Könyök MR vizsgálat

Könyök MR vizsgálat

Az orvos láthatja a könyökben találkozó három csont ízesülésének állapotát, a traumákat követő elváltozásokat, a nyáktömlők (bursák) gyulladásait, a bursákban felszaporodó folyadék mennyiségét, diagnosztizálni tudja a teniszkönyököt, ami az alkari feszítőizom megerőltetésének következménye.

Az MR segítségével láthatóvá válnak számára az ínak, a porcok, a csonthártya állapota, a gyulladások és az azok okozta elváltozások.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Milyen előkészítés szükséges?

A natív könyök MR vizsgálat nem igényel különösebb előkészítést, amennyiben kontrasztanyagos vizsgálatot végzünk, akkor előtte 6 órával nem szabad enni. Azonban az MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről. Fontos tudni, hogy a vizsgálóhelyiségben található nagy erejű mágneses tér miatt,  fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni. Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre is.

Hogyan zajlik a könyök MR vizsgálat?

Az MR berendezés, egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, a páciens ezek fekszik az orvos utasításának megfelelően. A könyökízület vizsgálata legtöbbször a befelé döntött (pronált) alkarral történik, a kezet tenyérrel lefelé tartva.Egyes vizsgálatok esetén azonban szükség lehet az ízület döntésére és megtartására a legjobb felvétel elkészítésének érdekében.

Az MR készülékből a vizsgálat során zajos, kopogó jellegű gépzörej hallható, aminek ennek intenzitása füldugó használatával csökkenthető.

A Medicover MR berendezése úgynevezett zárt készülék, így előfordulhat, hogy a páciensben bezártság érzetet kelt. Azonban jó hír, hogy ezt mérsékelheti az átlagosnál nagyobb, 70 centiméteres belső átmérő.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Amennyiben a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag (ízületi protézis, szög, csavar, stb.) található. Az ilyen implantátumok az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, így értékelhetetlenné válhat a kapott kép, illetve súlyos esetben sérülést okozhatnak. Ma már a műtétek után a betegek kapnak egy okmányt arról, hogy a beépített implantátummal vizsgálhatóak MR-el készülékkel. Kérjük kedves páciensünket, hogy ezt az okmányt minden esetben hozza magával!

Van mellékhatása?

A könyök MR vizsgálatnak nincs mellékhatása, ritkán a kontrasztanyag okozhat reakciót. Fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végzünk.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

MR-vizsgalo