Longo műtét aranyér kezelésére

Longo műtét aranyér kezelésére

A Longo műtét az előrehaladott, III.-IV. stádiumban lévő aranyérbetegség kezelésére szolgáló műtéti eljárás. A beavatkozás során a végbél utolsó szakaszának nyálkahártyáján körkörös kimetszéssel az előesést okozó többlet-nyálkahártyahenger kerül eltávolításra.

Miért alakul ki az aranyérbetegség?

Az aranyérbetegség kialakulásának leggyakoribb kiváltó oka a kötőszöveti gyengeség, mely örökletes, így ha már korábban előfordult a családban aranyérbetegség, érdemes fokozottan figyelni a tünetekre. Közvetlen kiváltó ok lehet a székelés közbeni erőlködés, nőknél terhesség esetén a kismedencei vénákra nehezedő nyomás, valamint nagyban elősegítheti a kialakulását az ülő, mozgásszegény életmód, a rostszegény táplálkozás, valamint az elhízás.

A kialakult aranyérbetegség vissza nem fordítható állapot, kezelés nélkül fokozatosan rosszabbodik és komoly szövődmények is kialakulhatnak.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mi az aranyér?

A finom ér és ideghálózattal átszőtt végbél, illetve az azt borító nyálkahártya szervezetünk egyik legérzékenyebb területe. A végbél megfelelő működéshez elengedhetetlen szerep jut az azt átszövő érhálózatnak, valamint az érpárnázottságnak, ugyanis ezeknek az úgynevezett arteriovenózus érpárnáknak a feladata, hogy a tér mindhárom irányában kiterjedve hermetikus zárást biztosítsanak a végbélnek. Ezen érpárnák részét képezik a körkörösen elhelyezkedő visszerek, az aranyerek is.

Akkor beszélhetünk aranyérbetegségről, ha az érhálózat kitágul, és az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik. A vénák fala ilyen esetben egyre vékonyodik, egyre sérülékenyebb lesz, végül a bennük pangó vérrel együtt súlyuknál fogva kicsúsznak a végbélnyíláson, és az aranyér a végbélzáró-izmok közé szorul.

belső és külső aranyér

Mik az aranyérbetegség tünetei és stádiumai?

Az aranyérbetegség gyakran sokáig nem okoz tüneteket. Később azonban a székletürítést követően a tágult vénák vérezhetnek, jellegzetesen, vércsíkot húzva a székleten vagy a toalettpapíron. A vérzés nem jár fájdalommal, mennyisége rendszerint csekély.

Előrehaladottabb stádiumban az aranyeres csomók (nodus) kitüremkedése is megfigyelhető a végbélnyílás körül. Fájdalom jobbára székeléskor jelentkezik, de azt követően sem szűnik meg teljesen, kellemetlen, feszítő, szúró érzés maradhat vissza, ami üléskor is gondot okozhat. A kívülre került csomó felszíne sebesre dörzsölődhet, váladékozhat.

Fontos azonban kiemelni, hogy e tüneteket más végbélbetegségek (gyulladás, polipvégbélsipoly stb.) is okozhatják ezért megjelenésük esetén javasolt mielőbb proktológus szakorvoshoz fordulni.

Az aranyérbetegségeknél különbséget teszünk külső és belső aranyér közt. A végbél külső, bőrrel fedett részén kialakuló aranyeret hívjuk külső aranyérnek, a végbél belső, nyálkahártyával borított részén kialakuló aranyeret pedig belső aranyérnek.

Az aranyér típusának pontos meghatározását proktológus szakorvos tudja elvégezni, végbéltükrözéses vizsgálatot követően.

A belső aranyér esetében a csomók nagyságának és előreesésének függvényében 4 stádiumot különböztetünk meg. Ezek a stádiumok azonban nem tükrözik feltétlenül a beteg panaszainak súlyosságát.

  1. stádium: a csomók vérezhetnek, de nincs előreesés, se fájdalom
  2. stádium: nyomás fokozására (székelés) az ércsomó előreesik, de spontán visszahúzódik
  3. stádium: hasprés, székelés esetén a csomók előreesnek, és csak az ujjak segítségével helyezhetők vissza.
  4. stádium: az erek megtöretődnek, ezáltal kiürülésük lehetetlenné válik, akut fájdalom jelentkezik, az aranyeres csomók kizáródnak.

Mikor ajánlott a Longo műtét?

A kisebb fokú aranyeres panaszok kezelése konzervatív módon történik kenőcsök, kúpok, életmód és táplálkozásbeli változtatások, nagyobb csomók esetén pedig gumigyűrű segítségével. Ha a kezelés hatástalan, valamint a tünetek hosszú ideje állnak fenn, ajánlott lehet a műtéti kezelés.

Előrehaladott, III., illetve IV. stádiumú belső aranyér esetén minden esetben műtéti kezelés ajánlott. A hagyományos műtéti eljárás mellett ilyen esetekben, ha a nyálkahártya, az aranyeres csomók nagyfokú körkörös előesése figyelhető meg, a Longo műtét, azaz a körkörös nyálkahártya-kimetszés jelenthet hatékony megoldást.

Az aranyér stádiumai
Az aranyér stádiumai

Mi történik a Longo műtét során?

A műtétet megelőző konzultáció során proktológus szakorvosa részletes tájékoztatást ad a műtétet megelőző szükséges vizsgálatokról, valamint a műtét menetéről és annak kockázatairól.

A műtét általános, vagy gerincvelői érzéstelenítésben történik.

A beavatkozás során az előreesés megszűntetésére a végbélcsatorna nyálkahártyájából egy speciális körkörös bélvarrógép (PPH gép) segítségével hengert metsz ki a szakorvos, a szövetek egyesítésére pedig ezzel egy időben varratsort hoz létre.

A műtét során az érző bőrfelület nem érintett, bőrsebzés nem történik.

A beavatkozás során az aranyerek és a végbél nyálkahártya előesését okozó szövettöbblet kimetszésre, az aranyereket tápláló verőerek átmetszésre kerülnek.  Ennek eredményeképpen javul a vénás kiáramlás, kiürülnek a véredények, ezzel a belső és külső aranyerek elsorvadnak, a szövettöbblet megszűnik.

A műtét időtartama 20 perc.

Mik az eljárás előnyei?

Az eljárás legnagyobb előnye a hagyományos aranyérműtéthez képest, hogy a műtét során bőrsebzés nem történik, ezáltal a műtét utáni fájdalom minimális, lerövidül a kórházi tartózkodás időtartama, valamint a gyógyulás ideje, aminek eredményeként a páciens rövid időn belül visszatérhet a munkához és normál életviteléhez.

Milyen veszélyei lehetnek a műtétnek?

Mint minden orvosi beavatkozásnak, így a Longo műtétnek is lehetnek veszélyei és szövődményei. A beavatkozás után előfordulhat végbél körüli véraláfutás, a kis bőrfüggelékek vizenyője, duzzanata, vagy gyulladása. A műtétnek ritkán, de lehetnek gyulladásos szövődményei, melynek megelőzésére antibiotikumot adunk a páciensnek.

Mire számíthatok a műtét után?

A műtétet követő órákban minimális végbéltájéki fájdalom jelentkezhet, melyet injekciós fájdalomcsillapítóval enyhítünk. A műtét másnapján ez a fájdalom minimálisra csökken és meg is szűnik.  Ekkor várható az első székletürítés is, mely fájdalommal nem, de minimális vérzéssel járhat. A műtétet követő második napon a páciens távozhat kórházunkból.

Fekvőbeteg ellátás - Medicover Kórház

A műtétet követő napokban végbélnyílás körüli véraláfutás, enyhébb duzzanat, gyulladás jelentkezhet. A műtétet követő héten, a panaszok enyhülésével a fizikai terhelés fokozható, erős fizikai igénybevétel, sportolás, tartós ülés, préselés azonban csak később megengedett.

A széklet állagának fenntartásához a megszokott diéta rostos táplálékokkal való kiegészítése, bő folyadék bevitel javasolt.

Longo műtét ára

Longo aranyér műtét
Medicover Kórház és klinika410 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Longo aranyérműtétet végző szakorvosunk

Dr. Oláh Csaba