Bőrgyógyászat

Bőrgyógyászat

Milyen panaszokkal érdemes bőrgyógyászhoz fordulni?

Anyajegyeink évenkénti szűrővizsgálatára akkor is érdemes elmennünk, ha nincs semmilyen panaszunk, hiszen a kezdődő bőrrák időben történő felfedezése életet menthet.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Válasszon klinikát :

Mivel foglalkozik a bőrgyógyász?

A bőrgyógyászat, latin nevén dermatológia a bőrnek és szarufüggelékeinek – a hajnak és a körmöknek – betegségeit, illetve daganatos elváltozásait vizsgálja, de feladatai közé tartozik a megelőző-jellegű szűrések elvégzése is, mint például az anyajegy-szűrés. Diagnosztizálja és gyógyítja a bőr, száj, külső nemi szervek, haj, körmök jó- és rosszindulatú elváltozásait, valamint számos nemi betegséget is.

A bőr funkciói

A bőr testünk legnagyobb méretű, multifunkcionális szerve. Védi testünket a sérülések ellen, megelőzi a kiszáradást, megakadályozza, hogy veszélyes anyagok jussanak a szervezetbe, szabályozza a testhőmérsékletünket, védelmet nyújt a napsugárzás káros hatásaival szemben és ingereket továbbít.

Védelmi funkciója

A bőrt számtalan káros hatás éri, amelyek lehetnek fizikai vagy kémiai természetűek. Ha bőrünk nem védekezne megfelelően, a kórokozók zavartalanul veszélyeztetnének minket. A nem megfelelően működő bőr védelmi rendszerében zavar támad, s megjelennek a kellemetlen tünetek. Bőrünk véd a mechanikai hatások (dörzsölés, nyújtás, nyomás), fényhatások (UVA-, UVB-, UVC-sugárzás), hőhatások (hideg és meleg), vegyi hatások (kozmetikumok, vegyszerek, kivonatok, gyógyszerek), és a kórokozók (mikroorganizmusok, gombák, baktériumok, vírusok) ellen.

Légző funkciója

Kevesen tudják, hogy a bőrlégzésnek legalább akkora a szerepe az oxigén vérbe való juttatásának, mint az úgynevezett tüdőlégzésnek. Ha a bőrlégzés gátolt, az oxigén szállítási folyamatai zavart szenvednek, a bőr sápadttá, fakóvá, korán öregedővé, zsírossá, gyűrötté válhat, hajszálértágulatok jelennek meg a bőrön.

A bőr funkciói - Medicover Magánkórház
Fibroma vizsgálata
Fibroma vizsgálata

Érző funkciója

A bőrben található idegvégződések felveszik a külvilágból érkező ingereket és ingerületekké alakítják. Az ingerületek az idegrostokon a központi idegrendszerbe jutnak, amik hő-, tapintási-, nyomási-, vibráció és fájdalomingerek formájában megérkeznek. Majd az agy megindítja a megfelelő válaszreakciót, ezáltal a szervezet reagál – alkalmazkodik a külvilághoz.

Felszívó funkciója

A bőr gátként viselkedik a felszínére kerülő anyagokkal szemben. A zsíroldékony anyagok számára a faggyúmirigy illetve a faggyúban lévő zsiradékok, és a szaruréteg képezik a felszívódás útját. A vízoldékony anyagok felszívódására a verejtékmirigyek adnak lehetőséget. Az irha alapállományában található hialuronsav és kondroitinkénsav nagy mennyiségű vizet és elektrolitokat tudnak megkötni, ezáltal részt vesznek a szervezet a só- és vízháztartásának a szabályozásában.

Amennyiben változást észlel a megszokott formához képest, az anyajegy határvonala elmosódik, esetleg szabálytalan alakúvá válik, megváltozik a színe, megnő az átmérője, azonnal konzultáljon szakorvosával.

Mi történik a bőrgyógyászati vizsgálat alkalmával?

A vizsgálat, mint minden szakterületen a beteg kórelőzményének (anamnézisének) felvételével történik. A bőrgyógyász részletesen kikérdezi a pácienst a tüneteiről, elsősorban a bőrre vonatkozó, de minden más korábbi betegségről is. Fontos, hogy kezelési lapjait és laborleleteit mindig vigye magával a vizsgálatra, mivel az orvosnak bármelyik hasznos információval szolgálhat. Ezután a bőrgyógyász rátér az elváltozott bőrfelület részletes vizsgálatára. Ha szükséges, nagyítóval vagy speciális, belső világítással és nagyítóval ellátott eszközzel, az úgynevezett dermatoszkóppal közelebbről is megvizsgálja a hám és az irha képleteit.

Ha szükséges, a bőrgyógyász elrendelhet vérvizsgálatot, illetve tovább irányíthat egyéb szakterületre, például a belgyógyászatra, hogy más szervek érintettségét kizárja illetve sebészetre, hogy az esetleges bőrelváltozásokat eltávolítsa.

Milyen kezelési lehetőségeket vehet igénybe a Medicover Magánkórházban?

  • Premalignus elváltozások és melanóma szűrése
  • Jóindulatú bőrgyógyászati elváltozások eltávolítása (electrocauterrel, excochleatio, excisio)
  • Vírusos szemölcsök
  • Molluscum
  • Impetigo
  • Gombás megbetegedések
  • Contact dermatitis
  • Pikkelysömörös betegek
  • Kisebb esztétikai problémát jelentő bőrelváltozások kezelése (lipóma, fibróma, atheroma, basalioma, pigmentációs rendellenesség)
  • Bőrgyógyászat jellegű allergológiai kezelések

Hogyan készüljek a bőrgyógyászati vizsgálatra?

Elegendő, ha tiszta bőrfelülettel, körmökkel és hajjal érkezik. Ne kenjen semmit az elváltozásra a bőrgyógyászat előtt. Az általános bőrgyógyászati vizsgálat nem jár fájdalommal, az egyes esztétikai beavatkozások, például szemölcseltávolítás járhat minimális kellemetlenséggel.