Aranyér kezelése - aranyér műtét

Aranyér kezelése - aranyér műtét

Mi az aranyér és hogyan alakul ki?

Az aranyér olyan értágulat, mely a végbélnyílást körülvevő bőr alatt (külső aranyér), vagy a végbél belső falán (belső aranyér) található. Leggyakrabban a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, elhízás, valamint székrekedésből fakadó erőlködés okoz aranyeret. Az aranyér begyulladhat, megnagyobbodhat, vérezhet, egyes esetekben ki is fordulhat, ezzel fájdalmat és további panaszokat okozva. Amennyiben a súlyosabb stádiumú aranyér kezelése nem történik meg, további panaszokat és szövődményeket okozhat.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

  • A belső aranyér többnyire fájdalommentes és nem érzékelhető. Meglétére elsősorban a véres széklet utalhat.
  • A külső aranyér, mely a végbélnyílás körüli bőr alatt található, általában fájdalommal jár. Székletürítés során a páciensnél gyakran nem csak fájdalom, de viszketés, illetve véres széklet is jelentkezik.

Az aranyér stádiumai

Az aranyér megelőzésére érdemes a helyes táplálkozási szokások és a rendszeres testmozgás révén kellő hangsúlyt fektetni.

A fejlett országok felnőtt lakosságának csaknem felét érintő népbetegségnek több stádiuma ismert az enyhétől, a tartós fájdalmat okozókig.

Kezdeti szakaszban a megnagyobbodott csomók tünetmentesek a végbélnyílás környékén. A második stádiumban székelés során a csomók kitüremkednek a végbélnyíláson túlra, majd visszahúzódnak. A harmadik stádiumban a kitüremkedő aranyér, mely magától nem húzódik vissza (kézzel visszahelyezhető), már erősebb fájdalmat okozhat, illetve vérezhet is. A negyedik stádiumban lévő, igen érzékeny és fájdalmas kitüremkedő aranyércsomó a végbélnyílásba már kézzel sem helyezhető vissza, ezért az aranyér kezelése ebben az esetben már csak műtéti úton végezhető el.

Mik az aranyér tünetei?

  • fájdalmas székelés
  • erős, végbéltáji viszketés
  • véres, nyálkás széklet
  • hosszú ideig fennálló székrekedés
  • érduzzanat a végbél falában vagy a végbélnyílás környékén

Mi okoz aranyeret?

Székrekedés – Hasmenés

A székelés közbeni túlzott erőlködés miatt megnő a vénák falára nehezedő nyomás, ami a vénákat túltágítja. Súlyosabb esetben előfordul, hogy az erőlködés hatására a belső aranyeres csomó az azt fedő nyálkahártyával együtt kikerül a végbélnyíláson kívülre, ami viszketéssel, fájdalommal, és további székelési ingerrel jár. A hasmenés illetve a gyakori székletürítés is túlságosan igénybe veszi, tágítja a vénákat.

Helytelen táplálkozás illetve túlsúly

A rostokban szegény étrend, magas szénhidráttartalmú, zsíros -, csípős -, illetve intenzíven fűszerezett ételek fogyasztása, valamint a nem elégséges folyadékbevitel aranyér kialakulásához vezethet. Túlsúly esetén fellépő, megnövekedett hasüregi nyomás az aranyér kiváltó oka lehet.

Várandósság

Az aranyér előidézője a hormonális változás (lassul a keringés, illetve nő a vénákban a nyomás) valamint a megnövekedett méh, mely nyomást gyakorol a gáttájékra és a végbélnyílás közelében található aranyeres párnákra. A szülést követően az aranyerek általában visszahúzódnak.

Kötőszöveti gyengeség

A kötőszöveti lazaság többnyire genetikai (örökletes, családi halmozódás) eredetű.

Betegségek

Az aranyér végbéldaganat, illetve krónikus májbetegség következtében is kialakulhat.

Mik a műtét előnyei és kockázatai, szövődményei?

A beavatkozást követően a fájdalom és a vérzés egyaránt megszűnik. Az aranyér műtét egy rutin beavatkozás, mely során minimális kockázatra lehet számítani. Lehetséges szövődmények: vérvesztés, végbélnyílás beszűkülése, záróizom sérülés, széklettartási nehezítettség, sipolyképződés, panaszok kiújulása, varratelégtelenség, utóvérzés.

Az aranyér kezelése

A betegség korai szakaszában az aranyér kezelése gyógyszerekkel és diétával történik. Az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatása elengedhetetlen a kezelés eredményességéhez. A rostban gazdag ételek fogyasztása, a napi bevitt folyadékmennyiség növelése és a rendszeres mozgás egyaránt növeli a kezelés hatékonyságát. Az aranyér kezelése során a fő cél a gyulladás megszüntetése, a fájdalom enyhítése, illetve a széklet normalizálása.

Mikor van szükség aranyér műtétre?

proktológus súlyosabb esetben dönt az aranyér műtéti kezelése mellett, amikor a gyógyszeres kezelés és a táplálkozási szokások megváltoztatása együttesen nem vezettek eredményre.

Az aranyeres csomók műtéti kezelése történhet hagyományos sebészi eltávolítással (haemorrhoidectomia) valamint Longo módszerrel is.

Hogyan zajlik az aranyér műtét?

A műtétet megelőző konzultáció során proktológus szakorvosa részletes tájékoztatást ad a műtétet megelőző szükséges vizsgálatokról, valamint a műtét menetéről és annak kockázatairól.

A műtét altatásban történik. Az aranyér sebészi kimetszése (haemorrhoidectomia) során a proktológus szakorvos a végbélnyílásnál a bőr és a nyálkahártya bemetszése után lepreparálja az aranyeres halmazt a végbélzáró izomzatról, majd elzárja a tápláló eret és eltávolítja a tág aranyeres párnákat.

A kórházi tartózkodás ideje 1 nap.

Aranyér műtét ára

Aranyér műtét (hagyományos)
Medicover Kórház és klinika310 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Proktológus szakorvosok

Dr. Barta Tamás

Dr. Barta Tamás

tovább
Dr. Nagygyörgy Ádám

Dr. Nagygyörgy Ádám

tovább
Dr. Pálfi Endre

Dr. Pálfi Endre

tovább
Dr. Oláh Csaba

Dr. Oláh Csaba

tovább
close-link