Teljes gerinc MR

Teljes gerinc MR

Mi a vizsgálat célja?

A teljes gerincszakasz egészét vizsgálja, a nyaktól a kismedencéig terjedően vizsgáló teljes gerinc MR vizsgálat elsődleges célja a daganatos, gyulladásos, valamint degeneratív elváltozások korai felismerése. Segítségével átfogó képet kaphatunk testünk és szerveink állapotáról.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Fontos azonban kiemelni, hogy a vizsgálat szűrő jellegű, az esetleges elváltozásokra fókuszál, az elváltozás típusát azonban nem határozza meg. A talált elváltozás részletes vizsgálatára az adott régióra irányuló, célzott MR vizsgálattal van lehetőség, melyet szükség esetén a kapott leletben a radiológus szakorvos pontosan megjelöl.

Mely testrészeket vizsgálja?

A teljes gerinc MR vizsgálat magában foglalja a nyaki-, háti-, és lumbalis gerinc szakaszokat. A vizsgálat során a gerincvelő is jól látható.

nyaki gerinc MR vizsgálat a nyaki gerinc fájdalmai, sérülései, a karba/karokba sugárzó zsibbadásokat vizsgálja.

Olyan fejfájások, szédülés, fülzúgás esetén is segítséget nyújthat, amelyeknek eddigi kivizsgálásai nem hoztak eredményt.

Amennyiben sérv, sclerosis multiplex gyanúja áll fenn, kontrasztanyagos vizsgálat javasolt. Minden egyéb esetben elegendő a natív vizsgálat.

Háti gerincszakasz

háti gerinc MR a háti gerinc fájdalmai, sérülései, sérv gyanú, valamint sclerosis multiplex gyanú esetén kontrasztanyagos vizsgálat javasolt.

Lumbális gerincszakasz

Az ágyéki gerinc MR  a lumbalis gerinc fájdalmai, sérülései, deréktáji, combba-, lábba kisugárzó zsibbadások, fájdalmak, (porckorong) sérv gyanú, valamint sclerosis multiplex gyanú esetén kontrasztanyagos vizsgálat javasolt.

Mely testrészeket nem tartalmazza a vizsgálat?

A vizsgálat nem tartalmazza a koponya, vállak, karok, medence csípő ízületek és a lábak képalkotását. Kizárólag a gerincoszlopot, a test vázát vizsgálja, így elsődlegesen hátfájásos panaszok okának kiderítésében nyújt segítséget. Nem tartozik bele továbbá az erek vizsgálata.

Milyen előkészítés szükséges?

A vizsgálat kontrasztanyag beadása nélkül történik, így semmilyen speciális előkészületet nem igényel. A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorra érkezni. A vizsgálat elvégzéséhez orvosi javaslat vagy beutaló nem szükséges.

A nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni. Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre is.

Hogyan zajlik a teljes gerinc MR vizsgálat?

Az MR felvételeket készítő gép egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, amin a vizsgálat ideje alatt a páciens mozdulatlanul hanyatt fekszik, miközben a felvételek készülnek. A vizsgálat során az operátor több alkalommal bemegy a vizsgáló helységbe és áthelyezi a test éppen vizsgált régiójára a tekercset, mely a felvételek készítését segíti.

A vizsgálat ideje alatt végig mozdulatlanul kell feküdni. Az MR készülék zajos, kopogó, kattogó jellegű, gépzörej hallható a vizsgálat során, melynek intenzitása füldugó használatával csökkenthető. A vizsgálat ideje alatt kísérő tartózkodhat a helységben.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Ha a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag (ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, pacemaker, érszorító, implantátum stb.), van beépítve, a vizsgálat nem végezhető el. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak, továbbá értékelhetetlenné válhat a kapott kép a vizsgált szervről.

Van mellékhatása?

A vizsgálatnak nincs mellékhatása. Ha a páciens klausztrofóbiára hajlamos, a vizsgálat elvégzése nehézségekbe ütközhet. Ezt mérsékelheti az átlagosnál nagyobb, 70 centiméteres belső átmérő, mellyel MR készülékünk rendelkezik.

Fontos tudnivalók a teljes gerinc MR vizsgálattal kapcsolatban

Vizsgálati időpont foglalásához 100% előleg befizetése szükséges, melyet a vizsgálatot megelőzően, legalább 2 munkanappal korábban átutalással, vagy recepciónkon személyes befizetéssel szükséges teljesíteni. Az előleg befizetéséhez recepciónkon Egészségpénztári kártyát is elfogadunk. Az előlegfizetéssel kapcsolatban bővebb tájékoztatást kollégáinktól kaphat a telefonos időpontfoglalás alkalmával.

A vizsgálat teljes díját a vizsgálat páciens által történő esetleges megszakítása esetén is szükséges kifizetni. Amennyiben nem jelenik meg előjegyzett vizsgálati időponton és azt munkanapokon, legalább 2 munkanappal előtte nem mondta le, a Medicover fenntartja a jogot, hogy a nem lemondott vizsgálat díjának 100%-át visszatartsa.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.