Teljes test MR

Teljes test MR

A test egészét, a koponyától a kismedencéig terjedően vizsgáló teljes test MR vizsgálat elsődleges célja a daganatos, gyulladásos, valamint degeneratív elváltozások korai felismerésére. Segítségével átfogó képet kaphatunk testünk és szerveink állapotáról.

Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat szűrő jellegű, az esetleges elváltozásokra fókuszál, típusát nem határozza meg. Az észlelt elváltozás részletes vizsgálatára az adott régióra irányuló, célzott MR vizsgálattal van lehetőség, melyet szükség esetén a kapott leletben a radiológus megjelöl.

A vizsgálatot várandósság esetén nem áll módunkban elvégezni. 

Mely testrészeket vizsgálja a teljes test MR?

A teljes test MR vizsgálat spektruma a koponyától a kismedencéig terjed. A vizsgálat magában foglalja a koponya és annak érhálózata, a teljes gerinc (nyakihátiágyéki szakasz), a nyaki lágyrészek, a mellkason belül a szív (mely nem azonos a szív MR vizsgálattal!) és a mellkas üreg helyzetét, a hasban található szervek (máj, gyomor, hasnyálmirigy, epe, vesék, belek), valamint a kismedencében található női/férfi nemi szervek vizsgálatát. Azonban a vizsgálat nem tartalmazza a végtagok és ízületek vizsgálatát.

Milyen előkészület szükséges?

A vizsgálat kontrasztanyag beadása nélkül történik, így semmilyen speciális előkészületet nem igényel. A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorra érkezni. A vizsgálat elvégzéséhez orvosi javaslat vagy beutaló nem szükséges. A nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni. Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre is.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

teljes-test-mr-vizsgalat-medicover-diagnosztika

Hogyan zajlik a teljes test MR vizsgálat?

Az MR felvételeket készítő gép egy vastag csőhöz hasonlít, melybe a vizsgálóágy emeli be a pácienst. A vizsgálat ideje alatt a páciens mozdulatlanul hanyatt fekszik, miközben a felvételek készülnek.

A vizsgálatot megelőzően az operátor felhelyezi a felvételek készítéséhez szükséges tekercseket. A vizsgálat ezt követően megszakítás nélkül zajlik.

A vizsgálat ideje alatt végig mozdulatlanul kell feküdni. Az MR készülék zajos, kopogó, kattogó jellegű, gépzörej hallható a vizsgálat során, melynek intenzitása füldugó használatával csökkenthető. A vizsgálat ideje alatt kísérő tartózkodhat a helységben.

Mikor nem végezhető el a teljes test MR vizsgálat?

Ha a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag (ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, pacemaker, érszorító, implantátum stb.), van beépítve, a vizsgálat nem végezhető el. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak, továbbá értékelhetetlenné válhat a kapott kép a vizsgált szervről.

Fontos tudnivalók a teljes test MR vizsgálattal kapcsolatban

Vizsgálati időpont foglalásához 100% előleg befizetése szükséges, melyet a vizsgálatot megelőzően, legalább 2 munkanappal korábban átutalással, vagy recepciónkon személyes befizetéssel szükséges teljesíteni. Az előleg befizetéséhez recepciónkon Egészségpénztári kártyát is elfogadunk. Az előlegfizetéssel kapcsolatban bővebb tájékoztatást kollégáinktól kaphat a telefonos időpontfoglalás alkalmával.

A vizsgálat teljes díját a vizsgálat páciens által történő esetleges megszakítása esetén is szükséges kifizetni.  Amennyiben nem jelenik meg az előjegyzett vizsgálati időponton és azt munkanapokon, legalább 2 munkanappal előtte nem mondta le, a Medicover fenntartja a jogot, hogy a nem lemondott vizsgálat díjának 100%-át visszatartsa.

MR vizsgálat Medicover Diagnosztika
MR gép

Van a teljes test MR vizsgálatnak mellékhatása?

A vizsgálatnak nincs mellékhatása. Ha a páciens klausztrofóbiára hajlamos, a vizsgálat elvégzése nehézségekbe ütközhet. Ezt mérsékelheti az átlagosnál nagyobb, 70 centiméteres belső átmérő, mellyel MR készülékünk rendelkezik.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 5 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.