Aranyér kezelése - aranyér műtét

Aranyér kezelése - aranyér műtét

Hogyan alakul ki az aranyér?

Leggyakrabban a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, elhízás, valamint székrekedésből fakadó erőlködés okoz aranyeret. Az aranyér begyulladhat, megnagyobbodhat, vérezhet, egyes esetekben ki is fordulhat, ezzel fájdalmat és további panaszokat okozva. Amennyiben a súlyosabb stádiumú aranyér kezelése nem történik meg, további panaszokat és szövődményeket okozhat.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mi az aranyér?

Az aranyér olyan értágulat, mely a végbélnyílást körülvevő bőr alatt (külső aranyér), vagy a végbél belső falán (belső aranyér) található.

  • A belső aranyér többnyire fájdalommentes és nem érzékelhető. Meglétére elsősorban a véres széklet utalhat.
  • A külső aranyér, mely a végbélnyílás körüli bőr alatt található, általában fájdalommal jár. Székletürítés során a páciensnél gyakran nem csak fájdalom, de viszketés, illetve véres széklet is jelentkezik.
aranyér

Az aranyér stádiumai

Az aranyér megelőzésére érdemes a helyes táplálkozási szokások és a rendszeres testmozgás révén kellő hangsúlyt fektetni.

A fejlett országok felnőtt lakosságának csaknem felét érintő népbetegségnek több stádiuma ismert az enyhétől, a tartós fájdalmat okozókig.

Kezdeti szakaszban a megnagyobbodott csomók tünetmentesek a végbélnyílás környékén. A második stádiumban székelés során a csomók kitüremkednek a végbélnyíláson túlra, majd visszahúzódnak. A harmadik stádiumban a kitüremkedő aranyér, mely magától nem húzódik vissza (kézzel visszahelyezhető), már erősebb fájdalmat okozhat, illetve vérezhet is. A negyedik stádiumban lévő, igen érzékeny és fájdalmas kitüremkedő aranyércsomó a végbélnyílásba már kézzel sem helyezhető vissza, ezért az aranyér kezelése ebben az esetben már csak műtéti úton végezhető el.

Mik az aranyér tünetei?

  • fájdalmas székelés
  • erős, végbéltáji viszketés
  • véres, nyálkás széklet
  • hosszú ideig fennálló székrekedés
  • érduzzanat a végbél falában vagy a végbélnyílás környékén

Mi okoz aranyeret?

Székrekedés – Hasmenés

A székelés közbeni túlzott erőlködés miatt megnő a vénák falára nehezedő nyomás, ami a vénákat túltágítja. Súlyosabb esetben előfordul, hogy az erőlködés hatására a belső aranyeres csomó az azt fedő nyálkahártyával együtt kikerül a végbélnyíláson kívülre, ami viszketéssel, fájdalommal, és további székelési ingerrel jár. A hasmenés illetve a gyakori székletürítés is túlságosan igénybe veszi, tágítja a vénákat.

Helytelen táplálkozás illetve túlsúly

A rostokban szegény étrend, magas szénhidráttartalmú, zsíros -, csípős -, illetve intenzíven fűszerezett ételek fogyasztása, valamint a nem elégséges folyadékbevitel aranyér kialakulásához vezethet. Túlsúly esetén fellépő, megnövekedett hasüregi nyomás az aranyér kiváltó oka lehet.

Várandósság

Az aranyér előidézője a hormonális változás (lassul a keringés, illetve nő a vénákban a nyomás) valamint a megnövekedett méh, mely nyomást gyakorol a gáttájékra és a végbélnyílás közelében található aranyeres párnákra. A szülést követően az aranyerek általában visszahúzódnak.

Kötőszöveti gyengeség

A kötőszöveti lazaság többnyire genetikai (örökletes, családi halmozódás) eredetű.

Betegségek

Az aranyér végbéldaganat, illetve krónikus májbetegség következtében is kialakulhat.

belső és külső aranyér

Mik a műtét előnyei és kockázatai, szövődményei?

A beavatkozást követően a fájdalom és a vérzés egyaránt megszűnik. Az aranyér műtét egy rutin beavatkozás, mely során minimális kockázatra lehet számítani. Lehetséges szövődmények: vérvesztés, végbélnyílás beszűkülése, záróizom sérülés, széklettartási nehezítettség, sipolyképződés, panaszok kiújulása, varratelégtelenség, utóvérzés.

Az aranyér kezelése

A betegség korai szakaszában az aranyér kezelése gyógyszerekkel és diétával történik. Az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatása elengedhetetlen a kezelés eredményességéhez. A rostban gazdag ételek fogyasztása, a napi bevitt folyadékmennyiség növelése és a rendszeres mozgás egyaránt növeli a kezelés hatékonyságát. Az aranyér kezelése során a fő cél a gyulladás megszüntetése, a fájdalom enyhítése, illetve a széklet normalizálása.

Mikor van szükség aranyér műtétre?

proktológus súlyosabb esetben dönt az aranyér műtéti kezelése mellett, amikor a gyógyszeres kezelés és a táplálkozási szokások megváltoztatása együttesen nem vezettek eredményre.

Az aranyeres csomók műtéti kezelése történhet hagyományos sebészi eltávolítással (haemorrhoidectomia) valamint Longo módszerrel is.

Hogyan zajlik az aranyér műtét?

A műtétet megelőző konzultáció során proktológus szakorvosa részletes tájékoztatást ad a műtétet megelőző szükséges vizsgálatokról, valamint a műtét menetéről és annak kockázatairól.

A műtét altatásban történik. Az aranyér sebészi kimetszése (haemorrhoidectomia) során a proktológus szakorvos a végbélnyílásnál a bőr és a nyálkahártya bemetszése után lepreparálja az aranyeres halmazt a végbélzáró izomzatról, majd elzárja a tápláló eret és eltávolítja a tág aranyeres párnákat.

A kórházi tartózkodás ideje 1 nap.

Aranyér műtét ára

Aranyér műtét (hagyományos)
Medicover Kórház és klinika310 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Aranyérműtétet végző szakorvosaink

Dr. Oláh Csaba

Dr. Pálfi Endre

Dr. Barta Tamás