Stressz szív MR vizsgálat

TÁJÉKOZTATJUK KEDVES ÜGYFELEINKET, HOGY JELENLEG A STRESSZ SZÍV MR VIZSGÁLAT TECHNIKAI BEVEZETÉSE ZAJLIK, EZÉRT VIZSGÁLATI IDŐPONTOT MÉG NEM TUDUNK BIZTOSÍTANI.

Stressz szív MR vizsgálat

A stressz szív MR vizsgálat egy speciális szív MR vizsgálat, melynek során a szív nyugalomban történő teljes és részletes vizsgálata mellett rövid idejű, 5-6 perces gyógyszeres (adenozin) terhelés mellett is készülnek a felvételek.

szív MR vizsgálat erős mágneses teret, rádiófrekvenciás hullámokat, valamint egy nagy teljesítményű számítógépet használ, hogy nagyon részletes álló- és mozgóképeket készítsen különböző szögekből a szív egyes részeiről (szívüregek, szívbillentyűk, szívizom, szívburok) és annak környezetéről.  A rögzített felvételek segítségével látható és mérhető a szívműködés, valamint, hogy hogyan áramlik a vér az ereken és a szívbillentyűkön keresztül.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Az adenozin stressz perfúziós szív MR vizsgálat során infúziós pumpa segítségével kis mennyiségű, értágító hatású adenozint juttatunk vénásan a páciens szervezetébe, ami a testmozgáshoz hasonló hatást vált ki a szíven, átmenetileg tágabbá válnak a koszorúerek, növekszik a szív véráramlása valamint a pulzusszám, miközben a beteg az MR vizsgálóasztalon fekszik. A terhelés végén MR kontrasztanyagot juttatunk a beteg szervezetébe, melynek segítségével a szívizomról készült felvételeken láthatóvá válik, hogy van-e olyan területe a szívnek, melynek a vérellátása koszorúér-szűkület miatt csökkent.

MR-vizsgalo

Mikor javasolt a vizsgálat?

Az adenozin stressz szív MR vizsgálat egyike azon vizsgálatoknak, amelyek non-invazív (seb ejtését nem igénylő) módon képesek a koszorúér-betegséget megbízhatóan diagnosztizálni.

Adenozin stressz szív MR javasolt:
 •  Ha a klinikai tünetek (pl. mellkasi szorító fájdalom), rizikófaktorok és korábban elvégzett vizsgálatok alapján koszorúér-betegség gyanúja merül fel
 •  Ismert koszorúér-szűkület esetén a panaszokért felelős koszorúér azonosításához és a megfelelő kezelési mód megválasztásához (szívkatéteres tágítás vagy koszorúér-bypass műtét)
 •  Ha mozgásszervi problémák vagy alacsony terhelhetőség miatt biciklis vagy futópados terheléses EKG nem végezhető

Melyek az adenozin stressz szív MR előnyei?

Az adenozin terheléssel egyidejűleg végzett nyugalmi, kontrasztos szív MR vizsgálat a korábban elszenvedett szívinfarktust (hegszövetet a szívizomban) is kimutatja, mely segíthet a terápiás terv felállításában.

Az izotópos képalkotó eljárásokkal, valamint a coronaria (koszorúér) CT-vel ellentétben az MR vizsgálat során nem éri a szervezetet sugárterhelés.

 A teszt a hagyományos terheléses EKG-nál jóval megbízhatóbb, és fizikális terhelésre alkalmatlan betegeknél is elvégezhető.

A gyógyszeres terheléses szívultrahanggal bizonyos betegekben (elhízás, tüdőbetegségek, mellkas deformitás esetén) nem lehetséges jó minőségű (diagnosztikus) felvételeket készíteni, mert az ultrahangnak csökkent a penetrációja (áthatolási képessége) – az MR ezen betegekben is képes a szívet ábrázolni.

Más gyógyszeres terheléses vizsgálathoz (pl. dobutamin terhelés) képest jól kiválasztott betegekben nagyon biztonságos, mert az adenozin fél-életideje mindössze 10 másodperc, és a gyógyszer leállítása után 1 perccel minden lehetséges mellékhatás megszűnik.

Stressz szív MR felvétel (forrás: http://mritools.de)
Stressz szív MR felvétel (forrás: http://mritools.de)

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálatot megelőzően MR operátorunk tájékoztatja Önt a vizsgálat menetéről és kikérdezi az esetleges kockázati tényezők meglétéről.

Ezután bekíséri a vizsgálóba, ahol előkészíti a vizsgálatra: elhelyezi az MR vizsgálóasztalon, bevezeti az adenozin és a kontrasztanyag beadásához szükséges kanülöket, felhelyezi mellkasára az EKG elektródákat, karjára pedig a vérnyomás méréséhez szükséges mandzsettát. Az EKG tappancsok felhelyezéséhez férfi betegeinknél a mellkas borotválása szükségessé válhat, mert jó minőségű EKG jel nélkül nem lehet jó minőségű szív MR felvételeket készíteni.

A vizsgálat során Ön végig a hátán fekszik majd, fontos, hogy végig mozdulatlan maradjon, hogy a képek élesek legyenek. Ha bármilyen probléma merül fel, a segélyhívóval bármikor megszakíthatja a vizsgálatot.

A vizsgálat első szakaszában (15-20 perc) a szív működéséről nyugalmi állapotban készül felvétel, mely semmilyen kellemetlenséggel nem jár, csak az MR gép kattogását fogja hallani.

A második szakaszban a szívet gyógyszeres terhelés alatt vizsgáljuk. Rövid ideig (5-6 perc) infúziós pumpa segítségével kis mennyiségű, értágító hatású adenozint juttatunk vénásan a szervezetébe, ami a testmozgáshoz hasonló hatást vált ki a szíven, átmenetileg tágabbá válnak a koszorúerek, növekszik a szív véráramlása valamint a pulzusszám. A terhelés ideje alatt a pulzusát és a vérnyomását szorosan figyeljük, valamint a mikrofonon és fejhallgatón keresztül kétirányú kommunikáció biztosított a személyzettel.

Az adenozin jól kiválasztott betegekben nagyon biztonságos, ám néhány átmeneti kellemetlen mellékhatással járó szer. A legtöbb ember az adenozin adagolása során az első fél-egy perc során általában nem érez semmit, majd ezt követően pár percig az alábbi mellékhatásokat tapasztalhatja:

 •  enyhe hőhullám, arcpír, verejtékezés
 •  enyhe légszomj
 •  mellkasi szorítás / torokszorítás / váll-fájdalom
 •  enyhe fejfájás / szédülés
 •  gyors szívdobogás

A fent felsorolt mellékhatások egyénenként eltérőek lehetnek, előfordul, hogy egy sem, vagy 2-3 jelentkezik egyszerre.

Azonban ezek a mellékhatások az adenozin leállításakor gyorsan, fél-egy percen belül megszűnnek, mivel az adenozin fél-élet ideje rövid, mindössze 10 másodperc, vagyis ennyi idő alatt tűnik el a gyógyszer a beteg szervezetéből.

A terhelés végén gadolínium alapú MR kontrasztanyagot juttatunk a szervezetébe, melynek segítségével a szívizomról készült felvételeken láthatóvá válik, hogy van-e olyan területe a szívnek, melynek a vérellátása koszorúér-szűkület miatt csökkent. A kontrasztanyag beadása általában semmilyen kellemetlen mellékhatással nem jár, a vizsgálat után a veséken keresztül, a vizelettel távozik a szervezetből. Ritkán, arra érzékenyeknél enyhe allergiás reakciót válthat ki.

A vizsgálat utolsó szakaszban további 15-20 percen keresztül nyugalmi felvételeket készítünk a szív izomzatáról.

A vizsgálat végeztével visszatérhet megszokott életviteléhez. Előfordulhat, hogy fáradtnak érzi magát a vizsgálat után, így javasoljuk, gondoskodjon kísérőről.

Mikor nem javasolt?

Adenozin nem adható biztonságosan az alábbi esetekben:

 •  asztma esetén
 •  krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) esetén
 •  légúti hörgőtágító spray-k (pl. Ventolin, Berodual, stb) rendszeres használata esetén
 •  friss, az elmúlt 3-6 hónapban történt tüdőgyulladás / elhúzódó hörgőgyulladás esetén
 •  dipyridamol hatóanyagú gyógyszer szedése esetén
 •  bizonyos ingerképzési zavarok (sinuszcsomó-betegség) esetén
 •  bizonyos ingervezetési zavarok (másod- vagy harmadfokú AV blokk) esetén
 • ha a pulzusszáma kevesebb, mint 40/perc
 •  kiugróan magas (>200 Hgmm), vagy nagyon alacsony vérnyomás (<80 Hgmm) esetén
 •  friss (1-2 héten belüli) szívinfarktus esetén
 •  ki nem vizsgált, gyakori, visszatérő vagy nyugalmi mellkasi fájdalom esetén

Az adenozin nem fog megfelelően működni:

 •  ha koffein van az ön szervezetében
 •  ha aminofillin tartalmú gyógyszert szed
stressz-sziv-MR-felvetel-keszitese
mr-mri-magnetom

Mikor nem végezhető?

Nem tudjuk a vizsgálatot elvégezni az alábbi esetekben:

 • A legtöbb típusú beültetett szívritmus szabályozóval (pacemaker) vagy defibrillátorral (ICD) rendelkező páciensek esetében
 • A fejen belüli fém sebészeti csatok (agyi aneurysma érklippek) esetén
 • Bizonyos típusú belső fül implantátumok esetén
 • Fém szemcsék a szemben vagy a koponyában
 • Amennyiben korábbi műtétekből adódóan beépített fémek vannak a beteg szervezetében, a vizsgálat előtt egyeztetés szükséges

Az MR készülék nagyon erős mágneses teret használ, amely részben károsíthatja a pacemaker vagy a defibrillátor működését, részben pedig elmozdíthat mindent ami fém.

A mellkasi drótvarrat, a csonttörések rögzítésére használt fémimplantátumok, mesterséges ízületek, koszorúér stentek és a legtöbb műbillentyű mellett az MR vizsgálat teljesen biztonságos, de a vizsgálat előtt leellenőrizzük az aktuális implantátumot.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálat biztonságos elvégzéséhez szükségünk lesz egy friss EKG-ra, hogy leellenőrizzük nincs-e olyan ingervezetési zavara a szívének, amely miatt nem kaphat adenozint.

Emellett szükséges lesz egy friss (1-2 hónapon belüli) vesefunkciós értékre (GFR), mert egy bizonyos határérték alatt nem adható gadolíniumos kontraszt anyag.

Az adenozin egy olyan gyógyszer, ami nem megfelelően működik, ha koffein van a szervezetében. Ezért a vizsgálatot megelőző 12 órában ne fogyasszon:

 •  kávét (koffein-mentes változatot sem)
 •  teát
 •  csokoládét
 •  maláta tartalmú italt (pótkávé)
 •  koffeint tartalmazó szénsavas italokat
 •  koffein tartalmú fájdalomcsillapítót, valamint megfázás elleni készítményeket.

Mivel a vizsgálat kontrasztanyag adásával jár, ezért a vizsgálat előtt két órával ne fogyasszon ételt, mert a nagyon ritkán előforduló kontrasztanyag allergia kapcsán hányinger / hányás előfordulhat. Ugyanakkor folyadékot nyugodtan fogyaszthat és gyógyszereit beveheti.

Mikorra várható az eredmény?

Az adenozin stressz perfúziós szív MR vizsgálatot követően kardiológus szakorvosunk kiértékeli a felvételeket. A vizsgálati lelet nem lesz kész közvetlenül a vizsgálat után, mert a komplex adathalmaz elemzése hosszabb időt vesz igénybe. Az eredmény 5-10 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.