Epekő műtét, epehólyag eltávolítás, epehólyag műtét

Epekő műtét, epehólyag eltávolítás, epehólyag műtét

Miért van szükség az epehólyag eltávolítására?

Az epehólyagban az epe kb. 10-szeresére sűrűsödik, így nő a hatékonysága a zsírokkal szemben. Enzimeket nem tartalmaz, a zsírok emulzifikációját végzi, hogy az így keletkező apró zsírcseppek emészthetővé váljanak az enzimek számára a vékonybélben.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mi az epehólyag?

Az epehólyag a máj alatt elhelyezkedő, zöldes színű, üreges, körte alakú páratlan szerv, melyben az epe, a máj által termelt, zsírok emésztéséhez szükséges folyadék tárolódik és koncentrálódik, mielőtt a vékonybélbe ürül. Méreteit tekintve hossza 7-10 cm, szélessége 3-4 cm, űrtartalma pedig 40-50 ml lehet.

Az epehólyag eltávolítása (epekő műtét)

Az epehólyag egyik leggyakoribb betegsége az epekövesség, amit általában a kicsi és kemény epekövek jelenléte okoz. Az epekövet elsősorban az epehólyagban vagy az epevezetékben kialakuló koleszterin és epesók alkotják.

Ezek a kövek gátolhatják az epe ürülését az epehólyagból, emiatt az megduzzad, ami éles hasi fájdalmat, hányást, emésztési zavart, esetenként lázat okoz. Az epekő mérete 1-2 mm-től több centiméterig terjedhet.

Az epekövek széttörését vagy feloldását célzó alternatív kezelések nagyrészt sikertelenek. Az epehólyag műtéti eltávolítása az epehólyag-betegség legbiztonságosabb, időtálló kezelése.

Mik az epekő hajlamosító tényezői?

Epekő betegségre kiemelten hajlamosak a túlsúlyos egyének, az anyagcserezavarban szenvedők, a cukorbetegek és a májbetegek.

A panaszok általában nagy mennyiségű, túlzottan zsíros étel fogyasztása után jelentkeznek. A leggyakoribb a heves, jobb bordaív alatti görcsös fájdalom és a hányinger, valamint hányás.

A kő akkor okoz igazán nagy problémát, ha részlegesen vagy teljes egészében elzárja az epevezetéket.

Hogyan működik az eljárás?

Az epehólyag eltávolításának leggyakoribb műtéti megoldása a laparoszkópos cholecystectomia, amely csak rövid kórházi tartózkodást igényel. A sebész négy kis bemetszésen keresztül bevezet egy apró videokamerát és speciális sebészeti eszközöket, hogy lássa a has belsejét, és eltávolítja az epehólyagot az epekővel együtt.

Medicover Magánkórház Műtő
Medicover Magánkórház Műtő

Mik az epekő műtét előnyei és kockázatai?

A cholecystectomia enyhíti az epekövek okozta fájdalmat és kellemetlenséget. Az epekövek újraképződése konzervatív kezelésekkel, például étrendi módosítással, általában nem akadályozható meg. Néhány ember enyhe hasmenést tapasztal az epekő műtét után, bár ez általában idővel elmúlik.

A legtöbb ember nem tapasztal emésztési problémákat a műtét után, mivel az epehólyag hiánya nem befolyásolja az egészséges emésztést. A kockázatok mindig a műtét okától és az egészségi állapottól függnek. A cholecystectomia  ritka estekben vérzést, fertőzést, vérrögöket és epeszivárgást okozhat a műtét utáni időszakban.

Alkalmas vagyok epehólyag eltávolításra?

Bár a laparoszkópos epehólyag eltávolításnak sok előnye van, előfordulhat, hogy az eljárás az olyan betegek esetében, akik súlyos, összetett epehólyag-betegségben szenvednek, vagy akik korábban felső hasi műtéten esetek át, nem megfelelő.

Hogyan készüljek fel az epekő műtétre?

Az epekő műtét magán kórházunkban gondos előkészítés után történik. A műtét előtt be kell tartania néhány fontos utasítást, például, hogy az epehólyag eltávolítás előtti éjszaka semmit sem szabad enni, abba kell hagynia bizonyos gyógyszerek szedését, és meg kell innia egy oldatot, hogy kitisztítsa a beleket.

A laparoszkópos epekő műtét altatásban történik.

Mi a teendőm az epehólyag eltávolítása után?

Laparoszkópos epekő műtét után csupán egyetlen éjszakát szükséges eltölteni a Medicover Magánkórházban, a betegek jellemzően minimális műtét utáni fájdalmat éreznek. Általában hazamenetel után arra számíthat, hogy fájdalom nélkül képes enni és inni, és segítség nélkül tud járni.

Milyen étrendet kell követnem epehólyag műtét után?

A műtétet követően Önnek nem lesz többé epehólyagja, ami tárolhatná a máj által megtermelt epét. Ehhez, a megváltozott helyzethez a szervezetének is alkalmazkodnia kell, amit megfelelő diéta betartásával Ön is elősegíthet. Kerülnie kell a zsíros, fűszeres, sós és rostban gazdag ételeket, kávét, alkoholt. Az orvosa által felírt emésztést segítő gyógyszereket, étrend-kiegészítőt fontos rendszeresen szednie.

Orvosa részletes tájékoztatást fog adni Önnek arról, hogy mit szabad ennie, és mit kell kerülnie a regenerálódási időszakban, valamint esetmenedzsereink is készséggel állnak rendelkezésére esetleges kérdéseit illetően. Nagy vonalakban:

  • A műtétet követő első napon koplalás szükséges, viszont bő folyadékfogyasztás javasolt.
  • A második naptól kezdődően lehet szűrt (tehát semmiképp sem rostos) gyümölcs vagy zöldséglevet, teát inni, zsírmentes húslevest enni.
  • Ezután fokozatosan lehet bővíteni keményítő tartalmú szénhidrátokkal az étrendet, mint főtt burgonya, extrudált kenyér, rizs, és szabad párolt zöldségek, sovány tejtermékek fogyasztása is. Fontos a zsírmentességet továbbra is szigorúan venni, hogy ne terhelje meg szervezetét feleslegesen.
  • A következőkben a sovány húsokat és tejtermékeket szükséges újra elkezdeni fogyasztani, ha az Ön állapota is megengedi.
  • Ekkor már napi ötször, kis adagokban étkezhet, fogyasszon sok folyadékot és kerülje a puffasztó, zsíros ételeket.
  • Általános jó tanácsunk Önnek, hogy a diéta után is étkezzen egészségesen: fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget és kevés zsíros, megterhelő ételt. Sportoljon rendszeresen, hiszen ezek mind-mind hozzájárulnak az Ön egészségének fenntartásához!

Miért fontos az epekő műtét utáni ellenőrzés?

Egy héttel a műtét után szükség van egy kontrollra, melynek során eltávolítjuk a varratokat, és ellenőrizzük a gyógyulási folyamatot.

Epekő műtét ára

Laparoszkópos epehólyag eltávolítás
Medicover Kórház és klinika590 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Sebész szakorvosaink

Dr. Barta Tamás

Dr. Barta Tamás

tovább
Dr. Nagygyörgy Ádám

Dr. Nagygyörgy Ádám

tovább
Dr. Pálfi Endre

Dr. Pálfi Endre

tovább
Dr. Oláh Csaba

Dr. Oláh Csaba

tovább
Dr. Gergely Szabolcs

Dr. Gergely Szabolcs

tovább