Vesefunkció laborvizsgálati csomag

Vesefunkció laborvizsgálati csomag

A laborvizsgálat során a vese kiválasztó működését, illetve annak beszűkülését (pl. gyulladás) nézzük.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A vese működése

A vese páros, bab alakú szerv, mely a kiválasztásért felel. Funkciójának megfelelően eltávolítja az anyagcsere során keletkezett bomlástermékeket, megszűri és tisztítja a vért, valamint szabályozza a szervezet vízháztartását és az artériás vérnyomást. A nitrogén-anyagcsere végtermékei (urea, kreatinin, húgysav) mellett a szervezetbe bekerülő, egyes idegen anyagokat – xenobiotikumok -, az inaktivált hormonok egy részét és a gyógyszereket is eltávolítja a szervezetből. Az anyagcsere normális termékeit (tejsav, glukóz, ketontestek) szintén kiválasztja abban az esetben, amikor koncentrációjuk a szükséges (fiziológiás) értéket meghaladja.

A vesefunkció laborcsomagban vizsgált tételek

Kreatinin

A kreatinin az izomból származó fehérje lebontási termék, mely a szervezetből a vesén keresztül távozik. Állandó mennyiségben termelődik. Szintje az izomtömegtől és a veseműködéstől függ. Férfiaknál általában magasabb kreatinin szint jellemző, mint a nőknél. A kreatinin nem összetévesztendő a kreatinnal, amit elsődlegesen a máj termel, majd innen az izmokba kerül, ahol a szervezet energiaforrásként hasznosítja az izommunka során. A kreatin egy része az izmokban kreatininné alakul.

Mi lehet az alacsony kreatinin szint oka?

 • Izomtömeg vesztés
 • Öregedés
 • Terhesség

Mi lehet a magas kreatinin szint oka?

 • Húgyúti elzáródás
 • Veseelégtelenség
 • Diéta
Vesefunkcio-laborvizsgalati-csomag-Kreatinin-Vese
CH50

Karbamid

A karbamid az aminosavak lebontási terméke. A szervezetből a vesén keresztül távozik.

Mi lehet az alacsony karbamid szint oka?

 • Májbetegség

Mi lehet a magas karbamid szint oka?

 • Nem elégséges folyadékbevitel
 • Húgyúti elzáródás
 • Veseelégtelenség
 • Gyomorvérzés
 • Magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása

Húgysav

A húgysav a purin vegyületek lebontási terméke, mely vizelettel távozik a szervezetből. A napi átlag húgysav ürítés normál esetben 150-250 g. A húgysav a vízben rosszul oldódik, ezért a vesében kikristályosodhat, ami vesekőhöz vezethet.

Vizelet általános + üledék vizsgálat

A vizelet vizsgálat segítségével a vese működésének betegségeire és számos belgyógyászati problémára is fény derülhet. A vizelet minták elemzése során kimutathatók a húgyúti fertőzések, de cukorbetegség  meglétére vagy a szervezetben előforduló gyulladásra is utalhat az eredmény.

A vizelet üledékében normál esetben látóterenként 1-3 vörösvértest látható, ennél magasabb szám esetén beszélünk vérvizelésről.

Gennyvizelésnek (pyuria) hívjuk, ha az üledékben 4-6 fehérvérsejtnél többet lehet látni.

Amennyiben hyalin, fehérvérsejt és vörösvértest is látható (a veséből származó tubulusok lenyomata), akkor cylinderürítésről beszélünk.

Baktériumürítésről csak akkor lehet szó, ha steril körülmények között vett középsugarú vizelet mintában is millió/ ml mértékben jelenik meg a baktérium.

Vesefunkció-laborvizsgálati-csomag-Vizeletvizsgálat
vervetel

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vesefunkció laborvizsgálathoz nem kell éhgyomri mintavétel, de reggeli első vizeletből származó minta szükséges. Menstruáció alatt a vizsgálat elvégzése nem javasolt.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 2. munkanap után.

A vesefunkció laborcsomag ára

Vesefunkció laborvizsgálati csomag
Minden Medicover klinikánAKCIÓ 5 300 Ft

A vesefunkció laborvizsgálat eredménye önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához. Amennyiben panaszai továbbra is fennállnak, tapasztalt belgyógyász szakorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.