Meniscus műtét

Meniscus műtét

Mivel minden nap, szinte minden percében használjuk térdünket, ezért ki van téve az elhasználódás és balesetek veszélyének. A meniscus műtét során a meniscus sérült részének eltávolítása vagy refixációja történik, minimálisan invazív, artroszkópos beavatkozással.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A térdízület felépítése
A térdízület felépítése

Mi az a meniscus és hol található?

A meniscus azaz a gyűrűporcok két félhold alakú, rostos porcból álló képződmény. A térdízületen belül, a combcsont és a lábszárcsont találkozásánál helyezkednek el.

Fontos szerepet játszanak a térd működésében:

  • javítják az illeszkedést, mérséklik a comb- és a sípcsont alaki különbségeit
  • elosztják az ízületi felszínek közti nyomást
  • elnyelik az ízületi felszíneket érő mechanikai sokkot
  • elősegítik a térd stabilitását

Ha ezek közül a funkciók közül bármelyik sérül, a térd fokozottabb igénybevételnek lesz kitéve, amihez előbb-utóbb panaszok is társulnak majd.

Milyen tünetei vannak a gyűrűporcok sérülésének?

A meniscus sérülése esetén az alábbi tüneteket tapasztalja a beteg:

  • a térd megduzzadhat
  • hirtelen jelentkező, nagyfokú fájdalom, jellemzően az ízületi résben
  • főleg rotációs mozdulatokra jelentkező fájdalom az ízületi résben
  • kosárfül szakadás esetén a térdet nem tudja teljesen kinyújtani, sem hajlítani
  • a térdet enyhe hajlításban tartja a fájdalom miatt, mivel a szakadt rész beékelődik az ízfelszínek közé, ezzel gátolva annak mozgását
  • pattanó érzés is jelentkezhet a térd mozgatása során.
Ortopédia -térdvizsgálat
Térd anatómiája felülnézetből
Térd anatómiája felülnézetből

Meniscus szakadás

A meniscus (gyűrűporcok) a térdízületet ért trauma következtében elszakadhatnak vagy megsérülhetnek, a kor  előrehaladtával és rendszeres igénybevétel mellett fokozatosan elhasználódhatnak. Abban az esetben, ha a sérülés porcleválással is jár, a levált darab mielőbbi eltávolítása javasolt, hogy elkerülhető legyen az ízületek végén található üvegporcok roncsolódása.

A belső meniscus sérülése fordul elő gyakrabban, mert jobban rögzített az ízületi tokhoz, így kevésbé tud kitérni és könnyebben becsípődhet az ízfelszínek közé. A meniscus szakadása akut vagy krónikus megterhelés hatására alakulhat ki. Traumás (akut) szakadás leggyakrabban a térdízületet érintő hirtelen erőhatás következtében jön létre. Ez a típus fiatalabb korban, aktív sportolóknál fordul elő gyakrabban,  sokszor szalagsérülés is társul hozzá. A rendszeres, egy helyre koncentrálódó terhelés (ismétlődő mikrotraumák) is elgyengíthetik a porc állományát, ennek, az úgynevezett degeneratív szakadásnak az előfordulása idősebb korban gyakoribb.

A sérülés körülményeinek függvényében több szakadástípust is megkülönböztetünk. Fontos kiemelni, hogy kezelés hiányában, a rendszeres terhelés hatására a legkisebb szakadás is tovább roncsolódhat és akár leváláshoz is vezethet.

Hogyan diagnosztizálható a meniscus sérülése?

A térdízület sérülésének gyanúja esetén a traumatológus/ortopédus szakorvos először anamnézist készít a korábbi és fennálló betegségekről, esetleges térdsérülésről, műtétről, majd kikérdezi a jelen sérülés körülményeit.

Ezután megvizsgálja a fájdalmas ízületet, szükség esetén összehasonlítja az ép oldalival is. Tapintással ellenőrzi a nyomásérzékenységet, behatárolja a fájdalom pontos helyét, ellenőrzi a patella működését.  Ezután következik a mozgásvizsgálat: a térd aktív és passzív mozgásterjedelmének vizsgálata, végül a térdízület stabilitását is ellenőrzi, az esetleges szalagszakadások megállapításához.

Meniscus sérülés gyanúja esetén specifikus vizsgálatokat is végez (ún. meniscus tesztek) attól függően, hogy a belső vagy külső meniscus szakadásának gyanúja áll fenn. Ennek során a direkt nyomásérzékenységet vizsgálja, majd rotatios teszteket végez: a belső meniscus sérülés gyanúja esetén a lábszár kirotációjával, külső meniscus sérülés gyanúja esetén pedig a lábszár berotálásával jelentkező fájdalom alapján állapítható meg a meniscus sérülés a legtöbb esetben.

A gyűrűporcok sérülése fizikális vizsgálattal jó eséllyel diagnosztizálható, de pontos megítélésére illetve bizonytalan tünetek, nem egyértelmű fizikális vizsgálati lelet esetén MR vizsgálat elvégzése javasolt.

Meniscus szakadás típusai
Meniscus szakadás típusai

Milyen módszerrel gyógyítható a meniscus sérülés?

A meniscus szakadás kezelése műtéti úton történik, a szakadt rész refixációja vagy eltávolítása révén, melyet térd specialista ortopéd sebész végez. Kórházunkban a meniscus sérülések ellátása artroszkópos beavatkozással történik. Ez a precíz, minimálisan invazív technika sokkal gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé, ugyanis nyílt feltárás nélkül, minimális szöveti károsodással végezhető a sérült porc gyógyítása.

A meniscus műtét menete
A meniscus műtét menete

A meniscus műtét altatásban vagy gerinc közeli érzéstelenítéssel történik, az előkészítés során a lábat combtőtől lefelé érszorító segítségével vértelenítik. A térdspecialista szakorvos a térdkalács-ín mellett több, kb. fél cm széles metszést ejt, amin keresztül bevezeti az artroszkópot, illetve a műtéthez szükséges speciális eszközöket. Az ízületet fiziológiás sóoldattal töltik fel, hogy a térd jól áttekinthető legyen, a sérülések és degeneratív elváltozások jól láthatóvá váljanak. A meniscus műtét során a térdízületi porc minél nagyobb mértékű megkímélése a cél, mert eltávolítása fokozza az instabilitást és gyorsítja a porcfelszínek kopását.

A szakadt, becsípődött részt az orvos kimetszi, vagy kedvező esetben az un. vörös zónában lévő sérüléseket a porc bázisához visszarögzíti. A műtét végén apró öltésekkel zárja a sebeket.

Egy napos kórházi tartózkodást követően, a szükséges torna és járásgyakorlatok elsajátítása után a beteg távozhat otthonába. Részleges meniscus eltávolítás után az operált térd másnap már terhelhető, a vörös zónába eső, varrt meniscus sérülés esetén azonban 4 hét tehermentesítés/mankózás, valamint trombózis megelőző kezelés szükséges.

Amennyiben korai szövődmény nem alakul ki, a varratok egy hét után kerülnek eltávolításra, szükség esetén ezután kezdődhet a rehabilitáció. A beteg részleges meniscus eltávolítás után egy héttel visszatérhet átlagos aktivitású életviteléhez, a sportolás és a nehéz fizikai munka azonban csak fokozatosan, a műtét után 3-6 hét elteltével javasolt. Varrt meniscus sérülés esetén a műtét utáni 5. héten kezdődhet a végtag fokozatos terhelése.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Meniscus műtétet végző szakorvosaink

medicover_logo

Dr. Csanádi István

Dr. Götz Dávid

Dr. Bodó László

Dr. Kovács Péter Sándor

Dr. Tánczos Tamás_kör

Dr. Tánczos Tamás