OCT vizsgálat

Optikai koherencia tomográfiás vizsgálat (OCT)

A klinikáinkon alkalmazott számos szemészeti vizsgálati módszer egyike a kórházunkban elérhető fejlett szemészeti diagnosztikus vizsgáló eljárás az Optikai koherencia tomográfiás (OCT) vizsgálat.

A vizsgálattal lehetőség nyílik a szem ideghártyájának vizsgálatára, megbetegedéseinek kiszűrésére, diagnosztizálására, nyomon követésére. Mikroszkópikus felbontású képekkel lehetséges mindez, és mivel optikai elven működik, a szemnek nem megterhelő és fájdalmatlan.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

OCT vizsgálat és eredménye a Medicover Magánkórházban
OCT vizsgálat és eredménye a Medicover Magánkórházban

Mit jelent az OCT?

Az optikai koherencia tomográf, röviden OCT vizsgálat a szemfenék képleteit (mint ideghártya, látóideg, makula) vizsgálja fénysugarak segítségével, ami teljesen fájdalommentes.

A vizsgálat eredményével jól követhető a diagnosztizált betegségek lefolyása és a kezelés hatékonysága még inkább pl. a cukorbetegség okozta elváltozások (makulopátia), a zöldhályog és időskori makula degeneráció esetében.

Mikor szükséges az OCT vizsgálat?

Szemész szakorvos dönti el a vizsgálat szükségességét, azonban ha az alább felsoroltak bármelyikében érintett, úgy Ön is kezdeményezheti az OCT vizsgálatot:

  • szemfenék elváltozások, melyeket cukorbetegség idézett elő (makulopátia)
  • időskori makula degeneráció (AMD)
  • zöldhályog (glaucoma)
  • a makula egyéb megbetegedései

Miért bír kiemelkedő fontossággal az OCT vizsgálat?

A dohányzás, elhízás, magas vérnyomás komoly kockázati tényezőknek bizonyulnak, de az 50 év felettieknek egyaránt érdemes évente részt venniük az OCT vizsgálaton. A makula degeneráció (azaz a sárgafoltot érintő elváltozások) az éleslátást támada, és komoly életminőségbeli romlást okozhatnak. Ha ezek az elváltozások nem kerülnek még időben felismerésre és tartósan kezeletlenül maradnak, végső soron akár látásvesztéshez is vezethetnek.

A zöldhályog (glaucoma) szintén veszélyes betegség, amely kialakulása során  felborul a csarnokvíz termelődése és annak elfolyása közti egyensúly, aminek következtében megnő a szemnyomás. Az így keletkezett kóros mechanizmus hatással lesz a látóidegfő vérellátására, és annak sejtjei elpusztulnak.

A zöldhályog gyógyíthatatlan betegség, ám ha időben felismerésre kerül, nagyon jól kezelhető, így a jelentős látásromlás és a vakság is elkerülhető. A hangsúly a korai diagnosztizáláson van, amelyre az OCT vizsgálat tökéletes megoldást nyújt.

OCT vizsgálati lelet
OCT vizsgáló készülék a Medicover Magánkórházban

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat során fénysugarak pásztázzák végig a szemfenéki képleteket. A pupilla kitágítása a pontosabb vizsgálathoz időnként szükséges, hogy a fénysugarak könnyebben bejussanak a szem mélyebb rétegeibe.

Fontos, hogy a vizsgálat adott szakaszában mozdulatlanul, nyitott szemmel, pislogás nélkül egy pontra nézzen, fókuszáljon. A vizsgálatot végző szakember a vizsgálat során végig instrukciókkal látja el, hogy biztosan megfelelő eredményt érhessen el.

Amennyiben pupillatágító szemcsepp használatára van szükség, akkor a pupillatágítás hatóideje alatt a megtágított pupilla miatt főleg közelre homályos lesz a páciens látása.

Néhány óra (6-8 óra) alatt megszűnik a szemcsepp hatása és látása újra éles lesz a megfelelő korrekció mellett előbb távolra, majd közelre is. A vizsgálat fájdalmatlan, gyors, az Ön számára nem megterhelő.

Mi a teendőm az OCT vizsgálatot követően?

Az OCT vizsgálat után Ön semmiféle mellékhatást nem fog tapasztalni, az eljárás teljesen fájdalom és kockázatmentes. Amennyiben orvosa nem rendeli másképp, Önnek nincs több teendője.

A vizsgálatnak köszönhetően szemész orvosa pontos információkat kap az Ön szemét érintő esetleges elváltozásokról. Ezen információk birtokában pedig ha szükséges, javasolni tudja a megfelelő kezelési eljárást majd a betegség javulásának folyamatát is nyomon követheti.