Gasztroenterológia

Gasztroenterológia

Milyen tünetek esetén érdemes felkeresni gasztroenterológiai szakrendelést?

Célszerű minden olyan esetben gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni, amikor bizonyos ételek fogyasztása allergiás reakciót vált ki a szervezetből,  ami ételallergiára utal. Előfordulhat továbbá, hogy emésztésünk, székelésünk megváltozik, közérzetünk rosszra fordul és e tünetek összefüggésben állnak a táplálkozásunkkal.

Sok esetben ugyanis ezen panaszok lelki eredetűek is lehetnek, mivel emésztőrendszerünk rendkívül érzékenyen reagál a lelki történésekre. Felgyorsult életvitelünk és az állandó stressz hatására kialakuló pszichoszomatikus betegségek általában hasi panaszokkal is járnak.

Az alábbi tünetek tartós megléte esetén ajánlott gasztroenterológus szakorvos felkeresése:

Fontos azonban kiemelnünk, hogy a gasztroenterológiai vizsgálatok legfontosabb célja a betegségek korai stádiumban történő felismerése a mielőbbi gyógyulás érdekében, így tartós panaszok esetén ajánlott a szakorvos felkeresése. Példaként említhető a vastagbéldaganat, ugyanis a daganatok 90%-a polipból alakul ki, ami korai stádiumban felismerve endoszkópos beavatkozással gyógyítható lenne.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Válasszon klinikát :

Mit jelent a gasztroenterológia?

A gasztroenterológia ógörög eredetű összetett szó: gasztro szó gyomort, az entero „bélhez tartozó”-t, a logosz pedig tudományt jelent, tehát összefoglalva a gyomor és a belek működésével foglalkozó tudományág. Kicsit pontosítva, a belgyógyászat egyik szakága, mely a nyelőcső, a gyomor és bélrendszer, valamint a máj, epe és hasnyálmirigy működésére és ezek betegségeire specializálódott.

Az endoszkópia (pl. gyomortükrözésvastagbéltükrözés) révén azonban átmeneti tudományág a belgyógyászat és a sebészet között, hiszen az endoszkópia az ún. mikroinvazív sebészet részét képezi.

Hogyan épül fel az emésztőrendszer?

Az emberi szervezet a működéséhez szükséges energiát a felvett tápanyagokból és vízből állítja elő, amelynek felvételére és feldolgozására az emésztőrendszer (apparatus digestorius) szolgál. Emésztőrendszerünk a felvett táplálékot enzimek segítségével monomerekké (a szervezet számára hasznosítható legkisebb anyagokká) bontja, melyek biztosítják a szervezet energiaellátását. A legfontosabb monomerek az aminosavak, zsírsavak, nukleotidok és monoszacharidok.

Az emberi emésztőrendszer 3 részre tagolódik: elő-, közép- és utóbélre.

Az előbél további 2 szakaszra tagolható. Az első szakasza a szájüreg, ami a táplálékot készíti elő aprítással és falatképzéssel a különböző enzimhatásokra, valamint elkezdi a keményítő lebontását a nyálban található amiláz enzim segítségével. A második szakasz a garattal kezdődik, majd a nyelőcsővel folytatódik, melyeken keresztül a táplálék a gyomorba jut. A gyomor tárolja, összekeveri és előemészti a táplálékot, valamint védelmi funkciót is ellát, hiszen a bejutó mikroorganizmusok egy részét elpusztítja.

A tápcsatorna következő szakasza a középbél, ami a vékonybelet foglalja magában, ahol az emésztés és a felszívódás túlnyomó része történik. Az emésztést az emésztőmirigyek (hasnyálmirigy, máj) által termelt emésztőenzimek, valamint a vékonybél nyálkahártyája által termelt bélnedv végzi. A felszívódásért a vékonybél felszínén található bélbolyhok felelősek, melyek sokszorosára növelik a vékonybél tápanyagfelvételre képes belső felszínét.

A vékonybélből a megemésztett táplálék után visszamaradt salakanyag a vastagbélbe távozik, amely már az utóbél részét képezi. Emésztés itt már lényegében nincs, csak víz, ionok és egyes vitaminok felszívódása, valamint a bélbaktériumok bontó tevékenysége történik ezen a szakaszon. A vastagbél a visszamaradt béltartalmat továbbítja a végbél felé, ahol fokozatosan székletté alakul és távozik a szervezetből.

Milyen betegségekkel foglalkozik a gasztroenterológia?

 • nyelőcső, gyomor és nyombél betegségek (pl.: reflux, nyombélfekély, gyomorfekély, gyomorégés, gyomorpuffadás, gyomorhurut)
 • emésztési problémák
 • nem javuló gyomorrontás
 • hasi panaszok, puffadás
 • gyulladásos bélbetegségek (pl.: Crohn-betegség, fekélyes vastagbél gyulladás, divertikulosis, vékonybél gyulladás)
 • székelési szokások megváltozása
 • egyéb gyomor – és bélrendszeri betegségek (pl.: liszt-, tejcukor-érzékenység,)
 • daganatos betegségek diagnózisa (polip, vastagbélrák, vékonybél daganat, gyomorrák)

Milyen hajlamosító tényezői vannak a gasztroenterológiai megbetegedéseknek?

Mint minden megbetegedés esetén, így a gasztroenterológia kórképek kialakulásában is fontos szerepet játszik az életmód. Egészségtelen életvitel mellett sokszorosára nő az emésztőrendszeri megbetegedések esélye is.

Az alábbi tényezők növelhetik az emésztőrendszer betegségeinek kialakulását:

 • telített zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása, nagy mennyiségben
 • alacsony rosttartalmú ételek fogyasztása
 • elhízás
 • dohányzás
 • mértéktelen alkoholfogyasztás
 • kevés mozgás
 • ülő életmód
 • stressz

Emésztőrendszerünk egészsége érdekében tehát javasolt minél egészségesebb életvitelre törekedni, kerülni a káros zsírokat és minél több rostban gazdag ételt (zöldségek, gyümölcsök, magvak) fogyasztani, valamint rendszeresen sportolni. Ha ezeket betartjuk, azzal már jelentősen csökkenthetjük az emésztési panaszok kialakulását.

Hogyan zajlik a diagnosztizálás?

Ha mégis kialakulnak és tartósak a panaszok, először háziorvosunktól szükséges beutalót kérni gasztroenterológiai szakrendelésre.

Gasztroenterológia magánrendelésünkön az első konzultáció alkalmával a gasztroenterológus szakorvos először anamnézist készít, kérdéseket tesz fel a panaszokról, korábbi betegségekről, szedett gyógyszerekről, ezt követően pedig fizikális vizsgálatot végez. Ennek során a vizsgálóágyon hanyatt fekve, hasunkat szabaddá téve megtapintja hasunkat, tájékozódik az esetleges fájdalmas pontokról és az esetlegesen megnagyobbodott hasűri szervünkről (pl. máj, lép). Először finom, felületes tájékozódó tapintást végez, majd ezt követi a gondosabb, nagyobb erőkifejtéssel járó vizsgálat. Az elsődleges vizsgálatok nyomán dönti el a szakorvos, hogy mely további vizsgálatokra lehet szükség.

Milyen gasztroenterológiai vizsgálatokat végzünk a szakrendelés keretében?

Kórházunkban a gasztroenterológia magán szakrendelés keretében a szakorvos az  elsődleges fizikai vizsgálat után az alábbi gasztroenterológiai vizsgálatokat javasolhatja a diagnózis felállításához:

Milyen kezelési lehetőségek vannak gasztroenterológiai problémákra?

A pontos diagnózis felállítása után a legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel és étrendi illetve életmódbeli változtatással orvosolható a probléma. Egyes esetek endoszkópos beavatkozással is kezelhetők (pl. polip eltávolítás), vannak azonban olyan kórképek is (epekő, daganatok), ahol a gyógyuláshoz műtéti beavatkozás szükséges.

Gasztroenterológus szakorvosaink

Dr. Haba Tamás

Dr. Haba Tamás

tovább
Dr. Csikós Dóra

Dr. Csikós Dóra

tovább
Dr. Schäfer Eszter

Dr. Schäfer Eszter

tovább
Dr. Molnár Péter

Dr. Molnár Péter

tovább
Dr. Bálint László

Dr. Bálint László

tovább
Dr. Kerékgyártó Olga

Dr. Kerékgyártó Olga

tovább