ABPM (24 órás vérnyomásmérés)

ABPM (24 órás vérnyomásmérés)

kardiológiai kivizsgálás egyik lehetséges diagnosztikai vizsgálata a 24 órás vérnyomás mérés, az ABPM vizsgálat. A páciens kap egy készüléket, ami egy teljes napon át, meghatározott időpontokban automatikusan méri és rögzíti a vér erek falára gyakorolt nyomását.

A mérések alatt is a napi megszokott tevékenységeit változatlanul folytathatja. Az ABPM vizsgálat ideje alatt egy eseménynaplót is érdemes vezetni, amibe a vizsgálat 24 órája alatt történteket kell rögzíteni, hogy mikor érte nagyobb stressz, mikor volt bármilyen panasza, esetleg mikor végzett megterhelő fizikai munkát.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A kiértékelés egy orvosi konzultáció keretein belül történik az adatok számítógépen történt rögzítése után. Az ABPM megmutathatja a tartós vérnyomás-emelkedést, a már meglévő vérnyomáscsökkentő terápia ellenőrzését, monitorozza a vérnyomás kiugrásokat, illetve, hogy alvás közben miként alakulnak ezek az értékek.

Milyen panaszok esetén érdemes felkeresni kardiológiai szakrendelést?

A szív és érrendszeri megbetegedések a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak, ezért megelőzés céljából is, de panasz esetén azonban azonnal javasolt kardiológushoz fordulni. Célszerű minden olyan esetben felkeresni kardiológia szakrendelést illetve a kardiológus szakorvost, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

  • Mellkasi fájdalom, szívtáji nyomás
  • Erős szívdobogás
  • Bizonytalan mellkasi panaszok
  • Fulladás, nehézlégzés, lábdagadás
  • Szédülés, gyengeség, esetleg eszméletvesztés
  • Magas vagy alacsony vérnyomás