Hasi ultrahang vizsgálat

Hasi ultrahang vizsgálat

Mi a vizsgálat célja?

A hasi ultrahang vizsgálat a hasüreg szerveit vizsgálja (pl. máj, epehólyag, lép és a vese). A vizsgálat segítségével a hasüreg nagyobb erei,  hasi főverőér valamint a környékén található nyirokcsomók is megvizsgálhatók. A belgyógyászati és gasztroenterológiai kivizsgálások részeként gyakran felmerül az ultrahangos diagnosztika, hiszen segítségével a has- és kismedence bizonyos szerveiről pontos információkhoz juthatunk. A hasi ultrahang vizsgálattal kimutathatók egyes szervi rendellenességek, az epekövesség, a vesekövesség, hasüregi ciszták vagy tályogok, gyulladásos megbetegedések, daganatok.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

ultahang-hasi-ultrahang-1568x1563

Milyen területeket vizsgál a hasi ultrahang?

A hasüregi, a kismedencei szervek vizsgálatára alkalmas: máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, nőknél a méh, a petefészkek, férfiaknál a here, a prosztata egyaránt vizsgálható ultrahanggal. Segítségével a hasüregben futó nagyobb erekről, a nyirokcsomókról is vélemény alkotható.

A szervek méretbeli változásai, szerkezeti eltérései, fejlődési rendellenességei éppúgy láthatóak UH-val, mint a ciszták, kövek, tályogok, jóindulatú zsír- és izomdaganatok, rosszindulatú tumorok, a hasüregi folyadék.

A gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén a hasi ultrahang vizsgálatot más eszközös vizsgálatokkal – gyomortükrözés vagy vastagbéltükrözés – is javasolt kiegészíteni.

Hogyan zajlik a hasi ultrahang?

A hasi ultrahang során először szabaddá kell tenni a hasi területet és hanyatt fekve a vizsgálóágyra feküdni. A vizsgálat fájdalommentes, az ultrahang-hullámok jobb terjedése miatt a vizsgálófejet egy ultrahang zselével kenik be, mely először hideg érzést okozhat a hason. A vesék vizsgálata pedig oldalfekvésben történik. A belső szervek képe azonnal megjelenik a monitoron, így könnyen megtekinthetők és lemérhetők, szükség esetén képek készíthetők róla.

Hogyan készüljön a hasi ultrahang vizsgálatra?

A hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat némi előkészítést igényel. A hasi ultrahang vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni, ami azt jelenti, hogy a vizsgálat előtt 6 órával szabad étkezni utoljára, csak csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztható közben.

A hasi- és kismedencei szervek még jobb láthatósága érdekében a hasi ultrahang vizsgálat során telt húgyhólyag szükséges. A vizsgálatot megelőzően legalább fél liter folyadék (csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz) elfogyasztása javasolt. Közvetlenül a vizsgálat előtt a húgyhólyagot nem szabad kiüríteni, az utolsó hólyagürítés 2-3 órával előtte történjen.

hasi-es-kismedencei-ultrahang-vizsgalat