Teljes test MR

Teljes test MR

A test egészét, a koponyától a kismedencéig terjedően vizsgáló teljes test MR vizsgálat elsődleges célja a daganatos, gyulladásos, valamint degeneratív elváltozások korai felismerésére. Segítségével átfogó képet kaphatunk testünk és szerveink állapotáról.

Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat szűrő jellegű, az esetleges elváltozásokra fókuszál, típusát nem határozza meg. Az észlelt elváltozás részletes vizsgálatára az adott régióra irányuló, célzott MR vizsgálattal van lehetőség, melyet szükség esetén a kapott leletben a radiológus megjelöl.

A vizsgálatot várandósság esetén nem áll módunkban elvégezni. 

Mely testrészeket vizsgálja a teljes test MR?

A teljes test MR vizsgálat spektruma a koponyától a kismedencéig terjed. A vizsgálat magában foglalja a koponya és annak érhálózata, a teljes gerinc (nyakihátiágyéki szakasz), a nyaki lágyrészek, a mellkason belül a szív (mely nem azonos a szív MR vizsgálattal!) és a mellkas üreg helyzetét, a hasban található szervek (máj, gyomor, hasnyálmirigy, epe, vesék, belek), valamint a kismedencében található női/férfi nemi szervek vizsgálatát. Azonban a vizsgálat nem tartalmazza a végtagok és ízületek vizsgálatát.

Milyen előkészület szükséges?

A vizsgálat kontrasztanyag beadása nélkül történik, így semmilyen speciális előkészületet nem igényel. A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorra érkezni. A vizsgálat elvégzéséhez orvosi javaslat vagy beutaló nem szükséges. A nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni. Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre is.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

teljes-test-mr-vizsgalat-medicover-diagnosztika

Hogyan zajlik a teljes test MR vizsgálat?

Az MR felvételeket készítő gép egy vastag csőhöz hasonlít, melybe a vizsgálóágy emeli be a pácienst. A vizsgálat ideje alatt a páciens mozdulatlanul hanyatt fekszik, miközben a felvételek készülnek.

A vizsgálatot megelőzően az operátor felhelyezi a felvételek készítéséhez szükséges tekercseket. A vizsgálat ezt követően megszakítás nélkül zajlik.

A vizsgálat ideje alatt végig mozdulatlanul kell feküdni. Az MR készülék zajos, kopogó, kattogó jellegű, gépzörej hallható a vizsgálat során, melynek intenzitása füldugó használatával csökkenthető. A vizsgálat ideje alatt kísérő tartózkodhat a helységben.

Mikor nem végezhető el a teljes test MR vizsgálat?

Ha a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag (ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, pacemaker, érszorító, implantátum stb.), van beépítve, a vizsgálat nem végezhető el. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak, továbbá értékelhetetlenné válhat a kapott kép a vizsgált szervről.

Fontos tudnivalók a teljes test MR vizsgálattal kapcsolatban

Vizsgálati időpont foglalásához 100% előleg befizetése szükséges, melyet a vizsgálatot megelőzően, legalább 2 munkanappal korábban átutalással, vagy recepciónkon személyes befizetéssel szükséges teljesíteni. Az előleg befizetéséhez recepciónkon Egészségpénztári kártyát is elfogadunk. Az előlegfizetéssel kapcsolatban bővebb tájékoztatást kollégáinktól kaphat a telefonos időpontfoglalás alkalmával.

A vizsgálat teljes díját a vizsgálat páciens által történő esetleges megszakítása esetén is szükséges kifizetni.  Amennyiben nem jelenik meg az előjegyzett vizsgálati időponton és azt munkanapokon, legalább 2 munkanappal előtte nem mondta le, a Medicover fenntartja a jogot, hogy a nem lemondott vizsgálat díjának 100%-át visszatartsa.

MR vizsgálat Medicover Diagnosztika
MR gép

Van a teljes test MR vizsgálatnak mellékhatása?

A vizsgálatnak nincs mellékhatása. Ha a páciens klausztrofóbiára hajlamos, a vizsgálat elvégzése nehézségekbe ütközhet. Ezt mérsékelheti az átlagosnál nagyobb, 70 centiméteres belső átmérő, mellyel MR készülékünk rendelkezik.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Teljes test MR vizsgálat ára

Teljes test MR szűrővizsgálat
Medicover Kórház és klinikaAKCIÓ 125 000 Ft

Teljes test MR vizsgálat időtartama

Teljes test MR szűrővizsgálat
Vizsgálati idő 75 perc
orvos
close-link