Térdkalács elmozdulás műtét

Térdkalács elmozdulás

A térdkalács funkciója és elhelyezkedése

A térd, vagy térdízület (articulatio genus) csatlakoztatja a combhoz a lábszárat. A térdízület testünk legnagyobb, legbonyolultabb és egyben a legsérülékenyebb ízülete. Járásnál a testsúly fele, lépcsőn járáskor pedig a testsúly 2-3- szorosa nehezedik a térdre. A térdízület szerepe, a sípcsont (tibia) és a combcsont (femur) között létrehozni a terhelésátvitelt, úgy, hogy kontrollált, de mégis szabad mozgás történjen. A térdkalács döntő szerepet játszik a négyfejű combizom (quadriceps-izom) erőátvitelében.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A térd anatómiája
A térd anatómiája

A térdkalács hátsó felszínét üvegporc réteg borítja, térdhajlítás során elsősorban fel-le irányú mozgást végez. Ez a mozgás alapvetően teljesen fájdalmatlan, hangtalan.

Amennyiben a térdkalács mögötti porcfelszín károsodik, leggyakoribb panasz a behajlított térd fájdalma hosszabb ülés során.

A térdízület egyik legérzékenyebb és legsérülékenyebb része a térdkalács környéke, amelyet patello-femorális ízületnek is neveznek.

Kialakulhatnak fájdalommal járó, valamint instabilitással járó kórképek egyaránt, amelyek elsősorban a térdkalács elmozdulásából erednek. A fokozott terhelésből eredő térdsérülések is leggyakrabban a térd elülső részén, a térdkalács környékén jelennek meg.

Térdkalács elmozdulás

Normális esetben a térdkalács pontosan illeszkedik a combcsont elülső felszínén található vályúba, így mindkét oldala egyenlő mértékben terhelődik. Amennyiben a térdkalács, vagy a combcsont alakja eltérő, egyenetlen terhelés alakul ki, ami hamar porckárosodáshoz vezethet. A térdkalácsot oldalirányban erős szalagok tartják a középvonalban. Kóros anatómiai helyzet, vagy a szalagok elégtelensége a térdkalács elmozdulását okozhatják a középvonalhoz képest. Ez leggyakrabban laterális (kifelé) irányban történik, mivel erre alacsonyabb a combcsont csontos pereme.

A térdkalács elmozdulás fajtái

A térdkalács sérülései közül a csont törése, valamint a ficam a leggyakrabbak. Mindkettő a porcfelszínek sérülésével jár együtt, emiatt kezelésük fokozottabb odafigyelést igényel. Törés esetén a lehető legpontosabb illesztésre kell törekedni. Ficam esetén is az ízfelszínek sérülése a fő probléma.

Térdkalács (patella) elmozdulás
Térdkalács (patella) elmozdulás

Előfordulhat szokványos (habitualis) térdkalácsficam is, amikor a térdkalács akár naponta többször is elhagyhatja a helyét oldalirányban. Ezen ritka esetben az ízület valamilyen szerzett, vagy veleszületett deformitása, vagy a térdízület tengelyeltérése (nagyfokú valgitás, X-láb) okozza a problémát. Ilyenkor a porcfelszínek súlyos destrukciója lép fel.

Milyen tünetei vannak a térdkalács elmozdulásnak?

A probléma vezető tünete a térd elülső, a térdkalács mögötti részének fájdalma, mely főként annak erőteljes behajlításakor jelentkezik:

  • lépcsőn lefelé járáskor,
  • guggoláskor,
  • egyenetlen talajon való járáskor,
  • futáskor.

Jellegzetes tünet még, amikor a hosszantartó ülés okoz térdfájdalmat („autó-mozi jelenség”), a térdkalács ugyanis hajlításkor erőteljesen belenyomódik az ízületi árokba, ami provokálhatja a fájdalmat.

Hogyan diagnosztizálható a térdkalács elmozdulás?

A térdkalács elmozdulás könnyen diagnosztizálható, mivel szemmel látható, ha annak pozíciója eltér a combcsont középvonalához képest.

Milyen műtéti eljárással gyógyítható a térdkalács elmozdulás?

A térdkalács porcfelszín kezelése nem egyszerű feladat, mivel a bevált porcmentő beavatkozások számára igen szűk a tér. Nehezíti még az eljárást, hogy a porc alatti csontvastagság nagyon vékony (a térdkalács kb. 2 cm vastag).

Kórházunkban gyakran alkalmazott módszer a „laterális release”, melynek során a térd specialista ortopéd szakorvos átmetszi a térdkalácsot kívülről tartó szalagot, ezáltal megszűnik a térdkalácsot leszorító, kifelé húzó erő és a csont felemelkedve szabadon tud mozogni, így csökken a porcfelszínre nehezedő nyomás is. Ez könnyebb, panasz mentesebb térdmozgásokat eredményez.

A műtét elvégezhető nyílt feltárásból, valamint artroszkópos beavatkozással is. A cél a szalag rostjainak maradéktalan átmetszése. A beavatkozásnak nincsenek jelentős szövődményei.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Térdkalács-elmozdulás műtétet végző szakorvosaink

Dr. Bodó László

Dr. Kovács Péter Sándor

Dr. Götz Dávid