H2 kilégzési teszt

Hidrogén (H2) kilégzési tesztek

A hidrogén (H2) kilégzési tesztek olyan gasztroenterológiai vizsgálatok, melyek eszközös beavatkozás nélkül, a beteg által kilégzett levegőben megjelenő hidrogén mennyiségének változása alapján segítenek diagnózishoz. A kilégzéses vizsgálatok alkalmával egy speciális, laktóz, fruktóz, vagy laktulóz tartalmú folyadék elfogyasztása szükséges, mely kiváltja a kilégzett levegő összetételének változását, ami igazolja az adott kórállapotot.

Hidrogén kilégzési teszt segítségével diagnosztizálható a laktóz érzékenység, a vastagbél baktériumok által okozott kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), illetve a fruktóz felszívódási zavara is.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

tejcukor

Laktóz hidrogén kilégzési teszt

A laktóz intolerancia, más néven tejcukor érzékenység egy olyan állapot, amikor a szervezet a tejcukor bontó (laktáz) enzim hiányában nem képes a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) megemésztésére.

A tejcukor (laktóz) összetett cukor, emésztéséhez a vékonybélben termelődő laktáz enzimre van szükség, mely széthasítja a laktóz molekulát egyszerű cukrokra, melyeket a szervezet képes hasznosítani.

A laktóz intolerancia valójában nem betegség, hanem egy evolúciós állapot, mivel a felnőtt emlősállatoknak már nem kell tejcukrot emészteni. Emiatt az emberek esetében is az anyatejes táplálási periódust követően a tejcukor bontó enzim termelődése az életkor előrehaladtával jelentősen csökken, egy génváltozat eredménye, hogy egyes embereknél továbbra is fennmarad.

A magyar népesség nagyobb hányada képes a tejcukor emésztésére, a magyar populáció körében kb. 60-65% a laktóz toleránsok és 35-40% a laktóz érzékenyek aránya.

Fontos kiemelni, hogy a tejcukor érzékenység nem azonos a tejfehérjék okozta ételintoleranciával. A tej fogyasztása után jelentkező panaszok vizsgálatára külön laborcsomag érhető el, mely tartalmazza a tejfehérje okozta allergia és ételintolerancia vizsgálatát is. A panaszok azonban minden esetben gasztroenterológiai kivizsgálást igényelnek, kerüljük az öndiagnosztizálást, mert a tüneteket több betegség is okozhatja.

A tejcukor érzékenység diagnosztizálása leggyakrabban a H2 kilégzési teszttel történik, melynek során laktóz tartalmú ital elfogyasztása után bizonyos időközönként vizsgálják a beteg által kilélegzett levegő hidrogén tartalmát. Laktóz érzékenység esetén laktóz fogyasztása után a kilélegzett levegő hidrogéntartalma jelentősen megnő, ugyanis a bélben lebomló tejcukor hidrogén gáz termelődésével jár, mely egy része felszívódik a véráramba és a tüdőn keresztül kilégzéskor távozik.

Laktulóz hidrogén kilégzési teszt

A laktulóz hidrogén kilégzési teszt a vékonybélben kórosan elszaporodott, vastagbélből származó baktériumok jelenlétének megállapítására szolgál. Ezt az állapotot kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) néven ismerjük, ami puffadással, hasi fájdalommal, hasmenéssel, székrekedéssel és korai teltségérzettel jár.

A vékonybélbe jutott baktériumok az emésztetlen szénhidrátokat bontják le, aminek eredményeként hidrogén és metángáz keletkezik, ami a kilégzett levegőben szintén mérhetővé válik.

Fruktóz hidrogén kilégzési teszt

A fruktóz hidrogén kilégzési teszt segítségével a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavara (fruktóz malabsorptio) vizsgálható. A felszívódási zavar következtében a gyümölcscukor emésztetlen formában kerül a vastagbélbe, ahol erjedni kezd, ami fokozott gázképződéssel jár. Ez okozza a kellemetlen hasi tüneteket. (puffadás, hasmenés görcsök).

Hidrogén kilégzési teszthez használt készülék

Hogyan történik a H2 kilégzési teszt?

 • A vizsgálatot megelőzően a vizsgált betegség kimutatásának megfelelően laktóz, fruktóz, vagy laktulóz tartalmú folyadék elfogyasztása szükséges.
 • Szenzor bemenetéhez csatlakozik a csutora, melyen keresztül a páciens befújja a készülékbe a kilélegzett levegőt
 • A vizsgálat teljes időtartama 120 – 180 perc, 20 percenként szükséges a páciensnek a készülékbe mérés céljából belefújni.
 • A vizsgálat a kilélegzett levegő H2-tartalmát méri és jeleníti meg.
 • A vizsgálat egyszerű, gyors és fájdalmatlan.

Hogyan kell előkészülni a H2 kilégzés vizsgálatra?

 • 4 héttel a vizsgálat előtt abba kell hagyni az antibiotikumok és probiotikumok szedését
 • Endoszkópos beavatkozásokat és műtétek után legalább 4 hétnek kell eltelnie a H2 kilégzés tesztig
 • Egy nappal a vizsgálat előtt ne egyen gyümölcsöt és zöldséget, kerülje a mogyorót és olajos magvakat
 • Ne fogyasszon tejet és tejterméket a vizsgálatot megelőző napon
 • Ne igyen alkoholt és szénsavas italokat egy nappal a vizsgálat előtt
 • Egy nappal a vizsgálat előtt hagyja abba a dohányzást
 • A vizsgálat napján legyen éhgyomorra, csak a szükséges gyógyszereket vegye be
 • A vizsgálat napján ne használjon fogkrémet, szájvizet, ne rágógumit vagy cukorkát