Laparoszkópos mióma eltávolítás

Laparoszkópos mióma eltávolítás

A laparoszkópos mióma eltávolítás egy minimálisan invazív műtéti eljárás, melynek során a hasfalon minimális bemetszéseket ejtve távolítják el a méhfalban vagy a méhfal felszínén kialakult miómát.

Mi a mióma?

mióma a méh tömegét alkotó simaizom sejtek burjánzásából kialakuló simaizom daganat, mely a méh különböző részein alakulhat ki. Jóindulatú elváltozás, melynek kialakulása hormonális változásokkal, a szervezetben jelenlévő ösztrogén mennyiségével függ össze. A magasabb ösztrogénszint elősegítheti a miómák növekedését, a hormon csökkenése esetén pedig a göbök mérete is csökkenhet.

A kialakult mióma göb méretét tekintve lehet pár milliméter, de akár emberi ököl nagyságúra is megnőhet. A mióma mérete azonban nem mindig áll arányban az okozott tünetekkel.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mik a mióma kialakulásának okai?

A mióma kialakulásának kockázatát jelentősen növeli, ha felborul a szervezet hormonháztartásának egyensúlya. Ha nem működnek megfelelően a hormontermelő mirigyek, a pajzsmirigy, vagy a petefészek, az jelentősen növelheti a  mióma kialakulásának lehetőségét. Ösztrogén dominancia (a progeszteron és az ösztrogén egyensúlyának felborulása) szintén előidézhet miómát. Ezen kívül örökletes hajlamra, vitamin – és ásványianyag hiányra, illetve stresszre vagy egyéb lelki okokra egyaránt visszavezethető kialakulása.

A miómák elhelyezkedésük alapján 3 csoportba sorolhatók, melyek ennek okán más-más panaszokat okoznak, valamint az elhelyezkedés miatt különböző eljárással is gyógyíthatók. Ezeket az alábbi táblázatban foglaltunk össze:

Intramurális mióma Szubszerózus mióma Szubmukózus mióma
Elhelyezkedés méhfalban  méh felszínén méh üregében
Okozott panaszok  vérzési rendellenesség, elhúzódó, görcsös vérzés, csökkenhet a teherbe esés lehetősége  nyomhatja a környező szerveket (végbél, húgyhólyag, medencecsont), melynek következménye vizelési és székelési panaszok, valamint deréktáji fájdalom lehet méh üregét torzíthatja, csökken a teherbe esés lehetősége, növeli a meddőség és a vetélés esélyét.
Gyógyítás módja Laparoszkópos mióma eltávolítás Laparoszkópos mióma eltávolítás Hiszteroszkópos mióma eltávolítás

Mikor indokolt a beavatkozás?

Gyakran előfordul, hogy a miómák semmilyen tünetet nem okoznak, ez esetben is javasolt azonban a folyamatos, fél évenkénti ellenőrzés, hogy az esetleges változások még időben, a komolyabb panaszok megjelenése előtt kezelhetőek legyenek.

Ha a mióma mérete vagy elhelyezkedése miatt komoly panaszokat okoz, vagy túl gyorsan növekszik, szükségessé válhat a mióma sebészi eltávolítása.

A beavatkozás történhet hagyományos, nyitott hasi műtét, vagy minimálisan invazív laparoszkópos (has tükrözéses), vagy hiszeteroszkópos (méhtükrözéses) műtét útján. Szakorvosaink előnyben részesítik a minimálisan invazív technikákat.

A méh üregében elhelyezkedő miómákat hiszteroszkópos beavatkozással, a méhfalban vagy a méh külső felszínén elhelyezkedő, hasüreg felé türemkedő göböket laparoszkópos eljárással távolítják el.

A műtét elmaradásának veszélye a daganat további növekedése, valamint a panaszok (fájdalom, meddőség, vérzészavar) fennmaradása.

Miómák lehetséges elhelyezkedései

Hogyan zajlik a laparoszkópos mióma eltávolítás?

Amennyiben javasolt a laparoszkópos mióma eltávolítás, a műtét előtt a szakorvos ultrahangos vizsgálat során pontos „térképet” készít a göbök elhelyezkedéséről a méhben, amely a műtét alatti precíz feltárást segíti majd.

A laparoszkópos eljárás előnye, hogy így elkerülhető a has nagyobb megterhelést jelentő hagyományos megnyitása, csökkenthető a későbbiekben esetlegesen keletkező összenövések mértéke, valamint gyorsabb a műtét utáni felépülés.

A műtét altatásban történik. Az operáció során a hasüreget szén-dioxid gázzal töltik fel, amire a feltáráshoz van szükség. Az orvos 4 darab, 5-10 mm széles bemetszést ejt a hasfalon, melyeken keresztül bevezeti a mikrosebészeti és optikai eszközöket. Az eltávolítás során először a méhfalat nyitja meg a mióma felett, a göböt kiágyazza, majd speciális eszközzel feldarabolva távolítja el a hasüregből. A méh sebét öltésekkel egyesíti, végül zárja a hasfalon ejtett bemetszéseket is. A műtét időtartama a göbök méretétől, számától és elhelyezkedésétől függ.

Milyen kockázatai vannak a laparoszkópos mióma eltávolításnak?

A laparoszkópia a betegek túlnyomó többségében komplikáció mentes. Nemzetközi vizsgálatok adatai alapján a komolyabb szövődmények gyakorisága nem haladja meg az 1-2%-ot.

A mióma eltávolításával kapcsolatos vérveszteség miatt az esetek 5-15%-ában vérátömlesztés (transzfúzió) szükséges lehet. Hirtelen jelentkező nagyobb vérzés, illetve egyéb súlyos szövődmény fellépése (bél-, ér-, húgyhólyag-, húgyvezeték sérülés) esetén a has hagyományos megnyitása válhat szükségessé.

Amennyiben a göb eltávolítása során a méh ürege is megnyílik a műtét alatt antibiotikum kezelést kezdünk, amit a műtét után is folytatni kell.

A méh sebéhez hasüregi képletek tapadhatnak ki (összenövés), ami a későbbiek során alhasi fájdalmat okozhat.

A műtét után vállalt terhesség során nagyon ritkán előfordulhat a méh spontán megrepedése a terhesség második vagy harmadik harmadában. A méhen végzett műtét miatt gyakrabban történik császármetszés a következő szülés során.

A kockázati tényezők egyénenként eltérőek, ezért minden korábbi betegésgről, műtétről, esetleges műtéti szövődményről, és gyógyszerérzékenységről feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, így a laparoszkópos mióma eltávolító műtét kockázata minimálisra csökkenthető.

Mennyi idő a teljes gyógyulás?

A laparoszkópos mióma eltávolítás műtét után javasolt kórházi tartózkodás átlagosan 2-3 nap, melynek hosszát a gyógyulás függvényében a szakorvos határozza meg. Varratszedés a beavatkozás után 1 héttel történik. A műtét utáni lábadozás és felépülés átlagos hossza 2-4 hét, mely időtartam alatt kímélő életmód javasolt.

Laparoszkópos mióma eltávolítás ára

Laparoszkópos mióma eltávolítás
Medicover Kórház és klinika560 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Nőgyógyász szakorvosok

Dr. Nyitray Gábor

Dr. Nyitray Gábor

tovább
Dr. Sziller Péter

Dr. Sziller Péter

tovább
Dr. Danis Dávid

Dr. Danis Dávid

tovább
Dr. Gál András

Dr. Gál András

tovább
Dr. Sikó László

Dr. Sikó László

tovább
Dr. Sipos Attila

Dr. Sipos Attila

tovább
close-link