Thumbnail picture

Mitől alakulhat ki a végbélrepedés?

A végbélrepedés, más néven anális fisszúra a végbélgyűrűben hosszanti irányban húzódó, nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyuló seb. Azon páciensekről, akik eredetileg aranyeres panaszokkal fordulnak proktológushoz, gyakran kiderül a vizsgálatok során, hogy valójában egészen más betegség húzódik meg a háttérben. Minél hosszabb ideig áll fenn a végbélrepedés, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez az állapot a végbél szűkületéhez illetve deformálódásához, a záróizom károsodásához vezet. A nem kezelt végbélrepedés további szövődményekkel, fertőzésekkel jár, ezért nagyon fontos az időben történő diagnosztizálás.

A végbélcsatorna és a végbélnyílás szerepe

A végbélnyílás, azaz ánusz a tápcsatorna végén található nyílás, melyen keresztül a széklet távozik a belekből. A végbélcsatornában (rektum) tárolódik a széklet, mielőtt a testből távozik. A végbélnyílást zárva tartó izomgyűrű magasságában alakul ki adott esetben az a hosszanti repedés, melyet végbélrepedésnek hívunk.

Mitől alakulhat ki a végbélrepedés?

A végbélrepedés kiváltó oka lehet a kemény széklet vagy a túlságosan híg, maró hasmenéses széklet. Kialakulását elősegítheti még a végbél gyulladása, a stressz, valamint szexuális érintkezés.

Daganat, leukémia, limfóma, illetve szexuális úton terjedő betegség egyaránt állhat az anális fisszúra hátterében. A végbél záróizom fokozott tónusa (feszülése) a vérzéses állapot fenntartásában játszik szerepet. A záróizom feszülésének köszönhetően minden székelés a seb újbóli felszakadását okozza.

A végbélrepedés tünetei

  • Székeléskor fellépő fájdalom és szúró érzés
  • Súlyosabb esetben ájulással járó fájdalom
  • Előrehaladt gyulladásos állapot esetén apró kinövések a végbélnyíláson
  • Vérzés

Az anális fisszúra diagnosztizálása

A végbélnyílás ujjal történő vizsgálata az esetek többségében elegendő a diagnosztizáláshoz. Indokolt esetben helyi érzéstelenítést követően a végbélnyílást borító hám vizsgálatával megállapítható a végbélrepedés. A végbéltükrözés gyors, megbízható eredménnyel járó módszer.

A végbélrepedés kezelése

A konzervatív kezelés részeként elsősorban a táplálkozási szokások megváltoztatása, valamint bőséges folyadékbevitel (napi 2,5-3 liter) ajánlott. A székletlágyítók és kúpok alkalmazása szintén javasolt. A vérkeringést javító, nitroglicerin tartalmú kenőcs elősegíti a sebgyógyulást. Fontos, hogy a páciens a higiéniára is nagy gondot fordítson, azaz a végbélnyílást megfelelően tisztítsa, hogy a fertőzés veszélyét elkerülje.

Amennyiben a konzervatív kezelés nem vezet eredményre, a fisszúra sebészi kimetszése szükséges. A műtét után egy ideig fennálló fájdalom enyhíthető fájdalomcsillapítókkal, végbélkúppal vagy ülőfürdővel.

Hogyan előzhető meg a végbélrepedés?

A növényi rostokban, zöldségben és gyümölcsben gazdag étrend, a rendszeres testmozgás és a bőséges folyadékbevitel elengedhetetlenül fontos a megfelelő állagú széklethez, mely nem sérti fel a végbél nyálkahártyáját. A helyes táplálkozás érdekében továbbá tartózkodni kell a túlzott alkohol-, valamint a csípős ételek fogyasztásától.

close-link