Radicalis fülműtét

Radicalis fülműtét

Mikor szükséges a radicalis fülműtét?

Középfül-fertőzés (heveny, vagy idült középfülgyulladás) hatására a fül mögötti csecsnyúlvány üregrendszerében gyulladás keletkezhet. Bár általában a dobhártyán nyílás, perforáció alakul ki, a gyulladásos váladék mégsem tud kiürülni. A felgyülemlő váladék miatt a fül mögötti csontban fájdalom, bőrpír, duzzanat jelentkezhet, esetleg lázas állapot kíséretében. Ritkábban dobhártya-sérülés miatt is keletkezhet perforáció, aminek következtében a hallás romlik. A beteg fülét nem érheti víz (nem járhat uszodába, strandra). Ha a hallócsont-láncolat sérül a fertőzés vagy a sérülés következtében, akkor a hallás tovább romlik.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Fülvizsgálat

A gyulladás bizonyos formáiban a dobüregben és a csecsnyúlványban úgynevezett gyöngydaganat, cholesteatoma alakul ki, mely nevével ellentétben gyulladásos eredetű. Igen ritkán előfordulhat veleszületten is, illetve tartós fülkürt-működési zavar következtében is. A cholesteatoma elpusztíthatja a környező koponya csontokat, a hallócsontokat, és betörhet a koponyába is. A gyulladás a dobüregből a középfül körüli képletekre terjed rá, ezáltal szövődményeket is okozhat. A műtétet szükségessé tevő szövődmények az alábbiak lehetnek:

  • környéki arcideg-károsodás, mely az arc mimikai izmainak bénulását okozza
  • belsőfül-gyulladás, mely súlyos szédülést, és süketséget is okozhat
  • a középfülben elhelyezkedő kanyargós agyi véna (szigma-öböl) gyulladásos rögösödése, mely életet veszélyeztető vérmérgezést is okozhat
  • agyhártya környékén elhelyezkedő tályog
  • diffúz agyhártyagyulladás, agytályog

Egyes esetekben a hallócsont-láncolat és dobhártya helyreállítására nincs mód, ezért fülészeti vizsgálattal jól átlátható, ellenőrizhető műtéti üreget kell kialakítani a fülben a további gyulladás, esetleges szövődmények megelőzésére. Ez a radicalis fülműtét. Ilyen típusú műtéti üreg kialakítására van szükség a középfül rosszindulatú daganatos elváltozása esetén is. A műtét után közepes mértékű halláskárosodás várható.

Hogy zajlik a beavatkozás?

A műtét történhet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. Akut gyulladás, esetleges csecsnyúlvány tályog vagy szövődmény gyanúja esetén, ha nincs ellenjavallata az altatásnak, általában ezt részesítjük előnyben.

Ha cholesteatomáról van szó, egyes esetekben úgynevezett radicalis fülműtétre van szükség. Ilyenkor a hallójárat hátsó falát, a dobhártya egy részét és a károsodott hallócsont-láncolatot el kell távolítani. Ekkor egy műtéti üreg alakul ki, mely a későbbiekben egyszerű fülészeti vizsgálatkor jól áttekinthető. A hallócsont-láncolat és a dobhártya helyreállítására szövődmény miatt végzett műtét során általában nincs lehetőség, de a helyreállítás lehetséges módozatai a műtét során, a gyulladásos részek eltávolítása után dönthetők el. A műtét befejezése után a sebet varratokkal zárjuk, a hallójáratba és csecsnyúlvány üregébe tampon kerül. Amennyiben az agyi véna gyulladásos rögösödése észlelhető a műtét során, úgy szükség lehet a további vérmérgezés megelőzése érdekében a nagy nyaki vénák, artériák lekötésére.

Mik a műtét kockázatai?

Helyi érzéstelenítést követően az arcideg közelsége miatt átmeneti arcmozgás-zavar előfordulhat, azonban ez legkésőbb másnapra, de gyakrabban a műtét estéjére már megszűnik. Az érzéstelenítőben levő, a vérzés csökkentésére adott érösszehúzó adrenalin miatt az érzéstelenítést követően átmeneti szívdobogásérzés, rossz közérzet lehetséges. Nagyon ritkán az érzéstelenítést követően gyógyszer-túlérzékenységi reakció jelentkezhet.

A műtétek általános veszélyei (trombózis, embólia, sebfertőzés, kóros vérzés, és/vagy vérzékenység, életveszélyes és kóros lázas állapot, kóros keringési reakciók) egészséges egyénben ritkák, de elfordulhatnak.

A műtét után fülfájdalmat, bizsergést, enyhe fülzúgást és fejfájást tapasztalhat a páciens. A műtéti sebzés helye és környéke hosszabb ideig érzéketlen, illetve a kötés is átvérezhet. A műtét során tartósan oldalra fordított fej miatt nyaki fájdalom, enyhe, bizonytalan szédülés jelentkezhet. Amennyiben a hallócsontok pótlására is szükség volt, enyhe szédülés, főleg a fej fordításakor előfordulhat.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

A műtét előtti időszakban még fontosabb, hogy kerülje a lázas, hurutos betegek társaságát a fertőződés fokozott kockázata miatt, valamint a fülét továbbra se érje víz! Amennyiben felső légúti hurutos megbetegedésre utaló jelet észlel magán, akkor haladéktalanul értesítse esetmenedzserünket!

A műtét előtt személyesen vagy e-mailben kapott műtéti és altatásos betegtájékozató és beleegyező nyilatkozatban megtalál minden műtéttel kapcsolatos szükséges információt, kérjük olvassa el, tanúztatva írja alá, az altatóorvosi vizitre és a műtétre hozza el!

Milyen teendőim vannak a műtét után?

A közvetlen műtét utáni időszakban, kb. egy hétig a beteg megszédülhet. Amennyiben gyengének, sérülékenynek érzi magát, egyedül ne közlekedjen. Ha a kötés erősen átvérzik, illetve láz és erős szédülés esetén a kezelőorvosnak ezt jelezni kell. A műtét során a hallójáratba kb. 1 hétre tampon kerül, melynek célja váladék elvezetésének az elősegítése. A fül mögötti területet és a hallójáratot víz nem érheti. A beteg teljes gyógyulása 6-8 hét múlva következik be, ekkor válik munkaképessé. A szövődmények miatt végzett műtéttől hallásjavulás általában nem várható, a cél a szövődmények tovább terjedésének megelőzése. A belsőfül gyulladásának következtében jelentkező szédülés egy-két hónapig is eltarthat, életkortól is függően.

Fekvőbeteg ellátás - Medicover Kórház

Miért fontos a rendszeres kontrollvizsgálat a műtét után?

A kialakított radikalis vagy nyitott technikás üreg tartós gondozást igényel, eleinte gyakrabban, később például csak évente kell kontrollra járni.

Mit foglal magában a radicalis fülműtét ára a Medicover Kórházban?

A radicalis fülműtét ára magában foglalja a műtét költségét, valamint a műtét utáni kórházi tartózkodás és az utólagos kontroll díját.

Az előzetes szakorvosi konzultáció, valamint a műtétet megelőző vizsgálatok díja nem képezi a műtéti díj részét, ezek költségéről érdeklődjön Ügyfélszolgálatunkon.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Radicalis fülműtét ára

Radicalis fülműtét
Medicover Kórház és klinika520 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Radicalis fülműtétet végző szakorvosunk

Dr. Csóka János