Thumbnail picture

Mi az a mióma?

A mióma többnyire a méh simaizomszövetén keletkező jóindulatú, kötőszövetből és izomból álló sejtburjánzás, ami rizsszem nagyságtól egészen dinnye méretig terjedhet. A kis méretű, panaszokat nem okozó mióma nem igényel kezelést. A jóindulatú tumor általában a 25-30. életév után alakul ki. Az 50 éves kor környékén bekövetkező menopauza után az ösztrogénszint csökkenésével a mióma összezsugorodhat, vagy el is tűnhet.

Amennyiben méretéből vagy elhelyezkedéséből fakadóan panaszokat okoz, nőgyógyászati szakvizsgálatot és képalkotó eljárást követően sebészeti beavatkozás lehet indokolt. A méh üregében elhelyezkedő göb(ök) esetén hiszteroszkópos mióma eltávolítás, míg a hasüreg felé türemkedő göb(ök) esetében laparoszkópos mióma eltávolítás szükséges.

A mióma típusai elhelyezkedésük szerint

  • a méh és a hashártya felszíne között
  • a méh falában
  • a méh belső felszínét borító nyálkahártya (endometrium) alatt
  • a méh külső felszínéhez kapcsolódik (kocsányos mióma)
  • nyálkahártya alatt (submucosus)

Mik a mióma kialakulásának okai?

Kialakulásának kockázatát nagymértékben növeli a petefészek, a pajzsmirigy, vagy a hormontermelő mirigyek nem megfelelő működése. A termékeny nők közel egyötödénél fordul elő. Az ösztrogén-progeszteron arányának eltolódása (ösztrogén dominancia) is okozhat miómát. Stressz, örökletes hajlam, valamint a vitamin – és ásványhiány szintén hozzájárul kialakulásához.

Mik a mióma tünetei?

Hogyan diagnosztizálható a mióma?

A pontos diagnózis felállításához nőgyógyászati szakvizsgálat és ultrahang vizsgálat szükséges, melynek segítségével mérete és elhelyezkedése pontosan meghatározható. Minél nagyobb a sejtburjánzás, annál valószínűbb a feszítő fájdalomérzet az alhasban. A mióma komoly fájdalmakkal járhat, amennyiben a húgyhólyagot, a húgycsövet, valamint a végbelet és a kismedencei ereket, azaz a környezetében elhelyezkedő szerveket nyomja méretéből adódóan.

A mióma eltávolítása

hiszteroszkópos eltávolítás során a méh ürege felé növekvő miómát a hasüreg megnyitása nélkül távolítjuk el. Laparoszkópos eltávolítás esetében a hasüreg felé türemkedő göböket 4 db, 5-10 mm széles hasfali bemetszést követően, mikrosebészeti eszközök segítségével távolítjuk el.