Diagnosztikus laparoszkópia

Diagnosztikus laparoszkópia (hastükrözés)

A hastükrözés (diagnosztikus laparoszkópia) a következő esetekben válik indokolttá:

  • meddőségi kivizsgálás
  • méhen kívüli terhesség gyanúja
  • petefészek eredetű endokrin zavarok
  • kismedencei fájdalom, melynek eredete tisztázatlan
  • endometriózis
  • kismedencei gyulladás
  • méhfal sérülése
  • hüvely traumás sérülése
  • nőgyógyászati daganatok stádiumának meghatározása

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Terápiás célból pedig a nőgyógyász szakorvosok akkor végeznek a laparoszkópos műtétet amikor már más vizsgáló módszerekkel egyértelműen diagnosztizált kórkép áll fenn (petefészek ciszta, méhen kívüli terhesség, mióma, előzetes hasi műtétek utáni összenövések, rosszindulatú daganatok) vagy művi meddővé tétel történik.

hastükrözés diagnosztikus laparoszkópia

Hogyan zajlik a műtét?

A korszerű műszereknek és eljárásoknak köszönhetően ma már kíméletesen, nagy hasi vágások nélkül is elvégezhető a laparoszkópos beavatkozás, mely esztétikailag is jelentős különbséget jelent.

A műtét minden esetben altatásban történik. A hasüregbe történő behatolás a bőrön általában 3-4 apró nyíláson keresztül, leginkább a köldökben illetve a has alsó részén kétoldalt történik. A hasüreg előzetes feltöltéséhez szén-dioxid gázt használunk, mert a felfújt hasüregben a belső szervek egymástól elválasztódnak.

A laparoszkópot a köldökön ejtett bemetszésen keresztül juttatjuk  hasüregbe. A képernyőn pedig láthatóvá válnak a hasűri szervek (máj, epehólyag, gyomor, belek, rekesz).

A szervek szemrevételezésén túl – szükség szerint – lehetőség van mintavételre illetve műtéti beavatkozás elvégzésére is. A nagyobb képletek és szervek (mióma, méh) kivétele is megoldható egy laparoszkópos eljárás során.

A hastükrözés (diagnosztikus laparoszkópia) általában 30-80 percig tart, az esetleges nagyobb beavatkozások (pl. mióma műtét, méheltávolítás) esetében a műtéti idő 120-180 perc is lehet. A műtét befejezése után a széndioxidot kiengedjük a hasüregből és a hasfali metszéseket öltésekkel zárjuk.

Hasi vágások nélkül rövidebb a gyógyulási folyamat is, mert így 1-2 nap lábadozás után Ön el is hagyhatja a kórházat.

Melyek a hastükrözés veszélyei?

A hagyományos hasi műtéttel szemben, a laparoszkópos beavatkozások az esetek nagy részében nem járnak különösebb veszéllyel, a statisztikák alapján a komolyabb szövődmények gyakorisága nem haladja meg az 1-2%-ot.

Az altatás járhat mellékhatásokkal, melyet szakképzett személyzetünk azonnal tud kezelni.

A műtétet követően előfordulhat alhasi fájdalom, enyhe hányinger, fájdalom a vállakban és a nyakban, izomláz, kaparó fájdalom a torokban, de ezek általában néhány nap alatt spontán is megszűnnek, vagy helyileg jól kezelhetők.

Mi a teendő a beavatkozás után?

A laparoszkópos műtét, illetve a hastükrözés során végzett beavatkozástól függően, leghamarabb 6 órával, de általában 24-48 órás megfigyelést követően hagyhatja el a kórházat.

A hastükrözés utáni varratszedésig (amely minden esetben egy hét) naponta kétszer mérje meg hőmérsékletét. A műtét után 4 hétig javasolt kerülni a nemi életet, az ülőfürdőt és a tampon használatát is. Amennyiben a műtét után otthonában lázas állapotot, folyamatos puffadást érez, illetve heves alhasi fájdalom jelentkezik, akkor haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát!

A diagnosztikus laparoszkópia során vett minták szövettani eredményének megbeszélése és kontroll vizsgálat pedig a műtét után négy hét múlva válik esedékessé.

Kényelmi szolgáltatások

Budapesti magánklinikánkon modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Diagnosztikus laparoszkópia ára

Diagnosztikus laparoszkópia
Medicover Kórház és klinika410 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Nőgyógyász szakorvosaink

Dr. Sziller Péter

Dr. Sziller Péter

tovább
Dr. Danis Dávid

Dr. Danis Dávid

tovább
Dr. Gál András

Dr. Gál András

tovább
Dr. Sikó László

Dr. Sikó László

tovább
Dr. Sipos Attila

Dr. Sipos Attila

tovább
Dr. Bokor András

Dr. Bokor András

tovább