Stressz szív MR vizsgálat

TÁJÉKOZTATJUK KEDVES ÜGYFELEINKET, HOGY JELENLEG A STRESSZ SZÍV MR VIZSGÁLAT TECHNIKAI BEVEZETÉSE ZAJLIK, EZÉRT VIZSGÁLATI IDŐPONTOT MÉG NEM TUDUNK BIZTOSÍTANI.

Stressz szív MR vizsgálat

A stressz szív MR vizsgálat egy speciális szív MR vizsgálat, melynek során a szív nyugalomban történő teljes és részletes vizsgálata mellett rövid idejű, 5-6 perces gyógyszeres (adenozin) terhelés mellett is készülnek a felvételek.

szív MR vizsgálat erős mágneses teret, rádiófrekvenciás hullámokat, valamint egy nagy teljesítményű számítógépet használ, hogy nagyon részletes álló- és mozgóképeket készítsen különböző szögekből a szív egyes részeiről (szívüregek, szívbillentyűk, szívizom, szívburok) és annak környezetéről.  A rögzített felvételek segítségével látható és mérhető a szívműködés, valamint, hogy hogyan áramlik a vér az ereken és a szívbillentyűkön keresztül.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Az adenozin stressz perfúziós szív MR vizsgálat során infúziós pumpa segítségével kis mennyiségű, értágító hatású adenozint juttatunk vénásan a páciens szervezetébe, ami a testmozgáshoz hasonló hatást vált ki a szíven, átmenetileg tágabbá válnak a koszorúerek, növekszik a szív véráramlása valamint a pulzusszám, miközben a beteg az MR vizsgálóasztalon fekszik. A terhelés végén MR kontrasztanyagot juttatunk a beteg szervezetébe, melynek segítségével a szívizomról készült felvételeken láthatóvá válik, hogy van-e olyan területe a szívnek, melynek a vérellátása koszorúér-szűkület miatt csökkent.

MR-vizsgalo

Mikor javasolt a vizsgálat?

Az adenozin stressz szív MR vizsgálat egyike azon vizsgálatoknak, amelyek non-invazív (seb ejtését nem igénylő) módon képesek a koszorúér-betegséget megbízhatóan diagnosztizálni.

Adenozin stressz szív MR javasolt:
 •  Ha a klinikai tünetek (pl. mellkasi szorító fájdalom), rizikófaktorok és korábban elvégzett vizsgálatok alapján koszorúér-betegség gyanúja merül fel
 •  Ismert koszorúér-szűkület esetén a panaszokért felelős koszorúér azonosításához és a megfelelő kezelési mód megválasztásához (szívkatéteres tágítás vagy koszorúér-bypass műtét)
 •  Ha mozgásszervi problémák vagy alacsony terhelhetőség miatt biciklis vagy futópados terheléses EKG nem végezhető

Melyek az adenozin stressz szív MR előnyei az alternatív vizsgálatokhoz képest?

Az adenozin terheléssel egyidejűleg végzett nyugalmi, kontrasztos szív MR vizsgálat a korábban elszenvedett szívinfarktust (hegszövetet a szívizomban) is kimutatja, mely segíthet a terápiás terv felállításában.

Az izotópos képalkotó eljárásokkal, valamint a coronaria (koszorúér) CT-vel ellentétben az MR vizsgálat során nem éri a szervezetet sugárterhelés.

 A teszt a hagyományos terheléses EKG-nál jóval megbízhatóbb, és fizikális terhelésre alkalmatlan betegeknél is elvégezhető.

A gyógyszeres terheléses szívultrahanggal bizonyos betegekben (elhízás, tüdőbetegségek, mellkas deformitás esetén) nem lehetséges jó minőségű (diagnosztikus) felvételeket készíteni, mert az ultrahangnak csökkent a penetrációja (áthatolási képessége) – az MR ezen betegekben is képes a szívet ábrázolni.

Más gyógyszeres terheléses vizsgálathoz (pl. dobutamin terhelés) képest jól kiválasztott betegekben nagyon biztonságos, mert az adenozin fél-életideje mindössze 10 másodperc, és a gyógyszer leállítása után 1 perccel minden lehetséges mellékhatás megszűnik.

Stressz szív MR felvétel (forrás: http://mritools.de)
Stressz szív MR felvétel (forrás: http://mritools.de)

Hogyan zajlik a vizsgálat?

(A vizsgálatra érkezést megelőző időszakban otthonában kérjük tanulmányozza át a következő két dokumentumot: 1. „TÁJÉKOZTATÓ ÉS NYILATKOZAT MR VIZSGÁLATHOZ”, 2. „KIEGÉSZÍTŐ BETEGTÁJÉKOZTATÓ ÉS BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT ADENOZIN STRESSZ PERFÚZIÓS SZÍV MR VIZSGÁLATHOZ”)

A vizsgálatot napján MR operátorunk és szakorvosunk szóban is tájékoztatja Önt a vizsgálat menetéről, kikérdezi az esetleges kockázati tényezők meglétéről, és ellenőrzi, hogy a vizsgálatra való felkészülés feltételeinek eleget tett-e, elvégezhető-e a vizsgálat.

Ezután az operátor bekíséri a vizsgálóba, ahol előkészíti a vizsgálatra: elhelyezi az MR vizsgálóasztalon, bevezeti az adenozin és a kontrasztanyag beadásához szükséges kanülöket, felhelyezi mellkasára az EKG elektródákat, karjára pedig a vérnyomás méréséhez szükséges mandzsettát. Az EKG tappancsok felhelyezéséhez férfi betegeinknél a mellkas borotválása elengedhetetlen, mert jó minőségű EKG jel nélkül nem lehet jó minőségű szív MR felvételeket készíteni.

A vizsgálat során Ön végig a hátán fekszik majd, fontos, hogy végig mozdulatlan maradjon, hogy a képek élesek legyenek. A felvételek készítése során időnként légzési instrukciókat fog kapni, ami azt jelenti, hogy operátorunk bizonyos időközönként megkéri, hogy szívja be a levegőt, fújja ki, majd ne lélegezzen egy kis ideig (10-15 másodperc). Ha bármilyen probléma merül fel, a segélyhívóval bármikor megszakíthatja a vizsgálatot.

A vizsgálat első szakaszában (15-20 perc) a szív működéséről nyugalmi állapotban készül felvétel, mely semmilyen kellemetlenséggel nem jár, csak az MR gép kattogását fogja hallani.

A második szakaszban a szívet gyógyszeres terhelés alatt vizsgáljuk. Rövid ideig (5-6 perc) infúziós pumpa segítségével kis mennyiségű, értágító hatású adenozint juttatunk vénásan a szervezetébe, ami a testmozgáshoz hasonló hatást vált ki a szíven, átmenetileg tágabbá válnak a koszorúerek, növekszik a szív véráramlása valamint a pulzusszám. A terhelés ideje alatt a pulzusát és a vérnyomását szorosan figyeljük, valamint a mikrofonon és fejhallgatón keresztül kétirányú kommunikáció biztosított a személyzettel.

A terhelés végén gadolínium alapú MR kontrasztanyagot juttatunk a szervezetébe, melynek segítségével a szívizomról készült felvételeken láthatóvá válik, hogy van-e olyan területe a szívnek, melynek a vérellátása koszorúér-szűkület miatt csökkent. A kontrasztanyag beadása általában semmilyen kellemetlen mellékhatással nem jár, a vizsgálat után a veséken keresztül, a vizelettel távozik a szervezetből. Ritkán, arra érzékenyeknél enyhe allergiás reakciót válthat ki.

A vizsgálat utolsó szakaszban további 15-20 percen keresztül nyugalmi felvételeket készítünk a szív izomzatáról.

Mikor nem végezhető el az adenozin stressz perfúziós szív MR vizsgálat?

Adenozin nem adható biztonságosan az alábbi esetekben:

 • asztma esetén
 • krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) esetén
 • légúti hörgőtágító spray-k (pl. Ventolin, Berodual, stb) rendszeres használata esetén
 • friss, az elmúlt 3-6 hónapban történt tüdőgyulladás / elhúzódó hörgőgyulladás esetén
 • dipyridamol hatóanyagú gyógyszer szedése esetén
 • bizonyos ingerképzési zavarok (sinuszcsomó-betegség) esetén
 • bizonyos ingervezetési zavarok (másod- vagy harmadfokú AV blokk) esetén
 • ha a pulzusszáma kevesebb, mint 40/perc
 • nagyon magas (>200 Hgmm), vagy kifejezetten alacsony vérnyomás (<80 Hgmm) esetén
 • friss (1-2 héten belüli) szívinfarktus esetén
 • ki nem vizsgált, gyakori, visszatérő vagy nyugalmi mellkasi fájdalom esetén
MR vizsgáló
mr-mri-magnetom

Az adenozin nem fog megfelelően működni:

 • ha koffein van az ön szervezetében
 • ha aminofillin tartalmú gyógyszert szed (Pl. Theospirex)

Az MR vizsgálat általános kontraindikációi esetén sem tudjuk a vizsgálatot elvégezni:

Nem tudjuk a vizsgálatot elvégezni az alábbi esetekben:

 • A legtöbb típusú beültetett szívritmus szabályozóval (pacemaker) vagy defibrillátorral (ICD) rendelkező páciensek esetében
 • A fejen belüli fém sebészeti csatok (agyi aneurysma érklippek) esetén
 • Bizonyos típusú belső fül implantátumok esetén
 • Fém szemcsék a szemben vagy a koponyában
 • Amennyiben korábbi műtétekből adódóan beépített fémek vannak a beteg szervezetében, a vizsgálat előtt egyeztetés szükséges

Az MR készülék nagyon erős mágneses teret használ, amely részben károsíthatja a pacemaker vagy a defibrillátor működését, részben pedig elmozdíthat mindent, ami fém.

A mellkasi drótvarrat, a csonttörések rögzítésére használt fémimplantátumok, mesterséges ízületek, koszorúér stentek és a legtöbb műbillentyű mellett az MR vizsgálat teljesen biztonságos, de a vizsgálat előtt leellenőrizzük az aktuális implantátumot.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Az adenozin egy olyan gyógyszer, ami nem működik megfelelően, ha koffein van a szervezetében. Ezért a vizsgálatot megelőző 24 órában ne fogyasszon:

 • kávét (koffein-mentes változatot sem)
 • teát
 • csokoládét
 • maláta tartalmú italt (pótkávé)
 • koffeint tartalmazó szénsavas italokat (kóla, energiaital, egyéb)
 • koffein tartalmú fájdalomcsillapítót, valamint megfázás elleni készítményeket.

Mivel a vizsgálat kontrasztanyag adásával jár, ezért a vizsgálat előtt két órával ne fogyasszon ételt, mert a nagyon ritkán előforduló kontrasztanyag allergia kapcsán hányinger / hányás előfordulhat.

Ugyanakkor folyadékot nyugodtan fogyaszthat és gyógyszereit beveheti.

A vizsgálat biztonságos elvégzéséhez szükségünk lesz egy friss EKG-ra, hogy leellenőrizzük nincs-e olyan ingervezetési zavara a szívének, amely miatt nem kaphat adenozint. Ezt a vizsgálat napján intézetünkben elvégezzük.

Emellett szükséges lesz egy friss, egy hónapnál nem régebben készült laboreredmény (eGFR) bemutatása, annak megállapítására, hogy a vesefunkció ép-e. Bizonyos határérték alatt nem adható gadolíniumos kontraszt anyag. (Amennyiben Ön nem tud laboreredményt bemutatni, külön térítés ellenében lehetőség van egy gyorsteszt elvégzésére a vizsgálat előtt.)

Lehetségesek-e mellékhatások?

Az adenozin jól kiválasztott betegekben nagyon biztonságos, ám néhány átmeneti kellemetlen mellékhatással járhat a vizsgálat során.

A legtöbb ember az adenozin adagolása során az első fél-egy perc során általában nem érez semmit, majd ezt követően pár percig az alábbi mellékhatások közül tapasztalhat:

 • enyhe hőhullám, arcpír, verejtékezés
 • enyhe légszomj / gyorsabb légzés
 • asztmásoknál asztmás roham
 • mellkasi szorítás (ez a mellkasi szorítás nem szív eredetű, hanem a gyógyszerhez kötődik)
 • torokszorítás / váll-fájdalom
 • szájszárazság
 • hányinger
 • enyhe fejfájás / szédülés
 • enyhe-közepes (<10 Hgmm) vérnyomásesés
 • gyorsabb szívdobogás (15-20%-os pulzusszám emelkedés)
 • nagyon ritkán jelentősebb vérnyomásesés (>20 Hgmm) vagy pulzusszám-emelkedés
 • lassú szívverés (sinus bradycardia)
 • ingervezetési zavarok (első-, másod- vagy harmadfokú AV blokk)

A fent felsorolt mellékhatások egyénenként eltérőek lehetnek, előfordul, hogy egy sem, vagy 2-3 jelentkezik egyszerre.

Azonban ezek a mellékhatások az adenozin leállításakor gyorsan, fél-egy percen belül megszűnnek, mivel az adenozin fél-élet ideje rövid, mindössze 10 másodperc, vagyis ennyi idő alatt tűnik el a gyógyszer a beteg szervezetéből.

A súlyos / jelentős mellékhatások előfordulásának aránya alacsony, <1%.

Mi történik a vizsgálat után?

A vizsgálat után nincs különös teendő, visszatérhet a normál életviteléhez, ehet, ihat, vezethet, de azt fontos megjegyezni, hogy néhány ember kissé fáradtnak szokta magát érezni a vizsgálat után, így javasoljuk, hozzon magával kísérőt, aki haza tudja vinni.

Mikorra várható az eredmény?

A vizsgálatról készült képanyagot elektronikus adathordozón (CD/DVD) kapja kézhez a vizsgálatot követően operátor kollégánktól.

Az adenozin stressz perfúziós szív MR vizsgálatot követően kardiológus szakorvosunk kiértékeli a felvételeket. A vizsgálati lelet nem lesz kész közvetlenül a vizsgálat után, mert a komplex adathalmaz elemzése hosszabb időt vesz igénybe. Az eredmény 5-10 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.