Thumbnail picture

Változókor – Mikor kezdődik és milyen tünetei vannak?

Mi az a változókor (klimax)?

A változókor egy összetett lelki és fizikai tünetegyüttes. Megjelenése mindkét nem esetében lehetséges, azonban különböző mértékben jelentkezik. Ezen felül pedig személyenként is eltérő, hogy milyen mértékben jelennek meg a tünetek, illetve testi- vagy lelki tünetek kerülnek-e az előtérbe. Nők esetében jellemzően 45 és 60 éves kor között figyelhető meg, néhány évtől akár egy évtizeden keresztül is eltarthat a menopauza. A férfiaknál az 50. életév után jelentkeznek azok a hormonális változások, melyek könnyen az ún. „kapuzárási pánikhoz” vezethetnek.

Mi a menopauza?

A menopauza egy nő életében azt az időpontot jelöli, amikor a rendszeres menstruáció elmúlik azaz a petefészek tüszőhormon-termelése lecsökken illetve megszűnik. Ez után a természetes úton történő megtermékenyítés már nem lehetséges. Korai menopauzáról pedig akkor beszélünk, ha a petefészkek működése már 40 éves kor előtt leáll.

A menopauza elsődleges jelei között szerepel a testalkat megváltozása. A nőknél egyik tünet, hogy hízásnak indulnak. Ha szeretnénk elkerülni a hirtelen súlygyarapodást, akkor oda kell figyelni a táplálkozásra, és több zöldség, gyümölcs, rostban gazdag ill. gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztását kell előtérbe helyezni, és kerülni a zsíros és cukros ételeket.

Továbbá a tüszők eltűnése miatt az ösztrogénszint alacsonnyá válik, elmarad a menstruáció és megemelkedik a LH és FSH hormonok érteke.

A változókor további tünetei lehetnek:

A labordiagnosztika segítségével a korai menopauza diagnosztizálásához TSH, FSH, LH, ösztradiol vizsgálata javasolt. Ha az ösztradiol értéke kis mennyiségben van jelen a szervezetben akkor a korai menopauzáról beszélünk, ha emelkedik, akkor pedig változókorról beszélünk.

A korai menopauza esetén az ösztrogén hormon visszapótlásával még kezelni tudjuk a tüneteket, de ekkor már a spontán teherbeesés nem lehetséges, csak asszisztált módszerek jöhetnek számításba, pl. a lombikkezelés.

A klimax diagnózisa

Történhet a nőgyógyászati v. belgyógyászati vizsgálat keretében is, mert az életkor és a tünetek alapján a változókor felismerése lehetséges.

A szervezeten belüli helyzet tisztázásához számos laboratóriumi vizsgálat áll a szakorvos rendelkezésre. Az általános állapot felmérését célzó laborvizsgálatnak (ami a máj, vese, vérképzőrendszer, pajzsmirigy, zsír és szénhidrát- anyagcsere, valamint az ionháztartás működését vizsgálja), főleg 50 év körül van jelentősége, de a változókor kezdetén, amikor az ösztrogén és progeszteron termelése csökken, akkor javasolt a célzott TSH, FSH, LH, ösztradiol vizsgálat elvégzése is.

Menopauza kivizsgálásakor az alábbi laborvizsgálatok jöhetnek szóba:

close-link