Bartholin ciszta eltávolítás

Bartholin ciszta eltávolítás

A ciszta eltávolítása kórházunkban egynapos sebészeti műtét keretein belül történik.

A Bartholin mirigy a hüvelynyák meglétét biztosítja. A nagyajkak alsó harmadában, a hüvelybemenetnél helyezkedik el. Mindkét oldalon két, mintegy 1 cm-es mirigy található, egyenként 2 cm hosszúságú kivezető csővel. Normális körülmények között a Bartholin mirigyek nem kitapinthatók, de kivezető csöveik nyílása többnyire látható. A mirigyek gyulladása fájdalommal, duzzanattal, esetenként lázzal jár. A duzzanat mellett pirosság és lüktető fájdalom jelentkezik, mely járásnál és ülésnél intenzívebben érezhető. A Bartholin mirigy gyulladás akkor következik be, amikor gennykeltő baktériumok jutnak a  mirigy kivezető csövébe. Az ürülni nem tudó váladék felelős az úgynevezett Bartholin ciszta kialakulásáért. Abban az esetben, amikor a mirigy bennéke befertőződik és a vezeték elzáródik, tályoggá alakul.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mik a ciszta kialakulásának okai?

A Bartholin ciszta többnyire olyan kevert fertőzés eredménye, melyet aerob és anaerob baktériumok okoznak. Kialakulhat továbbá trauma, vagy gátmetszés során keletkezett sérülés miatt.

Mikor indokolt a Bartholin ciszta eltávolítás?

A legtöbb nő nem is tud Bartholin mirigyei létezéséről, amíg azok problémát  (Bartholin mirigy gyulladás, fájdalmas ciszta, tályog) nem okoznak. A hüvelybemenetnél mindkét oldalon elhelyezkedő mirigyek pedig sokszor ki vannak téve a fertőzésveszélynek.

Amennyiben a mirigy kivezető csövébe baktériumok kerülnek, az begyulladhat. Előrehaladott állapotban a teljes mirigy gyulladásba kerül, tályoggá alakulhat.

A Bartholin ciszta kezelése fájdalom és gyulladás  esetén szükséges, mely műtéti úton történik.

Bartholin-ciszta

Hogyan zajlik a műtét?

A Bartholin ciszta és tályog kezelése minden esetben műtéti, melyet altatásban végzünk.

A ciszta teljes egészében kerül eltávolításra (kiágyazás), majd a sebet drenáljuk (a sebnyílás bezáródásának megakadályozása), annak érdekében, hogy a váladék teljesen kiürülhessen.

Tályog esetén a gyulladt területet megnyitjuk, a gennyet eltávolítjuk, a tályogfalat lekaparjuk, majd az üreget fertőtlenítő oldattal átöblítjük. A  sebszéleket az esetek többségében 2-2 öltéssel, erszényszerűen kiszegjük, majd a sebet tamponáljuk. A műtét kb. 10-15 percig tart. A sebbe helyezett tampon funkciója a seb idő előtti záródásának megakadályozása, annak érdekében hogy a váladék teljesen kiürülhessen.

Mik a Bartholin ciszta eltávolítás veszélyei?

A Bartholin ciszta műtét nem veszélyes, minimális kockázattal jár. A kezeletlen, főleg gyulladt, fájdalmas ciszta azonban egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet. Láz, további fertőzések és szexuális problémák forrása lehet.

Kényelmi szolgáltatások

Budapesti magánklinikánkon modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Bartholin ciszta eltávolítás ára

Bartholin-ciszta eltávolítás
Medicover Kórház és klinika280 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Nőgyógyász szakorvosaink

Dr. Sziller Péter

Dr. Sziller Péter

tovább
Dr. Danis Dávid

Dr. Danis Dávid

tovább
Dr. Gál András

Dr. Gál András

tovább
Dr. Sikó László

Dr. Sikó László

tovább
Dr. Sipos Attila

Dr. Sipos Attila

tovább
Dr. Bokor András

Dr. Bokor András

tovább