Ízületi MR (térd, csípő, váll, könyök)

Ízületi MR (térd, csípő, váll, könyök)

Az ízületeket és a csontokat körülölelő lágyrészeket lehet kiválóan vizsgálni MR vizsgálattal. Láthatóvá válnak az ínak, a szalagok, a porcok, az ízületi belhártya. Az ízületi MR vizsgálat végezhető a láb (térd, boka), a kéz (könyök, váll), a csípő ízületein. A pontos diagnózis érdekében gyakran előfordul, hogy MR-t és ultrahang vizsgálatot is kér az orvos.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

ízületi fájdalom

Milyen előkészítés szükséges?

Az MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről. A natív vizsgálat nem igényel különösebb előkészítést, de a kontrasztanyagos vizsgálat előtt 6 órával nem szabad enni!

Fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt, a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni! Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre is.

Vannak mellékhatásai a vizsgálatnak?

Az MR vizsgálatnak nincs mellékhatása, ritkán a kontrasztanyag okozhat reakciót. Fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végzünk.

Az ízületi MR vizsgálatok típusai

Térd MR

A térdet alkotó csontok, az ízületi porc, a térdízület porcgyűrűje (meniscus), a térdkalács (patella), és a térdkalács porcának állapota és helyzete, valamint a térdet tartó összes szalagok vizsgálatát felöleli a térd MR.

Csípő MR

Segít kimutatni a csípőben lévő ödémákat, kopásokat, degeneratív folyamatokat, a korai combfej elhalást (necrosis), de a csípő MR képet ad az ízületi tok állapotáról is.

Váll MR

A vállízület kopásos betegségei, balesetet követő sérülései, a vállat körülölelő rotátorköpeny szakadása, az ízfelszín, a porcok vastagsága, a lágyrészek elváltozásai jól megítélhetők a váll MR vizsgálattal.

Könyök MR

könyök MR segítségével láthatóvá válnak az ínak, a porcok, a csonthártya állapota, a gyulladások és az azok okozta elváltozások. Látható a csontok ízesülésének állapota, a traumákat követő elváltozások, a nyáktömlők (bursák) gyulladásai.

Hogyan zajlik egy ízületi MR vizsgálat?

Az MR berendezés, egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, a páciens ezek fekszik az orvos utasításának megfelelően.

Az ízületek vizsgálata általában háton fekve történik. Egyes vizsgálatok esetén azonban szükség lehet az ízület döntésére és megtartására a legjobb felvétel elkészítésének érdekében.

A könyökízület vizsgálata legtöbbször a befelé döntött (pronált) alkarral történik, a kezet tenyérrel lefelé tartva. Az MR készülék zajos, különös, kopogó, kattogó jellegű, gépzörej hallható, de ennek intenzitása füldugó használatával csökkenthető.

A Medicover MR berendezése úgynevezett zárt készülék, így előfordulhat, hogy a páciensben bezártság érzetet kelt.

Azonban jó hír, hogy ezt mérsékelheti az átlagosnál nagyobb, 70 centiméteres belső átmérő. A vizsgálat alatt a páciens nem érez semmit.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Akkor, ha a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag (ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, pacemaker, érszorító, implantátum stb.) van beépítve. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak, továbbá értékelhetetlenné válhat a kapott kép a vizsgált szervről. Ma már a műtétek után a betegek kapnak egy okmányt arról, hogy a beépített implantátummal vizsgálhatóak MR-el vagy nem. Kérjük kedves páciensünket, hogy ezt az okmányt minden esetben hozza magával!

Ha a páciens klausztrofóbiára hajlamos, a vizsgálat elvégzése nehézségekbe ütközhet.

Siemens-Aera-1-5T
MR vizsgálat Medicover Diagnosztika

Mikorra várható eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Ízületi MR vizsgálat ára

Izületi natív MR
Eiffel Klinika42 000 Ft
Medicover Kórház és klinika42 000 Ft

Ízületi MR vizsgálat időtartama

Izületi natív MR
Vizsgálati idő 25 perc
close-link