Koponya MR vizsgálat

Koponya MR vizsgálat

A koponya MR (mágneses rezonancia) vizsgálatot leggyakrabban stroke (az agy egyes területein hirtelen kialakuló, átmeneti vagy véglegessé váló károsodás), sclerosis multiplex (központi idegrendszer fehérállományát érintő gyulladásos betegség) gyanúja esetén végzik.

Továbbá alkalmas az epilepszia követésre, a krónikus fejfájás, a folyamatos szédülés kivizsgálására és daganatok diagnosztizálására is.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Milyen előkészítés szükséges?

Az MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről. A natív vizsgálat nem igényel különleges előkészítést.

Azt viszont fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni! Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre is.

Hogyan zajlik a koponya MR vizsgálat?

A vizsgálat során a páciens leggyakrabban a hátán fekszik, kivétel néhány esetet amikor az MR hason történik. A felvételeket általában három síkban változó szekvenciákkal készítjük el. A vizsgálat zajos, különös, kopogó jellegű, gépzörej hallható. Ennek intenzitása füldugó használatával csökkenthető.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Ha a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag – például ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, pacemaker, érszorító, implantátum stb.–, található. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak és értékelhetetlenné válhat a vizsgálat. A Medicover MR berendezése úgynevezett zárt készülék, így előfordulhat, hogy a páciensben bezártság érzetet kelt. Azonban jó hír, hogy ez némileg mérsékelheti a nagyobb, 70 centiméteres belső átmérő. Abban az esetben, ha a páciens klausztrofóbiára hajlamos, a vizsgálat elvégzése nehézségekbe ütközhet.

Van mellékhatása?

A koponya MR vizsgálatnak nincs mellékhatása.

Ritkán a kontrasztanyag okozhat reakciót. Fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végzünk.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.