Pajzsmirigy műtét, pajzsmirigy eltávolítás

Pajzsmirigy műtét

A műtétre a pajzsmirigy-rendellenességek kezelése érdekében van szükség, például amikor csomó vagy duzzanat jelenik meg, illetve a pajzsmirigy jóindulatú megnagyobbodása (golyva), pajzsmirigy-túlműködés (hyperthyreosis) és rák esetén.

A pajzsmirigy műtét egy lehetőség, ha a beteg túlműködő pajzsmirigye túl sok hormont (tiroxint) termel, és amikor nem lehetséges pajzsmirigygyógyszerekkel vagy radioaktív jódterápiával kezelni.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Milyen típusai vannak a pajzsmirigy műtétnek?

Részleges pajzsmirigy eltávolítás

Amikor egy csomó, gyulladás vagy duzzanat csak a pajzsmirigy egyik felét érinti, az orvos csak az egyik lebenyt távolítja el a pajzsmirigy műtét során (pajzsmirigy lobectomia). A megmaradt rész megőrzi néhány vagy az összes funkcióját.

Pajzsmirigy anatómia
Pajzsmirigy anatómia

Majdnem teljes pajzsmirigy eltávolítás

A majdnem teljes thyreoidectomia során eltávolítják a pajzsmirigyet, azonban visszamarad egy kis mennyiségű pajzsmirigyszövet, amely megőrzi a pajzsmirigy bizonyos funkcióit. Az ilyen típusú műtéten átesettek közül sokaknál hypothyreosis alakul ki, de ez napi hormonpótlással könnyen kezelhető.

Teljes pajzsmirigy eltávolítás (thyreoidectomia)

A teljes thyreoidectomia során a pajzsmirigy egésze és a pajzsmirigyszövet eltávolításra kerül. Ez a műtét indokolt, ha a csomók, a duzzanat vagy a gyulladás kihat az egész pajzsmirigyre, vagy ha rák van jelen. Teljes pajzsmirigy eltávolítás esetén napi pajzsmirigyhormon-kezelésre van szükség a pajzsmirigy természetes működésének helyettesítésére.

Hogyan működik az eljárás?

A thyreoidectomia néven is ismert pajzsmirigy eltávolítást általános érzéstelenítésben végezzük. Fontos, hogy a pajzsmirigy műtétet megelőzően éjfél után ne egyen vagy igyon semmit.

sebész egy vágást ejt a pajzsmirigy fölött, és óvatosan eltávolítja a mirigy egy részét vagy egészét. Mivel a pajzsmirigy kicsi, és idegek és mirigyek veszik körül, az eljárás két vagy több órát vehet igénybe.

Mik a pajzsmirigy műtét előnyei és kockázatai?

A pajzsmirigy műtét jól tolerálható és alacsony szövődményarány jellemzi. A műtét célja a tünetek enyhítése és az olyan további, súlyosabb betegségek megakadályozása, amelyeket egy abnormálisan működő pajzsmirigy okozhat.

Mint minden nagy műtét, a pajzsmirigy műtétnél is fennáll annak a kockázata, hogy a beteg nem megfelelően reagál az altatószerre. Egyéb kockázatok közé tartozik a fertőzés, vérzés, gyenge hang vagy a hypoparathyreosis.

Pajzsmirigy vizsgálat
Pajzsmirigy vizsgálat

Alkalmas vagyok a pajzsmirigy eltávolításra?

A teljes thyreoidectomia az egyetlen opció, amely azonnali gyógymódot kínál a pajzsmirigy-túlműködésre.

Egy másik eset, ahol a műtét a megfelelő választás az Ön számára, ha a pajzsmirigy-túlműködést forró göb okozta. A forró göb (más néven toxikus göb) olyan göbre utal, amely túlzott mennyiségű pajzsmirigyhormont termel, mert nem engedelmeskedik az agyalapi mirigy által kibocsátott jeleknek, hogy hagyja abba a pajzsmirigyhormon termelését.

Ez hyperthyreosist eredményezhet. A göb helyétől függően a sebész el tudja távolítani azt a lebenyt, amely a forró göböt tartalmazza. Ezzel a pajzsmirigy egy része érintetlen marad, ami általában elég ahhoz, hogy egészséges mennyiségű hormonnal lássa el a szervezetet.

Felhívjuk tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy a Medicover Magánkórházban rosszindutalú daganatos megnagyobbodások műtéti kezelését nem végezzük!

Hogyan készüljek fel a pajzsmirigy műtétre?

Nagyon fontos a pajzsmirigyműködés megfelelő szabályozása. Ezért a műtét előtt Önnek és az endokrinológusnak be kell állítaniuk a pajzsmirigyszintet.

Mi a teendőm a műtét után?

A pajzsmirigy műtét után egy nappal eltávolítják a draint a nyakából. Egy új vérteszt készül a kalciumszint ellenőrzése céljából.

A műtét után nagy valószínűséggel napi pajzsmirigyhormon pótlásra lesz szüksége a természetes funkció kiváltása és a szervezet megfelelő működésének biztosítása érdekében. Az Ön hormonszintjének egyensúlyba hozásához szükség lesz további vérvizsgálatra.

Miért fontos a kontroll a pajzsmirigy műtét után?

A pajzsmirigy műtét utáni rendszeres ellenőrzések nagyon fontosak ahhoz, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az Ön anyagcseréje megfelelően működik, és hogy ellenőrizzük a gyógyszeradagolást.

Medicover Kórház

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Pajzsmirigy műtét ára

Pajzsmirigy műtét (egyoldali)
Medicover Kórház és klinika690 000 Ft-tól
Pajzsmirigy műtét (kétoldali)
Medicover Kórház és klinika830 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Pajzsmirigyműtétet végző szakorvosaink

Dr. Csóka János

Dr. Csóka János

tovább
Dr. Szabó Balázs PhD

Dr. Szabó Balázs PhD

tovább
Dr. Lénárd Attila

Dr. Lénárd Attila

tovább