Méhnyakműtét (Conisatio)

Méhnyakműtét (Conisatio)

Mikor indokolt?

Konizációt, azaz a méhnyak kúpkimetszését akkor végezzük, amikor méhnyak szűrésen kóros citológiai leletet kaptunk.

Ilyenkor indokolt a daganatgyanús terület műtéti eltávolítása, hogy megelőzzük a súlyosabb állapotok kialakulását és elkerüljük a drasztikusabb módszerek alkalmazását.

A konizáció lehet diagnosztikus vagy terápiás célú: a méhnyak daganatos, daganatmegelőző betegségeinek esetleg krónikus gyulladásos folyamatainak megállapítására és egyben gyógyítására is szolgál.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A méhnyakrák kialakulásának stádiumai
A méhnyakrák kialakulásának stádiumai

Hogyan zajlik a műtét?

A műtétet leggyakrabban altatásban végzik kollégáink. Az operáció alatt Ön a nőgyógyászati vizsgálatokon megszokott pózban fekszik, sebész szakorvosunk a hüvelyen keresztül fér hozzá a méhnyakhoz, így hasi vágások nélkül zajlik.

A méhnyak szövetéből egy néhány centiméteres kúp alakú részt metszünk ki, melyet hidegvágással, azaz szikével vagy pedig elektromos késsel végzünk.

Utóbbinál nincs szükség varratokra, a lábadozási idő is rövidebb lesz. Szikével történő műtét során a vérzéscsillapításról műtét közben felszívódó varratokkal gondoskodunk.

Mi történik a műtét után?

A kimetszett szövetet alapos szövettani vizsgálatnak vetik alá, melynek ismeretében pontos diagnózis adható. A méhnyakműtét legtöbbször gyógyulást jelent a még kezdődő, vagy már elkezdődött, de lokalizált daganatok, kóros folyamatok esetén. A rövid megfigyelést és lábadozást követően Ön visszatérhet megszokott napirendjéhez.

Mik a veszélyei?

  • Vérzés, mely kórházi körülmények között csillapítható
  • Gyulladás, mely antibiotikum adásával gyógyítható
  • Extrém ritka esetben méhnyak-szűkület alakulhat ki, amikor is a tágítást műtéti úton orvosolni kell

Azonban ezek mellett is kimondható, hogy a méhnyakműtét el nem végzése jóval nagyobb veszélyeket rejt magában, hiszen a panaszok súlyosbodhatnak, súlyosabb daganatos megbetegedések nem kerülnek időben felismerésre.

Méhnyakműtét ára

Méhnyakműtét (Conisatio)
Medicover Kórház és klinika270 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Nőgyógyász szakorvosok

Dr. Sziller Péter

Dr. Sziller Péter

tovább
Dr. Danis Dávid

Dr. Danis Dávid

tovább
Dr. Gál András

Dr. Gál András

tovább
Dr. Sikó László

Dr. Sikó László

tovább
Dr. Sipos Attila

Dr. Sipos Attila

tovább
Dr. Bokor András

Dr. Bokor András

tovább