Aritmológia (Szívritmus-szabályozás)

Aritmológia (Szívritmus-szabályozás)

Az aritmológia a kardiológián belül a szív ritmuszavarainak kezelésére specializálódott szakterület. Ritmuszavarról (aritmiáról) beszélünk, ha a szív normális ingerképzésének időbelisége vagy mintázata megváltozik, ezáltal a szívverés túl gyors (tahikardia), túl lassú (bradikardia) vagy szabálytalan lesz (pitvrafibrilláció).

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

aritmológia

Milyen tünetek esetén ajánlott felkeresni aritmológiai szakrendelést?

A következő panaszokkal érdemes felkeresni a szakrendelést amelyek aritmiára utalhatnak:

  • ütemkimaradás, erős szívdobbanások
  • gyors szabályos, vagy szabálytalan (>100/min) szívdobogás
  • lassú szívverés (tartósan 40-50/min alatti)
  • fáradékonyság
  • megszédülés
  • eszméletvesztés

A háttérben gyors szívverés esetén paroxysmális supraventriculáris tachycardia (PSVT), pitvrafibrilláció, ritkábban kamrai tahikardia áll, a lassú szívverés oka ingerületvezetési zavar, úgynevezett pitvarkamrai blokk.

Mi történik az aritmológiai szakrendelés során?

Az aritmia ambulancián történő vizsgálat speciális előkészületet nem igényel, a páciens már egyes kardiológiai vizsgálatokon túl lehet. A fizikális és ultrahang vizsgálatokon túl elsősorban panaszorientált diagnosztika (EKGHolter, esemény recorder) segítségével igazoljuk vagy zárjuk ki a páciens által megélt szenzációk és  esetleges ritmuszavar összefüggését. A ritmuszavarok egy része nem igényel kezelést, előfordulnak azonban olyanok, melyek gyengeséget, szívelégtelenséget, vagy akár hirtelen szívhalált okoznak. Aritmológiai rendelésen maghatározásra kerül a szükséges kezelési mód, mely lehet gyógyszeres kezelés, katéteres kezelés (ún. katéterabláció), illetve pacemaker/ICD beültetés.

Pacemakert (BIOTRONIK, Boston Scientific, Sorin)/ICD-t viselő betegek kontrollvizsgálatát  is elvégezzük.

Aritmológus szakorvosunk

Dr. Kardos Attila PhD

Dr. Kardos Attila PhD

tovább