Szemészeti kisműtétek

Szemészeti kisműtétek

Szemészeti beavatkozásaink között szerepel az árpa, az atheroma, a fibroma és minden jellegű elváltozások kimetszése, kúszóhártya eltávolítás, az alsó szemhéj befordulásának illetve kifordulásának kezelése.

Milyen panaszokkal forduljunk szemészhez?

Abban az esetben, ha szemgolyó fájdalmat érez, szeme begyullad vagy bevörösödik, környékén duzzanatot fedez fel, könnyezik, vagy szeme a fényre kifejezetten érzékennyé válik, mindenképpen ajánlott szemész szakorvos felkeresése.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Látásromlás, homályos látás esetén foglaljon időpontot professzionális ZEISS látásvizsgálatunkra a Medicover Optika üzleteiben!

Az alábbi szemészeti műtéteket helyi érzéstelenítésben végezzük kórházunkban.

Árpa eltávolítás

Az árpa a szem környékén található mirigyek gyulladása. A szemhéj belső felületén lévő mirigyek gyulladása a belső árpa (Hordeolum internum), a szemhéj külső felületén található mirigyek gyulladása pedig az úgynevezett külső árpa (Hordeolum externum).

A külső árpa általában piros, fájdalmas duzzanatként jelenik meg a szemhéj szélén. A belső árpa ezzel szemben nem feltétlenül okoz látható csomót. Az árpa kialakulásában jelentős szerepet játszhat a legyengült immunrendszer (érzékenység a fertőzésekre), a huzat, a poros levegő, vagy a szennyezett környezet, valamint az olyan rossz szokások, mint a szem rendszeres dörzsölése. Amennyiben gyógyszeres kezeléssel nem gyógyul, műtéti megnyitást végzünk.

Árpa - Jégárpa

Az árpa eltávolítása olyan szemészeti kisműtét, amely a szemhéj belső oldalán, a kötőhártya felől történik. A kiürülni nem tudó gennyes faggyúváladékot eltávolítjuk, és az esetek többségében létrejött gyulladásos sarjszövetet is kimetsszük. Az árpa eltávolítás végén nincs szükség a seb bevarrására. A beavatkozás után nyomókötést helyezünk a szemre.

Atheroma eltávolítás

Az atheroma, azaz faggyúmirigy vagy kásadaganat, közvetlenül a bőr alatt található tömött tokos, jóindulatú elváltozás. Kialakulását a faggyúmirigyek kivezetőcsövének elzáródása okozza. Nem csak esztétikai problémát okozhat, de be is fertőződhet, aminek következtében tályogok, majd tartósan váladékozó sebek alakulhatnak ki. Eltávolítása szemészeti kisműtét keretein belül történik. A műtét alkalmával a bőrön ejtett seben keresztül a kásás csomót maradéktalanul eltávolítjuk. Ezután a sebet plasztikai varrattal zárjuk. Végül fedőkötést helyezünk a sebre, amelyet szükség esetén vérzéscsillapító nyomókötéssel egészítünk ki.

Ciszta eltávolítás

A szem ciszta vékony tokkal rendelkező, jóindulatú, vízzel teli hólyag, amely a kötőhártyán fordulhat elő.

Fibróma eltávolítás

A fibróma kötőszöveti sejtekből álló szöveti burjánzás, mely jóindulatú. Egészségügyi problémákat nem okoz, de előfordulhat hogy elhelyezkedéséből adódóan irritációnak van kitéve, vagy  esztétikailag zavaró. Eltávolítása sebészi kimetszéssel történik.

Kúszóhártya eltávolítás

A kúszóhártya, vagy kúszóhályog a szaruhártyára ráhúzódó kötőhártya. Az orr felőli régióban fordul elő leggyakrabban és általában kétoldali. Fejből, testből és nyakból áll. Nem ritkán maga az elváltozás és környezete is fokozottan érágassá, vörössé válik. Ekkor még csak esztétikai panaszt okoz. Előrehaladott esetben a szaruhártya centrumát is eléri, ekkor látásromlást okoz. Eltávolítása műtéti. A szemészeti kisműtétek keretein belül végzett beavatkozás során a kóros kötőhártyát leválasztjuk a szaruhártyáról.

Kúszóhártya

A felső szemhéj bőrének lazasága (blepharochalasis)

A felső szemhéj bőrének olyan mértékű csüngése, amely a szemhéj nyitását nem vagy alig befolyásolja. Általában mindkét oldalon előfordul. A látást nem befolyásolja. A műtéti beavatkozás esztétikai célú. Általában akkor javasoljuk a műtétet, amikor a bőr a pillasoron támaszkodik.

Az alsó szemhéj kifordulása (ektropium)

Az alsó szemhéj egy- vagy kétoldali kifordulása. Leggyakrabban a korral járó kötőszöveti lazulások eredményeként jelentkezik. A szemhéj inas lemezének meggyengülése okozza. A kóros szemhéjállás következtében a szem kötőhártyája a külvilággal érintkezve folyamatos veszélynek van kitéve, ezért a betegség megszüntetése a szem megóvása miatt is javasolt az esztétikai célon felül. A szemhéjállási rendellenesség helyreállítása minden esetben sebészi.

Az alsó szemhéj kifordulása (ektropium)

Xanthelasma

A Xanthelasma a felső és az alsó szemhéjon található, az esetek többségében szimmetrikusan jelentkező, sárgás színű, enyhén kiemelkedő, bársonyos tapintású koleszterin lerakódás. Eltávolítása kimetszéssel történik.

Xanthelasma

Alkalmas vagyok a műtétre?

A szemészeti kisműtétek az alábbi esetekben mérlegelendők:

  • az immunrendszert érintő betegségek megnehezítik a gyógyulást
  • amennyiben egyszerre több szembetegség áll fenn, nem biztos hogy elvégezhető a szürkehályog műtét

Kényelmi szolgáltatásaink

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Szemészeti kisműtétek ára

Kisebb fibróma / szemölcs / árpa / cysta / atheroma / xanthelasma eltávolítása
Medicover Kórház és klinika75 000 Ft-tól
Nagyobb, plasztikát igénylő elváltozások eltávolítása
Medicover Kórház és klinika150 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Szemész szakorvos

Dr. Balsay Zoltán

Dr. Balsay Zoltán

tovább