Proktológia

Proktológia

Milyen tünetek esetén érdemes felkeresni a proktológiai szakrendelést?

 • Szemölcsszerű elváltozások a végbélnyílás körül
 • Véres-nyákos váladékozás
 • Viszketés
 • Végbélfájdalom
 • Hirtelen fogyás
 • Idegentest érzet a végbél környékén
 • Véres széklet
 • Végbélsipoly esetén láz, heves fájdalom, váladékozás figyelhető meg, mely sürgős beavatkozást igényel

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Válasszon klinikát :

Ezek mellett, minden olyan esetben, mikor szokatlan tüneteket tapasztal, melyekre nem talál kézenfekvő magyarázatot, érdemes felkeresnie szakrendelésünket, hogy mielőbb megkezdődhessen a diagnózist követő terápia.

Mit jelent a proktológia?

A proktológia szóról legtöbbünknek egy rendkívül kellemetlen vizsgálat jut eszébe. Kevesebben tudják azonban, pontosan mit is jelent ez a szó. A proktológia a görög eredetű proktos szóból származik, jelentése végbél, végbélnyílás. A “lógia” végződés pedig a szintén görög, logos szóból ered, melynek jelentése tudomány. Így tehát a név elárulja, hogy a proktológia a végbél és annak betegségeire specializálódott tudományág.

Egy proktológia szakrendelés az általános sebészet alterülete, mely a végbél tanulmányozására szakosodott.

A vastagbél felépítése

Hogyan épül fel a vastagbél utolsó szakasza, a végbél?

A vastagbél a hasüregben, a vékonybelet keretszerűen határolva helyezkedik el. Több szakaszra bontható: bemeneti része a vakbél, ezt követi a felszálló ág, majd a haránt vastagbél, a leszálló ág és a szigmabél.

A vastagbél utolsó szakaszán található a végbél, mely a kismedencében helyezkedik el. Két görbülete közül a nagyobb a keresztcsont homorulatába fekszik bele, a rövidebb, ellentétes görbületű pedig a gáton halad át, összenőtt annak izmaival.

A végbél gáton található kimenetei nyílása a végbélnyílás. Két záróizom működteti, a belső, nem akaratlagos, valamint a külső akaratlagos záróizom. Ezek biztosítják az akaratlagos széklettartást, valamint a székletürítést.

A proktológus szakorvos az ezen szakaszon kialakuló elváltozások és betegségek specialistája.

Milyen betegségekkel foglalkozik a proktológia?

Aranyér

Az aranyér olyan értágulat, mely a végbélnyílást körülvevő bőr alatt, vagy a végbél belső falán található. A belső aranyér többnyire fájdalommentes, a székletürítésnél tapasztalható vérzés azonban meglétére utalhat. A külső aranyér leggyakoribb tünete a székelés közben érzett fájdalom, viszketés, esetenként vérzés. Az aranyeret okozhatja székelés közbeni erőlködés, helytelen táplálkozás (nem elegendő folyadékbevitel, túlzott alkoholfogyasztás, csípős, fűszeres ételek fogyasztása), elhízás, kötőszöveti gyengeségek, illetve a terhesség során bekövetkező hormonális változások.

Klinikáinkon járóbeteg ellátás keretében anoszkópos aranyér gyűrűzést végzünk.

Kórházunkban aranyér műtétet kétféle módszerrel csinálunk: hagyományos eljárással (az ellátó artériák aláöltése és lekötése után a tág aranyeres párnák eltávolításával), illetve Longo technikával.

Végbélrepedés (fissura)

végbélrepedés a végbél nyálkahártya berepedése, mely súlyosabb esetben nyálkahártya fekéllyé alakulhat. Legjellemzőbb tünete a fájdalom, mely egyes esetekben enyhe, csípő vagy égő jellegű, máskor viszont nagyon intenzíven maró, görcsös is lehet. További tünetként vérzés is jelentkezhet.

Kialakulhat végbél gyulladás, felfázás, hasmenés, székrekedés, vagy szülési trauma következményeként. Korai stádiumban a berepedés gyógyszeres (kúpos) kezeléssel nyomtalanul elmúlhat. Amennyiben indokolt, kórházunkban az elváltozást a bőrfüggelékkel együtt kimetsszük, szükség esetén a nyálkahártyát felszívódó öltésekkel rekonstruáljuk.

Végbélsipoly (fistula)

A sipoly természetes testüregek, vagy üreges szervek kóros összeköttetése, illetve ezek rendellenes kivezetése a test felszínére. A végbélsipoly lehet valamilyen korábbi gyulladás vagy tályog következménye, de eredhet idegentest okozta perforációból, vagy Crohn betegségből.

Leggyakrabban előforduló tünetei között szerepelnek az átmeneti, feszítő fájdalmak, valamint az időnként (kisebb-nagyobb megszakításokkal) jelentkező gennyes, véres váladékozás. Amennyiben tályoggá alakul, a végbélzáróizom működését igencsak károsíthatja.

A be nem olvadt tályog párakötéssel, ülőfürdővel, ritkán visszahúzódásra késztethető. Gennyes folyamat kialakulásakor széles műtéti feltárást végzünk. A műtéti érzéstelenítésről részletes felvilágosítást az altatóorvos ad. A sebet nyitva kezeljük, a feltárást követően rendszeres kötéscseréket végzünk.

A gyulladás fokának megfelelően antibiotikum védelmet biztosítunk. A tályogfeltárás időtartama fél órán belüli. A tartósan fennálló végbélsipolyok kezelésének egyedüli módja a járat feltárása, falának kimetszése, és a seb nyitott kezelése.

Milyen hajlamosító tényezői vannak a proktológiai megbetegedéseknek?

Bár sok esetben nem vezethető vissza egyértelmű okokra a különböző végbélt érintő betegségek kialakulása, egészséges életmóddal és táplálkozással sokat tehetünk ezek elkerüléséért.

Vannak azonban hajlamosító tényezők, melyek megléte esetén nagyobb valószínűséggel alakulnak ki problémák.

 • Ülő életmód
 • Rostszegény táplálkozás
 • Idős életkor
 • Terhesség
 • Gyakori székrekedés vagy ismétlődő hasmenés
 • Stressz

Milyen vizsgálatokat végzünk a proktológiai szakrendelésen?

A magánrendelésen proktológus szakorvosunk először kikérdezi Önt a tünetekről, azok időtartamáról, jellegéről, erősségéről, étkezési szokásairól, illetve a legtöbb esetben a családja kórtörténetéről, étkezési és életviteli szokásairól is. A kivizsgálás minden esetben külső, fizikális vizsgálattal kezdődik. Ezt követően kerül sor, ha szükséges, műszeres vizsgálatokra: a végbélnyílás vizsgálatára (anoszkópia) vagy végbéltükrözésre (azaz rektoszkópiára).

Az anoszkópia a végbélnyílás, valamint a végbél alsó, 3-4 cm szakaszának áttekintésére szolgáló eszközös vizsgálat. A vizsgálatot végző szakorvos az anoszkóp felvezetésével szemrevételezi a végbelet borító hám illetve nyálkahártyát. A vizsgálat segítségével jól láthatók a végbélnyílás betegségei: a belső aranyerek, a végbél berepedése, valamint a végbél nyálkahártyájának gyulladása, illetve utolsó szakaszának daganatai is. A vizsgálat előnye, hogy a vékony csövön keresztül speciális eszközökkel egyidejűleg ellátható a panaszt okozó belső aranyér, de egy apró fogóval szövetminta vételére is van lehetőség. A vizsgálat általában nem jár fájdalommal, ha azonban aranyeres gyulladás, vagy végbélrepedés vizsgálatára történik, előfordulhat égő, szúró fájdalom az eszköz bevezetése során.  A vizsgálatot a panaszok ismeretében gyakran rektoszkópiával együtt végzik a pontos diagnózis felállítása érdekében.

A belső aranyér kezelésére klinikáinkon – járóbeteg ellátás keretében – anoszkópos aranyért gyűrűzést is végzünk, amelynek során speciális, erre a célra kifejlesztett eszközökkel a belső aranyerekre gumigyűrűs leszorítást helyezünk fel. Egy kezelés esetén csak 1-2 gyűrű tehető fel, így a gyógyulás több beavatkozás után várható. A kezeléseket követően rendszeres, laza székletbiztosítás és a túlzott fizikai igénybevétel kerülése javasolt.

A rektoszkópia során a proktológus szakorvos egy speciális műszert felvezetve átnézi a vastagbél utolsó 10-20 cm-es szakaszát. A vizsgálat diagnosztikai céllal történik, segítségével  idejében felismerhetők a végbél jó (polipok)  és rossz indulatú elváltozásai, valamint a gyulladások, fekélyek és szűkületek. A végbéltükrözés során mintavételre (biopszia) is van lehetőség. A vizsgálat mindössze 1-2 percet vesz igénybe, kényelmetlen lehet, de nem jár fájdalommal.

Milyen kezelési lehetőségek vannak a diagnosztizált problémákra?

A választott terápiát mindig a pontos diagnózis határozza meg, melyhez esetenként kiegészítő vizsgálatok válhatnak szükségessé. A legtöbb esetben  felfedezett elváltozások enyhék, ezeket gyógyszerekkel, kúppal, kenőccsel kezelni lehet.

Hogyan kell felkészülnöm a proktológiai kivizsgálásra?

A proktológiai vizsgálatok sikeressége, illetve a vizsgálathoz szükséges megfelelő előkészítés érdekében kérjük, hogy a vizsgálatot megelőzően alkalmazzon glicerines végbélkúpot (például Laxaclean Klizma minikúpot vagy más patikában kapható glicerines készítményt). Az adagolás minimum két-három órával a vizsgálatot megelőzően, hason fekvő testhelyzetben történjen. A kúp hatása 15-60 percen belül várható, ezért érdemes olyan helyen előkészülni a vizsgálathoz, ahol van lehetőség mosdót használni, illetve tisztálkodni. A kívánt hatás elérését követően a szokásos módon tisztálkodjon meg. Kérdés esetén olvassa el a patikában vásárolt készítmény betegtájékoztatóját.

Ne alkalmazzon glicerines kúpot alhasi vagy ismeretlen eredetű fájdalmak, továbbá gyulladásos eredetű bélbetegségek esetén, mint például fekélyes vastagbél-gyulladás, Crohn-betegség vagy alhasi görcs fennállása esetén. Kerülje továbbá a kúp használatát hányinger vagy hányás esetén. A véres széklet nem kontraindikáció, ez legtöbbször az aranyerek miatt van és pont ilyenkor lenne szükség a pontosabb megítélhetőségre.

Proktológus szakorvosaink ügyfeleinket a pontos diagnózis felállítása céljából laboratóriumi vizsgálatokra küldhetik és javasolhatják a Medicover Fejlett Diagnosztikai Központjában elérhető és a diagnózis felállításához szükséges képalkotó diagnosztikai eljárásokat: röntgenultrahangCT és MR vizsgálatokat.

Járóbeteg ellátás keretében proktológia budapesti klinikáinkon is elérhető. A proktológiai vizsgálat árával kapcsolatban érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon.

Proktológus szakorvosaink

Dr. Barta Tamás

Dr. Barta Tamás

tovább
Dr. Nagygyörgy Ádám

Dr. Nagygyörgy Ádám

tovább
Dr. Pálfi Endre

Dr. Pálfi Endre

tovább
Dr. Oláh Csaba

Dr. Oláh Csaba

tovább