Sérvműtét

Sérvműtét

A sérv (hernia) akkor fordul elő, amikor valamilyen belső szerv (például a bél egy kis szakasza) kikerül abból az üregből, amelyben normál esetben a helye van.

Minden sérv együttes oka a nyomás és valamely izom vagy izombőnye (az izomszövetet borító erős kötőszövet) megnyílása vagy gyengesége; a nyomás kitolja a szervet vagy szövetet a nyíláson vagy a gyenge ponton keresztül.

A legtöbb sérv nem okoz azonnali életveszélyt, de magától nem múlik el, ezért műtétre lehet szükség a súlyosabb szövődmények megelőzésének érdekében.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Melyek a különböző sérvtípusok?

A sérvnek számos típusa létezik. A leggyakrabban a has, különösen a lágyék érintett.

Lágyéksérv

A lágyéksérv a leggyakoribb típusú sérv felnőtteknél. A hernia inguinalis, ismertebb nevén lágyéksérv férfiaknál gyakoribb, de nőknél is előfordulhat. Lágyéksérv esetén a hasi tartalom, leggyakrabban a vékonybél, illetve a cseplesz (az emberi hasüreget fedő zsírréteg) a sérven keresztül kitüremkedik, melynek köszönhetően egy dudor, vagy látható kitüremkedés jön létre.

Sérv típusok

Combsérv

A combsérv (femoralis sérv) viszonylag ritkán előforduló típus, a sérvek mindössze 3%-át teszi ki. Míg a combsérv férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, szinte kivétel nélkül a nőknél alakul ki a női medence szélesebb csontozata miatt. A combsérv a felnőtteknél gyakoribb, mint a gyerekeknél.

Gyomortáji sérv

Gyomortáji sérv akkor fordul elő, amikor a hasi izmok gyengesége miatt a hasi szövetek kitüremkedhetnek az izmon keresztül. A gyomortáji sérv hasonló a köldöksérvhez, leszámítva, hogy a köldöksérv a köldök körül alakul ki, míg a gyomortáji sérv általában a köldök és a mellkas között.

Köldöksérv

A köldöksérv a köldökben vagy a köldök (umbilicus) körül fordul elő. A köldök a hasfal eredendően gyengébb területe, valószínűleg amiatt, hogy a köldökzsinór innen indult ki a méhben. A hasfal bőnyerétege elvékonyodhat, ami üreg (sérv) kialakulásához vezet a hasfalban.

Herevízsérv

A herevízsérv valójában egy olyan urológiai betegség, mely folyadék felszaporodással jár a here körül. Herevízsérv úgy alakul ki, hogy a hereburok által termelt folyadék a here és a hereburok között felgyülemlik, és ezáltal megnő a here mérete. Oka általában valamilyen hegesedés vagy gyulladás, és gyakori szövődménye a herevisszér műtétnek. A herevízsérv műtét az esetek nagy részében megoldást jelent a problémára, mivel a kiújulásra kicsi az esély.

Milyen tünetei vannak a sérvnek?

A sérv leggyakrabban a hasban alakul ki, amikor egy hasfali gyengeség lokalizált nyílássá vagy „defektussá” alakul, amelyen keresztül a zsírszövet, illetve a hashártyával borított hasi szervek kitüremkedhetnek.

A sérv kialakulásának kockázati tényezői közé tartoznak többek között az alábbiak: dohányzás, krónikus obstruktív tüdőbetegség, elhízás, terhesség, peritoneális dialízis, kollagén érbetegség és korábbi nyitott appendectomia (gyulladt féregnyúlvány sebészeti eltávolítása). A sérv részben genetikai eredetű, ezért egyes családokban gyakrabban fordul elő.

A sérv az esetek többségében a tünetek alapján diagnosztizálható. Előfordul azonban, hogy orvosi képalkotó eljárást alkalmaznak a diagnózis megerősítésére vagy az egyéb lehetséges okok kizárására.

Milyen műtéti eljárásokkal történhet a sérv kezelése?

A sérv kezelése minden esetben műtéti úton történik, hogy elkerülhető legyen a hasüregi szervek (pl. a belek) nagyobb arányú kitüremkedése, illetve kizáródása. Ez utóbbi, perforáció esetén a béltartalom hasüregbe kerülése nyomán további szövődményeket is okozhat.

A műtét történhet nyitott, vagy laparoszkópos eljárással, ezt minden esetben a műtétet végző szakorvos határozza meg, a sérv típusának, elhelyezkedésének, illetve az esetleges korábbi betegségek, műtétek ismeretének függvényében.

Nyitott sérvműtét

A nyitott sérvműtét általános érzéstelenítés mellett a hasfalon ejtett metszéssel történik. A műtét során a sebész szakorvos a hasfal megnyitását követően a sérvtartalmat a sérvtömlőből kifejtve visszahelyezi a hasüregbe, majd a felesleges szövetek eltávolítása után a hasfal rétegeit helyreállítva zárja a sérvkaput. A sérvkapu zárása annak méretétől és elhelyezkedésétől függően történhet csupán saját szövetek felhasználásával vagy extra háló beültetésével a hasfal megerősítése céljából. A teljes felépülés ennél a technikánál hosszú heteket vehet igénybe a nagyobb metszés miatt, ill. a szövődmények lehetősége ezáltal nagyobb.

Laparoszkópos sérvműtét (TEP, TAPP)

A laparoszkópos sérvműtét általános érzéstelenítésben zajlik, ám a hasfal megnyitása helyett három apró bemetszésen keresztül, speciális eszközök segítségével történik a sérv ellátása. A sebész apró nyílásból vagy a hasüregben, vagy a hasfal rétegei között preparál. Ezután egy kis kamerával felszerelt műszert helyez be, aminek segítségével monitoron figyeli a műtétet. Két másik apró vágáson át speciális sebészi eszközöket juttat be, melyek segítségével visszahelyezi a sérvtartalmat a hasüregen belülre, majd zárja a sérvkapukat. Ezen technikák egyértelmű pozitívumai a kisebb szövődményráta, gyorsabb felépülés és az esztétikai előnyök is.

Transabdominalis praeperitonealis technika (TAPP módszer)

Az eljárás során a sebész a hasfalon át a hasüregbe bevezetett eszközökkel a hashártya megnyitásával, a felett helyezi el a sérv kiújulását megelőző hálót. Ezzel az eljárással egyidejűleg elvégezhető egy tájékozódó körültekintés is a hasüregben, így könnyebben azonosíthatók az anatómiai képletek, ami által akár más elváltozásokra is fény derülhet, illetve adott esetben azok el is láthatók egyidejűleg (pl. ellenoldali sérvek, vagy az esetleges letapadások felszabadítása). A TAPP eljárás akár korábbi alhasi műtéteket követően is biztonsággal alkalmazható.

Laparoszkópos sérvműtét

Totális extraperitonealis technika (TEP módszer)

A TEP módszer legnagyobb előnye, hogy az eljárás során a hasüreg nem kerül megnyitásra, a műanyag háló a hashártyán kívül kerül behelyezésre úgy, hogy a hasfali izomzat rétegei között preparál a sebész.

Itt a háló fixálása sem szükséges. A szövődmények lehetősége még kevesebb, csökken a kellemetlen érzet a műtétet követő időszakban.

Hasfali (ventralis) sérvek (köldök-, köldök körüli-, gyomortáji-, heg-, portsérvek)

A hasfali sérveket, ha egy bizonyos méretet meghaladnak, mindenképp háló alkalmazásával kell kezelni. A hálót több pozícióban is lehet a defektusra helyezni, melyek közül ma már az egyszerűen a hasfali izomzatra helyezett háló technikát a szakirodalom nem ajánlja.  A legelterjedtebb az izomzat alá (sublay) vagy a hashártya elé (IPOM) helyezett hálós technika.

IPOM-TAPP-TEP sérv műtétek
Sérv műtéti technikák

Intraperitonealis hálóráfektetés (IPOM, IntraPeritoneális Onlay Mesh)

A hasfali sérveket hagyományosan nyitott technikával kezelték a közelmúltig. Ahogy más szakterületeken is, a minimál invazívitás elterjedésével, egyes sérvtípusok kezelése szintén megoldható endoszkópos technikával, az un. laparoszkopos IPOM műtétekkel. Ennek lehetőségét az operáló sebész dönti el az első konzultáció alkalmával, a beteggel egyeztetve. Nem minden hasfali sérv alkalmas ilyen jellegű beavatkozásra.

Az endoszkópos IPOM technikával először egy kis bemetszést ejtünk a hasfal oldalán. Ebből a hozzáférésből gázt vezetünk a hasüregbe, hogy teret nyerjünk a műtét végrehajtásához ill., hogy a képletek láthatóvá váljanak, a sérvkapu szabaddá váljon. Ezután egy kis kamerával felszerelt műszert helyezünk be egy porton keresztül. Ezen optika segítségével a sebész monitoron figyeli a műveleteket. Két másik apró vágásból két további munkaeszközt juttatunk a hasüregbe. A sebész szükség szerint eltávolítja a letapadásokat, és a sérvkaput majd annak környékét szabaddá teszi. A teljes felszabadítást követően el kell dönteni, hogy lehet-e a speciális műanyag hálót közvetlenül a defektusra helyezni, vagy azt először varrattal kell-e szűkíteni. A hálót ezután behelyezzük a hasüregbe, és a sérvkapu felett kiterítjük. Speciális műszer segítségével belülről biztonságosan rögzítjük. Az endoszkópos IPOM technika csak általános érzéstelenítésben végezhető.

Mik a műtét előnyei és kockázatai?

sebész fő célja a sérv minimális műtéti-, és műtét utáni kellemetlenséggel történő gyógyítása és az eredményes kezelés biztosítása. A sérv műtéti technikája az elmúlt években sokat fejlődött, aminek egyértelmű bizonyítéka a kifejezetten alacsony  kiújulási arány.

Napjainkban a legtöbb, sérvműtéten átesett páciens a műtét után néhány héten, bizonyos esetekben néhány napon belül visszatérhet normális tevékenységeihez.

A sérvműtét komplikációi közé tartozik a három hónapnál tovább tartó fájdalom, a műtéti sebfertőzés, idegi és érrendszeri sérülések, valamint a környező szervek sérülése és a sérv kiújulása. Ilyen esetek azonban a műtétek elenyésző százalékában fordulnak elő.

Orvosi vizsgálat

Alkalmas vagyok a sérvműtétre?

A sérvműtét magánkórházunkban egy konzultációval kezdődik, ahol az orvos megállapítja a sérv súlyosságát és hogy milyen módszerrel végezhető majd a sérvműtét.

Fontos időben felismerni a sérv korai tüneteit. A kezeletlen sérv nem fog magától elmúlni, továbbá túl nagy nyomást gyakorolhat a környező szövetekre, ami duzzanatot és fájdalmat okozhat a környező területeken.

Ha a beszorult bélszakaszon nem megfelelő a véráramlás, kizáródás jön létre. Ennek hatására a bélszövet megfertőződhet vagy elhalhat. A kizáródott sérv életveszélyes, és azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Fontos, hogy előzetesen tájékoztassa szakorvosát minden egészségügyi tudnivalóról, beleértve az esetlegesen szedett nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszereket (NSAID), illetve az aszpirint vagy az ibuprofent is.

A műtét előtt ügyeljen arra, hogy betartsa a sebész által előírt korlátozásokat. A műtét előtti egy hét alatt ne szedjen nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket, illetve ne étkezzen a műtét napján.

Amennyiben a beavatkozás kórházi tartózkodást igényel, figyeljen arra, hogy mindent magával hozzon, amire ez idő alatt szüksége lesz.

Mi a teendőm sérvműtét után?

A műtét utáni hazatérést követően tartsa be a sebész útmutatásait arra nézve, hogy mikor térhet vissza a normális napi tevékenységekhez.

A tapasztalt fájdalom és/vagy diszkomfort érzés mértéke függ a sérv helyétől, a műtét típusától, és az Ön egyéni fájdalomtűrő képességétől.

A gyaloglás és a lépcsőzés még néhány napig nehezített lehet.

Mikor kell kontrollra menni a sérvműtét után?

A műtét után 7-10 nappal az összes öltést eltávolítják és ellenőrzik az Ön gyógyulási folyamatát.

Mit foglal magában a sérvműtét ára a Medicover Kórházban?

lágyéksérv műtét ára valamint a köldöksérv műtét ára magában foglalja a műtét költségét, valamint a műtét utáni kórházi tartózkodás és az utólagos kontroll díját.

Az előzetes szakorvosi konzultáció, valamint a műtétet megelőző vizsgálatok díja nem képezi a műtéti díj részét, ezek költségéről érdeklődjön Ügyfélszolgálatunkon.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Sérvműtétek ára

Lágyéksérv műtét Liechtenstein
Medicover Kórház és klinika450 000 Ft-tól
Laparoszkópos lágyéksérv műtét
Medicover Kórház és klinika610 000 Ft-tól
Hasfali sérv műtét
Medicover Kórház és klinika370 000 Ft-tól
Köldöksérv műtét
Medicover Kórház és klinika360 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Sebész szakorvosaink

Dr. Bálint András PhD.

Dr. Bálint András PhD.

tovább
Dr. Barta Tamás

Dr. Barta Tamás

tovább
Dr. Nagygyörgy Ádám

Dr. Nagygyörgy Ádám

tovább
Dr. Pálfi Endre

Dr. Pálfi Endre

tovább
Dr. Oláh Csaba

Dr. Oláh Csaba

tovább
Dr. Gergely Szabolcs

Dr. Gergely Szabolcs

tovább
close-link