Teljes, vagy részleges méheltávolítás

Teljes, vagy részleges méheltávolítás

A hysterectomia olyan nőgyógyászati nagyműtét, amely során a páciens méhét részben vagy teljes egészében eltávolítják. Teljes vagy részleges méheltávolításra számos betegség adhat okot. Leggyakrabban miómarosszindulatú daganat, a méh süllyedése, előesése, gyógyszeres kezelésre nem reagáló vérzészavarendometriózis vagy kismedencei gyulladás esetében javasolhatja a szakorvos ezt az eljárást.

A műtétet alapos nőgyógyászati kivizsgálás és ultrahang előzi meg, amelyek alapján a szakorvos megállapítja, hogy hasi-, hüvelyi- vagy laporoszkópiás méheltávolítás a megfelelő beavatkozás. Egyes esetekben lehetőség van részleges méheltávolításra, amely során a méhnyak nem kerül eltávolításra. Változókorban lévő pácienseknél mérlegeljük a méhfüggelékek (petefészkek és méhkürtök) egyidejű eltávolítását.

A méheltávolítást követően menstruáció nem fog jelentkezni a páciensnél és terhesség nem fordulhat elő. Amennyiben mindkét oldali petefészek eltávolításra kerül a műtét során, hormonkiesési tünetek jelentkezhetnek a páciensnél a menopausa előtt. A tünetek hormonpótló gyógyszerek segítségével könnyen megszüntethetőké.

A méheltávolítás történhet a hüvelyen keresztül, a hasfal felmetszésével vagy hastükrözés során.

Hüvelyi méheltávolítás

A hüvelyi műtét kevésbé megterhelő a hasi méheltávolításnál, rövidebb a kórházi tartózkodás és általában a gyógyulási folyamat is gyorsabb.

Az eljárás hátránya, hogy más hasi szervek nem tekinthetők át a műtét során, valamint a hosszabb hüvelyi manipuláció miatt előfordulhat a hüvely csonk műtét utáni gyulladására.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Hogyan zajlik a hüvelyi méheltávolítás?

A műtét történhet gerinc közeli érzéstelenítésben vagy teljes gépi altatásban is. A műtéti előkészítés és a fertőtlenítés után a húgyhólyagba katétert vezetünk fel.

A méhet a hüvelyen keresztül eltávolítjuk, majd szükség esetén a hüvelyboltozatot a méhet korábban tartó szalagokhoz rögzítjük. A hüvely sebét öltésekkel zárjuk le. Esetenként a sebbe műanyag csövet rögzítünk, amely a műtét után 1-2 nappal távolítjuk el. Vizelettartási zavar, vagy hüvelyfali süllyedés esetében a műtétet hüvelyfali plasztikával is kiegészítjük.

Ha a műtét során komplikáció lép fel (pl. erős vérzés) a hasi metszés szükséges lehet.

A műtét után gyógyszerrel csillapítható hasi fájdalmak léphetnek fel, ezek később enyhülnek, majd megszűnnek. Panaszmentesség esetén általában 2-3 nap kórházi tartózkodás után bocsátjuk otthonába.

Műtét után 4 hétig kerülje a nemi életet, az ülőfürdőt és a tampon használatát. Láz, haspuffadás, erős alhasi fájdalmak esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.

Hasi méheltávolítás

Hasi méheltávolító műtét esetében a méh hasmetszés útján kerül eltávolításra. Amennyiben a betegség csak a méhtestet érinti, lehetőség van a méhtest izolált eltávolítása. Ebben az esetben a méhnyak a helyén marad és a medencefenék anatómiája nem változik meg. A hasi méheltávolítás hátránya a beavatkozás invazív jellegéből fakadó hosszabb gyógyulási idő.

Hogyan zajlik a hasi méheltávolítás?

A műtét légcsövön keresztül végzett altatásban történik. A műtéti előkészítés és a fertőtlenítés után a húgyhólyagba katétert vezetünk fel.

A has megnyitása általában egy harántirányú metszéssel történik, a szeméremszőrzet vonalában. Nagyobb méretű elváltozások esetén szükséges lehet a köldök alatt a középvonalban végrehajtani a metszést. A beavatkozást kiegészítheti a petevezeték és a petefészek eltávolítása.

Esetenként szükséges lehet egy műanyag csövet rögzíteni a hasüregbe, amely a műtét utáni napon kerül eltávolításra.

Miómák lehetséges elhelyezkedései
Miómák lehetséges elhelyezkedései

A műtét végén a hasfali sebet varratokkal egyesítjük. Panaszmentesség esetén általában 2-3 nap kórházi tartózkodás után bocsátjuk otthonába. A varratszedés a műtét után 7-10 nappal történik. A műtétet követő 4 hétben kímélő életmód javasolt, az ülőfürdő és a nemi élet tilalmával.

Laparoszkópos méheltávolítás

A hastükrözés során történő beavatkozás a méheltávolítás legmodernebb típusa. A laparoszkópos eljárás előnye, hogy elkerülhető a has hagyományos megnyitása, amely csökkenti a műtéti kockázatokat és meggyorsítja a műtét utáni felépülést. A műtét előtt ultrahangos vizsgálat szükséges az elváltozások pontos elhelyezkedésnek megállapításához, amely a műtét alatti precíz feltárást segíti.

Hogyan zajlik a laparoszkópos méheltávolítás?

A műtét légcsövön keresztül végzett altatásban történik. A műtéti előkészítés és a fertőtlenítés után a húgyhólyagba katétert vezetünk fel, majd a méhbe mozgató eszközt rögzítünk.

A köldökben 1 cm-es metszést ejtünk és a hasüreget széndioxiddal töltjük fel, majd ugyanezen a nyíláson keresztül vezetjük be a laparoszkópot (tájkozódást biztosító optikai eszközt). A szeméremtest felett 2-3 darab, egyenként 5-10 mm-es bemetszést ejtünk, ezeken keresztül vezetjük be a mikrosebészeti eszközöket és a méhet feldarabolva távolítjuk el a hasüregből.

Esetenként hasüregbe műanyag csövet rögzítünk, amit a műtét utáni napon távolítunk el. A műtét befejeztével a széndioxidot kiengedjük a hasüregből és a bemetszéseket öltésekkel vagy ragasztással egyesítjük.

A páciens ébredés után néhány órával (orvosi vagy nővéri segítséggel) felkelhet, majd 24-48 órás kórházi tartózkodást követően elhagyhatja el a kórházat. Varratszedésre a műtét után egy héttel kerül sor. Műtét után 4 hétig kerülje a nemi életet, az ülőfürdőt és a tampon használatát.

Milyen kockázatai vannak a méheltávolításnak?

  • A műtét alatt használt fertőtlenítő- és altatószerek allergiás reakciót válthatnak ki.
  • Ritka esetben sérülhet a húgyhólyag, a húgyvezeték és valamelyik bélszakasz.
  • Vérzés léphet fel, mely kórházi körülmények között csillapítható.
  • Nagyobb vérveszteség esetén vérátömlesztés (transzfúzió) válhat szükségessé.
  • Az alkalmazott véralvadásgátló kezelés ellenére ritkán előfordulhat trombózis és embólia is.

A kockázati tényezők egyénenként eltérőek, ezért minden korábbi betegésgről, műtétről, esetleges műtéti szövődményről, és gyógyszerérzékenységről feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, így a méheltávolító műtét kockázata minimálisra csökkenthető.

Méheltávolítás árak

Méheltávolítás (Hysterectomia) hüvelyen keresztül
Medicover Kórház és klinika510 000 Ft-tól
Méheltávolítás (Hysterectomia) - laparoszkópos
Medicover Kórház és klinika790 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Nőgyógyász szakorvosok

Dr. Sziller Péter

Dr. Sziller Péter

tovább
Dr. Danis Dávid

Dr. Danis Dávid

tovább
Dr. Gál András

Dr. Gál András

tovább
Dr. Sikó László

Dr. Sikó László

tovább
Dr. Sipos Attila

Dr. Sipos Attila

tovább
Dr. Bokor András

Dr. Bokor András

tovább