Húgyhólyagdaganat eltávolítása műtét

Húgyhólyagdaganat eltávolítása műtét

Hogyan alakul ki a húgyhólyagdaganat?

A hólyagdaganat kialakulhat HPV fertőzéshez köthetően, örökletes tényezők miatt, vegyszerek hatására (pl: kátrány, anilin). Fontos tudni, hogy a tünetek jelentkezéséig hosszú idő telik el, a hólyagdaganat évekig felismerés nélkül maradhat.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mi a húgyhólyagdaganat?

A húgyhólyagdaganat eltávolítása műtét során eltávolításra kerül a húgyhólyag űrterében lévő elváltozás, növedék.

A rosszindulatú hólyagdaganat veszélye abban áll, hogy amennyiben későn kerül felfedezésre, úgy a húgyhólyagfal mélyebb rétegeibe is bejut és távoli áttéteket képez.

konzultáció

Mik a húgyhólyagdaganat tünetei?

Fájdalmatlan, szemmel jól látható véres vizelet ürítés, mely jelentkezését követően megszűnik és esetleg csak hetek vagy hónapok múlva ismétlődik meg.

Hogyan ismerhető fel a húgyhólyagdaganat?

Egyszerű szűrő jellegű hasi ultrahang vizsgálattal az esetek jelentős részében felismerhető, ha a páciens a vizsgálaton telt húgyhólyaggal vesz részt.

Gyanú esetén az urológiai vizsgálat részeként hólyagtükrözést végzünk, amellyel egyértelművé tehető a daganat megléte.

Mikor indokolt a műtét?

A fölfedezett daganat esetében minden egyes esetben műtétet kell végezni.

Mi történik a húgycsövön keresztüli húgyhólyagdaganat eltávolítása műtét során?

A páciens és az altatóorvos által közösen eldöntött érzéstelenítési mód alkalmazása után a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba operációs endoszkópot (reszektoszkópot) vezetünk. Áttekintjük a húgyhólyagot és a szemmel látható elváltozást az ép hólyagfalig kimetsszük, eltávolítjuk, majd gondos vérzéscsillapítás után a húgyhólyagba katétert rögzítünk.

Ugyanakkor, egyes esetekben – amikor apró elváltozást reszektálunk – nem helyezzük be a katétert a húgyhólyagba. Ezután az eltávolított elváltozást teljes egészében szövettani vizsgálatra küldjük.

sebész

Milyen veszélyei lehetnek a műtétnek?

Az orvostudomány mai állása szerint egy sebészi beavatkozás abszolút veszélytelenségét és a műtét teljes sikerét egyetlen orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozás általános veszélyei, mint pl.: fertőzések, utóvérzések stb. ezen beavatkozás esetén is felléphetnek. A műtét után a korábban eltávolított elváltozás kiújulhat, esetleg a húgyhólyag más részein is megjelenhet, illetve a húgycsőben szűkület alakulhat ki, valamint legsúlyosabb esetben a hólyagfal átlyukadhat, ami azonnali műtétet tehet szükségessé. A szövődmények kialakulásának esélyét jelentős mértékben befolyásolja, hogy milyen korábbi húgyhólyagműtétek történtek.

A műtéti szövődmények kialakulásához nagyban hozzájárulhat, hogy Önnek milyen egyéb társuló betegségei vannak, pl.: daganatos betegség, magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, vérzékenység, vérképzőrendszeri betegség. A szövődmények kialakulását az Ön kora is nagyban befolyásolja. Általánosságban a szövődmények gyakorisága azonban az elvégzett műtétek számához viszonyítva elenyésző.

Mire számíthat a műtétet követően?

A beavatkozás után a húgyhólyag táján enyhe fájdalom jelentkezhet. A hólyagkatétert a műtét utáni napon vagy legkésőbb 1 héten belül kivesszük. Fertőzések megelőzésére, fájdalom csökkentésére orvosi utasításra gyógyszeres kezelés alkalmazandó. Kórházból történő távozás legkorábban a műtétet követő napon lehetséges. Kezelőorvosa mindenre kiterjedően tájékoztatja Önt a kezelés további lehetőségeiről, menetéről.

Húgyhólyagdaganat eltávolítása műtét ára

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Urológus szakorvosaink

Dr. Fazakas Zsolt

Dr. Fazakas Zsolt

tovább
 Dr. Novotni Róbert

Dr. Novotni Róbert

tovább