Pajzsmirigy műtét, pajzsmirigy eltávolítás

Miért van szükség a pajzsmirigy eltávolítására?

A műtétre a rendellenességek kezelésre érdekében van szükség, például amikor csomó vagy duzzanat jelenik meg. A pajzsmirigy eltávolítást az olyan pajzsmirigy-rendellenességek kezelésére alkalmazzák, mint a rák, a pajzsmirigy jóindulatú megnagyobbodása (golyva) és pajzsmirigy-túlműködés (hyperthyreosis).

A pajzsmirigy műtét egy lehetőség, ha a beteg túlműködő pajzsmirigye túl sok hormont (tiroxint) termel, és amikor nem lehetséges pajzsmirigygyógyszerekkel vagy radioaktív jódterápiával kezelni.

Keressen minket!

Hogyan segíthetünk?
Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Milyen típusai vannak a pajzsmirigy műtétnek?

Részleges pajzsmirigy eltávolítás

Amikor egy csomó, gyulladás vagy duzzanat csak a pajzsmirigy egyik felét érinti, az orvos csak az egyik lebenyt távolítja el a pajzsmirigy műtét során (pajzsmirigy lobectomia). A megmaradt rész megőrzi néhány vagy az összes funkcióját.

Majdnem teljes pajzsmirigy eltávolítás

A majdnem teljes thyreoidectomia során eltávolítják a pajzsmirigyet, azonban visszamarad egy kis mennyiségű pajzsmirigyszövet, amely megőrzi a pajzsmirigy bizonyos funkcióit. Az ilyen típusú műtéten átesettek közül sokaknál hypothyreosis alakul ki, de ez napi hormonpótlással könnyen kezelhető.

Pajzsmirigy anatómia - Medicover
Pajzsmirigy anatómia - Medicover

Teljes pajzsmirigy eltávolítás (thyreoidectomia)

A teljes thyreoidectomia során a pajzsmirigy egésze és a pajzsmirigyszövet eltávolításra kerül. Ez a műtét indokolt, ha a csomók, a duzzanat vagy a gyulladás kihat az egész pajzsmirigyre, vagy ha rák van jelen. Teljes pajzsmirigy eltávolítás esetén napi pajzsmirigyhormon-kezelésre van szükség a pajzsmirigy természetes működésének helyettesítésére.

Pajzsmirigy műtét - Pajzsmirigy vizsgálat, sebészet - Medicover Magánkórház
Pajzsmirigy vizsgálat

Hogyan működik az eljárás?

A thyreoidectomia néven is ismert pajzsmirigy eltávolítást általános érzéstelenítésben végezzük. Fontos, hogy a pajzsmirigy műtétet megelőzően éjfél után ne egyen vagy igyon semmit.

A sebész egy vágást ejt a pajzsmirigy fölött, és óvatosan eltávolítja a mirigy egy részét agy egészét. Mivel a pajzsmirigy kicsi és idegek és mirigyek veszik körül, az eljárás két vagy több órát vehet igénybe.

Mik a pajzsmirigy műtét előnyei és kockázatai?

A pajzsmirigy műtét jól tolerálható és alacsony szövődményarány jellemzi. A műtét célja a tünetek enyhítése és az olyan további, súlyosabb betegségek megakadályozása, amelyeket egy abnormálisan működő pajzsmirigy okozhat.

Mint minden nagy műtét, a pajzsmirigy műtétnél is fennáll annak a kockázata, hogy a beteg nem megfelelően reagál az altatószerre. Egyéb kockázatok közé tartozik a fertőzés, vérzés, gyenge hang vagy a hypoparathyreosis.

Alkalmas vagyok a pajzsmirigy eltávolításra?

A teljes thyreoidectomia az egyetlen opció, amely azonnali gyógymódot kínál a pajzsmirigy-túlműködésre. Egy másik eset, ahol a műtét a megfelelő választás az Ön számára, ha a pajzsmirigy-túlműködést forró göb okozta. A forró göb (más néven toxikus göb) olyan göbre utal, amely túlzott mennyiségű pajzsmirigyhormont termel, mert nem engedelmeskedik az agyalapi mirigy által kibocsátott jeleknek, hogy hagyja abba a pajzsmirigyhormon termelését.

Ez hyperthyreosist eredményezhet. A göb helyétől függően a sebész el tudja távolítani azt a lebenyt, amely a forró göböt tartalmazza. Ezzel a pajzsmirigy egy része érintetlen marad, ami általában elég ahhoz, hogy egészséges mennyiségű hormonnal lássa el a szervezetet.

Pajzsmirigy műtét - Medicover Magánkórház, Sebészeti műtét, sebészeti fekvőbeteg ellátás

Felhívjuk tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy a Medicover Magánkórházban rosszindutalú daganatos megnagyobbodások műtéti kezelését nem végezzük!
Medicover Magánkórház

Hogyan készüljek fel a pajzsmirigy műtétre?

Nagyon fontos a pajzsmirigyműködés megfelelő szabályozása. Ezért a műtét előtt Önnek és az endokrinológusnak be kell állítaniuk a pajzsmirigyszintet.

Mi a teendőm a műtét után?

A pajzsmirigy műtét után egy nappal eltávolítják a draint a nyakából. Egy új vérteszt készül a kalciumszint ellenőrzése céljából.

A műtét után nagy valószínűséggel napi pajzsmirigyhormon pótlásra lesz szüksége a természetes funkció kiváltása és a szervezet megfelelő működésének biztosítása érdekében. Az Ön hormonszintjének egyensúlyba hozásához szükség lesz további vérvizsgálatra.

Miért fontos a rendszeres ellenőrzés a pajzsmirigy műtét után?

A pajzsmirigy műtét utáni rendszeres ellenőrzések nagyon fontosak ahhoz, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az Ön anyagcseréje megfelelően működik, és hogy ellenőrizzük a gyógyszeradagolást.

 

Szakorvosaink

Dr. Szabó Balázs - Fül-orr-gégész szakorvos

Dr. Szabó Balázs PhD

fül-orr-gégészeti műtétek specialistája több, mint 20 éve van a pályán, kórházunkban évente közel 500 sikeres sebészeti beavatkozást végez, melyek legnagyobb része egynapos orr (polipmandula), torokmandula  és pajzsmirigy műtét.

dr-csoka-janos-

Dr. Csóka János

Kiváló fül-orr gégész specialistánk, közel 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik fül-orr-gégészeti műtétek és pajzsmirigy műtét területeken.

Dr. Bálint András - sebész szakorvos

Dr. Bálint András, PhD

Több, mint 35 év szakmai tapasztalattal rendelkezik a sebészet területén, azon belül is a minimálisan invazív sebészeti eljárások specialistája. Kórházunkban évente 250-260 sikeres sebészeti beavatkozást végez.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3131

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

 

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link