sebészet keretében történik a méhkaparás, rövid megfigyelés után Ön hazatérhet és otthon lábadozhat.

Mik a veszélyei?

Felléphet túlérzékenység altatóra, érzéstelenítőre vagy a fertőtlenítő szerre, azonban ezeket Kórházunkban azonnal el tudjuk látni. Előfordulhat méhgyulladás és a kismedencei szervek gyulladása is, melyet antibiotikummal kezelni tudunk.

Igen ritkán előfordulhatnak a méhfal sérülési is, ami további műtétet tehet szükségessé (hasműtét vagy hastükrözés). A műtét során célunk a seb zárása és a méh megőrzése.

Veszélyesebb azonban nem elvégezni a vizsgálatot, hiszen rejtve maradhatnak kóros elváltozások és vérszegénység, nagyfokú állapotromlás következhet be.

Méhkaparás ára

Méhkaparás (Fractionalt abrasio)
Medicover Kórház és klinika280 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Nőgyógyász szakorvosok

Dr. Sziller Péter

Dr. Sziller Péter

tovább
Dr. Danis Dávid

Dr. Danis Dávid

tovább
Dr. Gál András

Dr. Gál András

tovább
Dr. Sikó László

Dr. Sikó László

tovább
Dr. Sipos Attila

Dr. Sipos Attila

tovább
Dr. Bokor András

Dr. Bokor András

tovább