Nyaki lágyrész MR vizsgálat

Nyaki lágyrész MR vizsgálat

A nyaki lágyrész MR (mágneses rezonancia) vizsgálatot – mint nevéből is adódik –, a csigolyák körüli lágy részek vizsgálatára fejlesztették ki.

Segítségével sérülések, gyulladások, daganatok diagnosztizálhatók.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Pajzsmirigy-laborvizsgalat-TSH

Milyen előkészület szükséges?

Az MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről, de a natív vizsgálat nem igényel különleges előkészítést.

Azt viszont fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni! Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre is.

Hogyan zajlik a nyaki lágyrész MR vizsgálat?

A nyaki lágyrész MR vizsgálat során leggyakrabban hanyatt fekszik a páciens, de állapotától függően ritkán hason vagy oldalt fekvésben is elvégezhető. A vizsgálat zajos, különös, kopogó jellegű, gépzörej hallható. Ennek intenzitása füldugó használatával csökkenthető.

Vannak-e mellékhatásai?

Az MR vizsgálatnak nincs mellékhatása. Ritkán a kontrasztanyag okozhat reakciót. Fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végzünk.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Ha a szervezetben bármilyen mágnesre reagáló anyag – például ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, pacemaker, érszorító, implantátum stb.–, található. Ezek az erős mágneses térben a vizsgálat során elmozdulhatnak a helyükről, és súlyos esetben sérülést okozhatnak. Továbbá értékelhetetlenné válhat a vizsgálat.

Ma már a műtétek után a betegek kapnak egy okmányt arról, hogy a beépített implantátummal igénybe vehető az MR vizsgálat vagy nem. Ezt jó, ha a vizsgálatra magával hozza a páciens!

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

mr-mri-magnetom

A Medicover MR berendezése úgynevezett zárt készülék, így előfordulhat, hogy a páciensben bezártság érzetet kelt. Azonban jó hír, hogy ez némileg mérsékelheti a nagyobb, 70 centiméteres belső átmérő. Abban az esetben, ha a páciens klausztrofóbiára hajlamos, a vizsgálat elvégzése nehézségekbe ütközhet.