Háti gerinc CT vizsgálat

Háti gerinc CT vizsgálat

A háti gerinc CT a gerinc csontjainak vizsgálatára szolgál. A szakember képet kap a hát csigolyái közti ízületekről, a csigolyák közti távolságokról, a csigolyatestek állapotáról, szerkezetéről, a csigolyanyúlványokról, illetve az esetleges csontdegenerációkról. A háti gerinc CT-t gyakran alkalmazzuk gerincműtétek után, mert a beépített implantátumok pozíciójáról, a csontosodásról kiváló képet ad.

A vizsgálat előnye, hogy azoknál is elvégezhető, akiknél a gerinc MR vizsgálat nem alkalmazható – pl. pacemaker esetén, klausztrofóbia fennállásakor.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Milyen előkészület szükséges?

CT vizsgálat előtt minden esetben szükséges egy, a kezelőorvossal történő konzultáció, mert a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi indikáció (javaslat) alapján végezhető el. Azonban a natív vizsgálat nem igényel különösebb előkészítést. Azt javasoljuk, hogy a vizsgálat előtt 6 órával ne fogyasszon ételt. Aki eleve kontrasztanyagos vizsgálatra jön, annak tilos étkezni 6 órával a vizsgálat előtt!

Kontrasztanyagos CT vizsgálat előtt a cukorbetegségre szedett metformin hatóanyagú gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni.

Van mellékhatása?

A vizsgálatnak nincs mellékhatása, a páciens nem érez semmit. A kontrasztanyag nagyon ritkán okozhat reakciót, de aki arra allergiás, annál a vizsgálat nem végezhető el!

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Ez a vizsgálat röntgensugarak használatával történik ezért terhesség alatt a CT vizsgálat kontraindikált, mert a születendő gyermekre veszélyes lehet. Nagyon ritkán, kizárólag orvos szakmai indikációval, de csak bizonyos terhességi hét után, várandósokat is vizsgálunk.

Hogyan zajlik a háti gerinc CT vizsgálat?

A CT vizsgáló szerkezet egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, amelynek aljában egy asztal mozog. Ezen az asztalon fekszik Ön a CT vizsgálat közben. A vizsgálószerkezet működés közben olyan hangot ad, mintha egy kis repülőgép felszállni készülne.

Háti gerinc CT felvétel készítése esetén a páciens általában háton fekszik. Kivétel, amikor ezt az állapota nem teszi lehetővé, de ilyen kivételes esetekben a vizsgálat elvégezhető oldalt- vagy hason fekvésben is.

hati-gerinc-ct-vizsgalat-medicover
orvos

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Háti gerinc CT vizsgálat ára

Háti gerinc natív CT
Medicover Kórház és klinika24 000 Ft

Háti gerinc CT vizsgálat időtartama

Háti gerinc natív CT
Vizsgálati idő 30 perc