Orbita CT vizsgálat

Orbita CT vizsgálat

Az orbita CT, vagyis a szemüreg CT vizsgálatát általában balesetek és egyéb traumák esetén javasolja az orvos. Segítségével a szemüreg csontos falának apró törései is megláthatók.

Heveny gyulladásos folyamatoknál és daganatos betegségeknél a választandó diagnosztikai módszer az MR. Ám azoknál a betegeknél, akiknél az orbita MR valamilyen ok miatt nem végezhető el, a CT vizsgálat jelenti a diagnosztikát, de ilyen estekben, hogy a lágyrészeket jobban lássa a szakember, szükség van kontrasztanyag adására.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

orbita-szem-szemureg-medicover-1568x1083
Szemüreg, szemfájdalom

Milyen előkészítés szükséges?

CT vizsgálat előtt minden esetben szükséges a kezelőorvossal történő konzultáció,  mert a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi indikáció (javaslat) alapján végezhető el.

A natív CT vizsgálat nem igényel különösebb előkészítést. Azonban érdemes úgy készülni, hogy indokolt esetben – ha az orvos szükségesnek tarja –, legyen lehetőség kontrasztanyag beadására. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni.

Kontrasztanyagos CT vizsgálat előtt a cukorbetegségre szedett metformin hatóanyagú gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni.

Hogyan zajlik az Orbita CT vizsgálat?

A CT-készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, amin ön mozdulatlanul fekszik, miközben a felvételek készülnek. A vizsgálószerkezet működés közben zúgó, búgó hangot ad, de ettől nem kell megijedni, a páciens nem érez semmit.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Ez a vizsgálat röntgensugarak használatával történik ezért terhesség alatt nem javasolt, mert a születendő gyermekre veszélyes lehet. Nagyon ritkán (kizárólag orvos szakmai indokkal), bizonyos terhességi hét után, várandósokat is vizsgálunk CT-vel.

A kontrasztanyag nagyon ritkán okozhat reakciót, de aki arra allergiás, annál a vizsgálat nem végezhető el! A szemüreg CT vizsgálata során kiemelten figyelni kell a szemlencse sugárérzékenységére!

A vizsgálatnak nincs mellékhatása.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

ct-kep-ct-vizsgalat-medicover-1568x1045