Mellkas CT vizsgálat

Mellkas CT vizsgálat

A mellkas CT vizsgálata a mellkasi szervek – tüdő, szív, nagyerek, gátor üreg – betegségeinek felismerésében, követésében van segítségünkre.

Nem csupán a daganatos megbetegedések pontosabb diagnosztizálását teszi lehetővé a mellkas CT vizsgálat, hanem egyéb tüdő- és szívproblémák feltárására is jól használható.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Milyen előkészítés szükséges?

CT vizsgálat előtt minden esetben szükséges a kezelőorvossal történő konzultáció, mert a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi indikáció (javaslat) alapján végezhető el. A natív mellkas CT vizsgálat nem igényel különleges előkészítést. Azonban azt javasoljuk, hogy a vizsgálat előtt 6 órával ne fogyasszon ételt, hogy – amennyiben mégis szükséges – legyen lehetőség a kontrasztanyag beadására!

Kontrasztanyagos CT vizsgálat előtt a cukorbetegségre szedett metformin hatóanyagú gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni.

Van mellékhatása?

A vizsgálatnak nincs mellékhatása, a páciens nem érez semmit. A kontrasztanyag nagyon ritkán okozhat reakciót, de aki arra allergiás, annál a vizsgálat nem végezhető el!

Hogyan zajlik a mellkas CT vizsgálat?

A CT-készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételek készülnek. A vizsgálószerkezet működés közben zúgó, búgó hangot ad, de ettől nem kell megijedni.

A tüdőcsúcstól a mellékvesékig történik a felvétel készítése. A vizsgálat alatt minden esetben többször is szükség van a légzés visszatartása. Ennek időtartama kb. fél-fél perc. Munkatársunk mikrofon jelzi önnek, mikor nem vehet levegőt.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Ez a vizsgálat röntgensugarak használatával történik ezért terhesség alatt kontraindikált, mert a születendő gyermekre veszélyes lehet.

Nagyon ritkán, kizárólag orvos szakmai indikációval, de csak bizonyos terhességi hét után, várandósokat is vizsgálunk CT-vel.

Alacsony dózisú mellkas CT vizsgálat

Az alacsony dózisú CT-t szűrő jelleggel alkalmazzák, mert a néhány mm-es elváltozások is jól kimutathatók vele, ezért a korai, alacsonyabb stádiumú, még jól kezelhető tüdőrákok diagnosztizálására kiváló eszköz lehet.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

orvos

Mellkas CT vizsgálat ára

Mellkas natív CT
Medicover Kórház és klinika24 000 Ft

Mellkas CT vizsgálat időtartama

Mellkas natív CT
Vizsgálati idő 30 perc
close-link