Orrmandula műtét

Orrmandula műtét (Adenotómia)

Mikor van szükség az orrmandula műtétre (adenotómiára)?

A kórosan megnagyobbodott orrmandula az orrgaratot lezárva orrlégzési nehezítettséget, orrhangzós beszédet, horkolást, nyitott szájjal alvást, az orrváladék pangását, akut/krónikus orrmelléküreg-gyulladást okozhat és tarthat fent. A fülkürt nyílásait lezárva akut és krónikus középfülgyulladáshoz, átmeneti vagy tartós halláscsökkenéshez vezethet. A pangó és lecsorgó orrváladék köhögéshez, gége-, hörgő-, tüdőgyulladáshoz vezethet, az esetleg meglévő asztmás tüneteket ronthatja vagy azok kiújulását válthatja ki.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Az orrmandula (adenoid) vagy orr-garat mandula rejtett helyen,  az orrüreg hátsó részében, a garat felső részén helyezkedik el közvetlenül a fülkürt nyílásai mellett. Az orrmandula a szájüregben, garatban található, nyirokszövetből álló gyűrű (Waldeyer-gyűrű) része (ide tartozik a torokmandula, nyelvgyöki mandula, garat-, pofa- szájpadnyálkahártyában lévő nyirokszövetek), mely a fertőzések elleni védekezés fontos tényezője, a szervezetet érő fertőzések elleni védekezés első immunológiai szűrőállomása.

Mandula műtét koblációs eljárással
Mandula műtét koblációs eljárással

Az orrmandula túltengéses gyermek sokszor figyelmetlen és kialvatlan, szája gyakran napközben is nyitva van, emiatt arckifejezése jellegzetesen “bamba” lehet. Ha az orrmandula mérete eléri azt a nagyságot, amely a fenti tüneteket, betegségeket produkálja, akkor a gyermekeknél is az orrmandula eltávolítás az egyetlen lehetőség, amelytől tartós eredmény, gyógyulás várható. Felnőttkorban az orrmandula elsorvad, amennyiben megmarad, annak eltávolítása és szövettani vizsgálata szükséges.

Megnagyobbodott orrmandula esetén a következő tünetek tapasztalhatók

  • szájon át történő légzés, horkolás, nyugtalan alvás, nappali fáradtság
  • étkezési problémák
  • tartós orrdugulás
  • visszatérő orrfolyás, orrmelléküreg-gyulladás, köhögés (hörghurut)
  • halláscsökkenés (gyermekeknél figyelmetlenség lehet a tünet), visszatérő középfülgyulladás, fülfájás

Az orrmandula eltávolítása után a szervezet továbbra is képes megküzdeni a fertőzésekkel, mivel elegendő mennyiségű nyirokszövet marad a szájüregben és a garatban (torokmandula, nyelvgyöki mandula, stb.).

Mik az orrmandula műtét kockázatai és előnyei?

Kockázatok

Mint minden sebészeti beavatkozásnak, az orrmandula eltávolításának is vannak kockázatai, elsősorban a különböző fertőzések és az utóvérzés. Fontos, hogy orrvérzés, véres köpés, véres vagy barnás-feketés hányás, nagyfokú elesettség, fájdalomcsillapítóra nem reagáló súlyos fejfájás, magas láz esetén azonnali vizsgálat szükséges Kórházunkban vagy a területileg illetékes fül-orr-gégészeti osztályon. Ilyen esetben hívja esetmenedzserünket.

A műtét előtt kap egy egy tájékoztató lapot és beleegyező nyilatkozatot, amely részletes információt tartalmaz az orrmandula műtétről, annak kockázatairól, a beavatkozás előtti és utáni tudnivalókról, teendőkről. Minden esetben lehetőség nyílik a műtét lehetséges kockázatait megbeszélni orvosával, mielőtt a kezeléssel kapcsolatban döntést hoz.

Az érzéstelenítéssel és az altatással kapcsolatban is felmerülnek kockázati tényezők, ezekről külön tájékoztató lapot és beleegyező nyilatkozatot adunk. A műtét előtt kötelezően elvégzendő vizsgálatok biztosítják, hogy a kockázat minimális legyen.

Előnyök

Az orrmandula eltávolítása csökkenti az orr- és fülpanaszok gyakoriságát és súlyosságát. Egyúttal megelőzhet számos súlyos, középfület érintő betegséget és halláskárosodást, melyet egyébként csak nagyobb fülműtéttel lehetne orvosolni.

A műtét természetesen csökkenti az orrmandula megnagyobbodása miatt kialakuló és gyakran visszatérő fertőzések miatti antibiotikum és egyéb gyógyszerszedés gyakoriságát is.

orvosok

Alkalmas vagyok az orrmandula műtétre?

A orrmandula műtét szükségességét a Medicover Magánkórházban elvégzett fül-orr-gégészeti vizsgálat (orr endoscopia is) és anamnézis felvétel alapján döntjük el és javasoljuk. Az altatásos műtétre való alkalmasságot egy vérvétel, EKG vizsgálat és mellkas röntgen. alapján altatóorvosunk, szükség szerint belgyógyászunk dönti el.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

  • A műtéti előtti vizsgálatra és konzultációkra hozza magával korábbi zárójelentéseit, készítsen egy listát rendszeresen szedett gyógyszereiről, vitaminokról, táplálékkiegészítőkről, egyéb egészségügyi problémáiról, korábbi betegségeiről, gyógyszerérzékenységről és allergiáiról, esetleges diétájáról.
  • A műtét előtt személyesen vagy email-ben kapott műtéti és altatásos betegtájékozató és beleegyező nyilatkozatban megtalál minden műtéttel kapcsolatos szükséges információt, kérjük olvassa el, tanúztatva írja alá, az altatóorvosi vizitre és a műtétre hozza el!

Mi a teendőm az orrmandula műtét után?

A műtét utáni időszakban, általában a műtét napján enyhe vagy erősebb orrvérzés, véres köpet, véres hányás, köhögési inger, köhögés, altatott betegnél nyugtalanság fordulhat elő. A műtét utáni napokban a változó mennyiségű vérveszteség, műtéti stressz és az alkalmazott gyógyszerek miatt gyengeség, aluszékonyság, szédülékenység, hőemelkedés, fejfájás, hányinger előfordulhat. A műtét után az orrban lévő véralvadék, az orrnyálkahártya duzzanat miatt orrdugulás szintén előfordulhat.

Az orrmandula műtét után a fájdalom minimális, a műtét utáni 1-2 napban jellemző és jól kezelhető szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal.

Szövődménymentes esetében a orrmandula műtét utáni első nap hazatérhet. A műtétet követő 2 hétben kímélő életmód, pihenés javasolt, szükséges a vérnyomásemelő, feji vérbőséget okozó tevékenységek kerülése, mivel ezek utóvérzést okozhatnak. Ez alatt az idő alatt orrot fújni nem szabad. Diétás megszorításra nincsen szükség, folyadékot sokat kell fogyaztani, az alkohol fogyasztása nem megengedett.

Szövődménymentes gyógyulás esetén 14 nap után vállalhat munkát, a teljes gyógyulás ideje, a panaszmentes állapot kb. 3 hét. Komoly fizikai munka, sport a 4. héttől megenegedett.

Javasoljuk, hogy a műtétet követő két hétben ne utazzon olyan helyre, ahol nincs a közelben egészségügyi intézmény, illetve ne utazzon repülővel. Erre az esetleges utóvérzés viszonylag rövid időn belüli csillapítása miatt van szükség.

Miért fontos a rendszeres kontrollvizsgálat az orrmandula műtét után?

Az első kontrollvizsgálatra az orrmandula műtét után egy héttel kerül sor, ellenőrizzük a gyógyulást és kizárjuk az esetleges fertőzés vagy vérzés lehetőségét. Az állapota függvényében egy második kontrollvizsgálatra is szükséges lehet.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Orrmandula műtétek ára

Orrmandula műtét
Medicover Kórház és klinika380 000 Ft-tól
Orrmandula műtét ventillációs tubus beültetéssel
Medicover Kórház és klinika400 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Fül-orr-gégész szakorvosaink

Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

tovább
Dr. Szabó Balázs PhD

Dr. Szabó Balázs PhD

tovább
Dr. Lénárd Attila

Dr. Lénárd Attila

tovább
Dr. Bucsi Veronika

Dr. Bucsi Veronika

tovább