Sella CT vizsgálat

Sella CT vizsgálat

Az agyalapi mirigy egy néhány centiméteres szerv a koponyán belül, amely az egész szervezet hormonháztartásának irányításért felelős. Ha fölmerül az agyalapi mirigy elülső lebenyének daganata, sella CT vizsgálatot végzünk.

De alkalmazzuk a meglévő daganat nagyságának, kiterjedési irányának kimutatására is, abban az esetben, ha az MR vizsgálat nem végezhető el. De a lágyrészek jobb láthatósága miatt, az agyalapi mirigy vizsgálatára a sella MR az elsődlegesen választandó vizsgáló módszer.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

CT-berendezes-Sella-CT

Milyen előkészítés szükséges?

CT vizsgálat előtt minden esetben szükséges a kezelőorvossal történő konzultáció, mert a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi indikáció (javaslat) alapján végezhető el, de a natív vizsgálat nem igényel különleges előkészítést.

Mindig érdemes úgy készülni a vizsgálatra, hogy indokolt esetben legyen lehetőség kontrasztanyag adására is, ilyenkor a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni.

Kontrasztanyagos CT vizsgálat előtt a cukorbetegségre szedett metformin hatóanyagú gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni.

Van mellékhatása?

A vizsgálatnak nincs mellékhatása, a páciens nem érez semmit. A kontrasztanyag nagyon ritkán okozhat reakciót, de aki arra allergiás, annál a vizsgálat nem végezhető el!

Hogyan zajlik a Sella CT vizsgálat?

A CT-készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, amin ön mozdulatlanul fekszik, miközben a felvételek készülnek. A  vizsgálószerkezet működés közben zúgó, búgó hangot ad, de ettől nem kell megijedni, a páciens nem érez semmit.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Ez a vizsgálat röntgensugarak használatával történik ezért terhesség alatt nem javasolt, mert a születendő gyermekre veszélyes lehet.

Nagyon ritkán – kizárólag orvos szakmai indokkal –, bizonyos terhességi hét után, várandósokat is vizsgálunk CT-vel.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Az agyalapi mirigy (hipofízis) elhelyezkedése
Az agyalapi mirigy (hipofízis) elhelyezkedése
orvos
orvos

Sella CT vizsgálat ára

Sella natív CT
Medicover Kórház és klinika24 000 Ft

Sella CT vizsgálat időtartama

Sella natív CT
Vizsgálati idő 30 perc
close-link