Szemészet

Szemészet, szemészeti járóbeteg ellátás

Szemészetünkön a szem betegségeinek diagnosztizálására (astigmia, rövidlátás, távollátás, zöld hályog, szürkehályog, gyulladások, ideghártya leválás, daganatok), valamint azok kompetenciánkba tartozó ellátására is lehetőség nyílik.

Eseti jelleggel 7 éves kortól gyermekeket is fogadunk látásproblémákkal illetve szemgyulladás tüneteivel.

Látásromlás, homályos látás esetén foglaljon időpontot professzionális ZEISS látásvizsgálatunkra a Medicover Optika üzleteiben!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Válasszon klinikát :

Milyen tünetekkel forduljunk szemészhez?

A szemészet felkeresése a szemet, látást bármely módon érintő elváltozás esetén, de az alábbi tünetek észlelése során különösen javasolt:

 • Szemgolyó fájdalom
 • Bevörösödött, gyulladt szem vagy duzzanat a szem környékén
 • Száraz szem

Mit vizsgál a szemész szakorvos?

A panaszokról, tünetekről való beszélgetést követően a szemész elsőként a szem fénytörésének objektív (számítógépes) és szubjektív (látáspróba) vizsgálatát végzi el, a fénytörési hibák korrekciójával.

A szem elülső és hátsó szegmensét biomikroszkóppal (réslámpa) vizsgálja. Szemnyomás mérést végez zöldhályog kiszűrésére.

Sok szembetegség kapcsán általános betegségekre is fény derülhet.

Szemészeti magánrendelés keretein belül végzett vizsgálataink

A szemészeti vizsgálat azért fontos, mert az időben diagnosztizált szembetegségek kezelésével megelőzhetők olyan későbbi, súlyosabb szövődmények, mint a látásromlás.

A szemészeti magánrendelés során a következő vizsgálatokra kerülhet sor:

 • Látásélesség vizsgálat Kettesy-táblával
 • Közeli látásélesség vizsgálata Csapody-táblával
 • Szem mikroszkópos vizsgálata (réslámpával)
 • Szemfenék vizsgálat (sz.e. pupillatágításban)
OCT vizsgálat és eredménye a Medicover Magánkórházban
OCT vizsgálat és eredménye a Medicover Magánkórházban

Amennyiben szükséges, szemészeink további diagnosztikai eljárásokat rendelhetnek el, melyek elérhetők klinikánkon:

 • Látótér vizsgálat
  A szemészeti szakrendelésen indikált vizsgálat segítségével (és a Octopus 900 Primeter fejlett szemészeti diagnosztikai eszközzel) azt a látótér területet határozzuk meg, amelyet a páciens egyenesen tartott, mozdulatlan fej és szemtartás mellett egyszerre lát.
 • Optikai koherencia tomográfiás vizsgálat (OCT)
  Képzett szakembereink a fejlett OCT – optikai elven működő diagnosztikai eszköz – segítségével a szemfenék képleteiben (ideghártya, látóideg és különösen a sárgafolt) keletkezett elváltozásokat vizsgálják, amelyek a látóélességre lehetnek befolyással.

Indokolt esetben az alábbi diagnosztikai vizsgálatokra is sor kerülhet:

 • Szemnyomás mérése applanációs vagy non-contact tonométerrel
 • Exophtalmus mérése Hertel-féle exophtalmométerrel
  (A szemgolyó nagyfokú kidülledésének diagnosztizálására szolgáló vizsgálati módszer, mely a szemgolyók diszlokációjának (kidülledésének) mértékét tudja megállapítani a szemorvos.)
 • Binokuláris látás vizsgálat Lang-teszttel
  (A vizsgálat annak meghatározásában segít, hogy a két szem milyen pontossággal alkotja meg a külvilágból érzékelt képeket, és ezeket milyen mértékben képes az agy felé továbbítani.)

A szemészeti műtéteket helyi érzéstelenítést követően rövid beavatkozás keretében végezzük magánklinikánkon.

Mik a leggyakoribb szembetegségek?

Rövidlátás

A rövidlátás, más néven miópia akkor következik be, amikor a szemtengely hosszabb a normálisnál.  Ebben az esetben a szembe jutó fénysugarak az ideghártya előtt találkoznak.. A rövidlátó csak a közeli tárgyakat látja élesen. A rövidlátás mértéke dioptriában (enyhe rövidlátás: maximum -3 dioptria, közepes fokú rövidlátás: -3 és -9 dioptria között, nagyfokú rövidlátás: -9 dioptria fölött) mérhető. A rövidlátás szemüveggel vagy kontaktlencsével, adott esetben műtéti úton javítható.

Távollátás

A túllátás (hiperópia) esetében a szemgolyó mérete kisebb a normálisnál. A távollátó személy a távoli tárgyakat élesen látja, míg a közelieket homályosan. Ez a fénytörési hiba szemüveggel, kontaktlencsével vagy műtéti úton korrigálható.

Astigmatizmus

Az úgynevezett torzlátás (astigmatizms) akkor jelentkezik, amikor a szaruhártya görbületi hibája áll fenn. A gyenge látóélesség szemüveggel, kontaktlencsével is kezelhető vagy súlyosabb esetben műtéti úton is korrigálható.

Árpa

A szem környékén található mirigyek gyulladása. A szemhéj belső felületén lévő mirigyek gyulladása a belső árpa (Hordeolum iternum), a szemhéj külső felületén található mirigyek gyulladása pedig az úgynevezett külső árpa (Hordeolum externum) Amennyiben gyógyszeres kezeléssel nem gyógyul, műtéti úton kezeljük.

Árpa - Jégárpa
szürkehályog

Szürkehályog

A szürkehályog, más néven cataracta (gör. eredetű szó, mely vízesést jelent) a szemlencse részleges, vagy teljes elszürkülését jelenti. A cataracta elnevezés abból fakad, hogy a beteg látása idővel olyanná válik, mintha egy vízfüggönyön nézne keresztül. A szürkehályog legtöbbször egy évek során fokozatosan kialakuló látásromlással járó betegség, mely fájdalommentes és az öregedési folyamat természetes velejárójának tartják. Azonban egészen fiatal korban is kialakulhat.

A betegség legjellemzőbb tünetei a homályos látás, az elhalványuló színek, rossz éjszakai látás, érzékenység az éles fényekre, illetve az egyik szem eltakarásakor tapasztalható kettős látás. Kezelése kórházunkban is a világszerte elfogadott műtéti módon történik, műlencse beültetéssel (szürkehályog eltávolító műtét) útján történik. A műlencse beültetése rutin beavatkozás és teljesen fájdalommentes, minimális kockázattal jár.

Atheroma

Az atheroma, más néven kásadaganat egy jóindulatú elváltozás, melyet a faggyúmirigyek kivezető csövének elzáródása okoz. Az elzáródás következtében a felhalmozódott kásás állagú faggyú kitágítja a mirigytömlőt. Eltávolítását tokjával együtt végezzük.

Ciszta

Vékony tokkal rendelkező vízzel teli hólyag, amely a szemhéj bőre és a kötőhártya alatt egyaránt előfordulhat. Jóindulatú, esztétikai problémákat okozhat, eltávolítása ekkor javasolt.

Fibroma

Minden esetben jóindulatú elváltozásról (sejtburjánzás) van szó. A szemhéjon található fibroma többnyire esztétikailag zavaró. Eltávolítása sebészi kimetszéssel történik.

Kúszóhártya

A kúszóhártya, vagy kúszóhólyag a szaruhártyára ráhúzódó kötőhártya. Az orr felőli régióban fordul elő leggyakrabban és általában kétoldali. Nem ritkán maga az elváltozás és környezete is fokozottan érágassá, vörössé válik. Ekkor még csak esztétikai panaszt okoz. Előrehaladott állapotban a szaruhártya centrumát is eléri, ekkor látásromlást okoz. Eltávolítása műtéti. A beavatkozás során a kóros kötőhártyát leválasztjuk a szaruhártyáról.

Kötőhártya gyulladás

Kúszóhártya

A kötőhártya a szem fehérjét és a szem belső oldalát borító átlátszó, vékony szövet. A kötőhártya gyulladás egyértelmű jele a vörös, gyulladt, égő, könnyező szem. A gyulladást kiválthatja vírusos vagy bakteriális fertőzés, illetve allergiás reakció is. Típusai szerint létezik fertőző, illetve nem fertőző kötőhártya gyulladás. Míg a nem fertőző gyulladás általában valamilyen, a szemet ingerlő környezeti tényezőnek (pl. száraz levegő, füst, huzat, vagy valamilyen allergén anyag) köszönhetően alakul ki, addig a fertőző kötőhártya gyulladást a nyálkahártyán megtelepedő vírusok vagy (staphylococcus, streptococcus és pneumococcus) baktériumok idézik elő. Kezelési módok: antibiotikum szemcsepp, egyéb gyulladáscsökkentő cseppek, a szem dörzsölésének, irritálásának mellőzése.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon

Hogyan épül fel a szem?

A szem páros látószerv. Védelmét a szemhéjak és a kötőhártya biztosítja. Az átlátszó szaruhártya (cornea) és a fehér ínhártya (sclera) meglehetősen erős szöveti felépítésű. A szaruhártya mögött a szemcsarnokon át a szivárványhártyát (írisz) látjuk.

Ez adja szemünk színét pigmenttartalmától függően. Középső kerek nyílása a szembogár, azaz pupilla. Itt jutnak be a fénysugarak a szembe, amelyek a szemlencsén (lens cristallina) átjutva a retinán, a látóhártyán képeződnek le.

Ehhez előbb azonban átjutnak a szemgolyó nagy részét kitöltő üvegtesten (corpus vitreum) is. A szemból kilépő látóideg (nervus opticus) az agyba közvetíti látásunkat.

Tünetmentesen is fontos a szemészeti vizsgálat

A rendszeres szemészeti kontroll, azaz szemész felkeresése javasolt tünetmentes állapotban is, mert egy szemészeti szűrés fényt deríthet olyan, később súlyos problémákat okozó elváltozásokra is, melyek még panaszokat nem okoznak.

A vizsgálat elengedhetetlen bizonyos életkorban is, amikor a panaszmentesség ellenére is kialakulhatnak egyes szembetegségek (pl. zöldhályog).

Azokban az esetekben is  javasolt a szemészet felkeresése, amikor tartós gyógyszerszedés áll fenn, vagy ha a családban már előfordultak különböző, örökletes szembetegségek.

A szem felépítése