Mellkas MR vizsgálat

Mellkas MR vizsgálat

A Mellkas MR (mágneses rezonancia) vizsgálat a szív ereinek – coronáriák -, a szív alakjának – morfológiájának és működésének vizsgálataira valamint a mellkasfali eltérések (daganatra utaló képletek megítélése), a nyelőcsövet és az ereket érintő tüdődaganatok illetve a  nyelőcső betegségeinek diagnosztizálására használható.

Számos esetben mellkas CT vizsgálattal együtt alkalmazzák a lehető legpontosabb diagnózis felállításának érdekében.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Az MR készülék által generált mágneses tér hatására a szervezetben bekövetkező energiaváltozásokat egy nagy teljesítményű számítógép részletes felbontású, háromdimenziós képpé alakítja. A Medicover Diagnosztikai Központjában zárt, de rendkívül rövid csővel működő berendezést használunk, ami az átlagnál 10 centiméterrel szélesebb, 70 cm átmérőjű, ezzel hozzájárulva a bezártság érzet csökkentéséhez.

MR vizsgálat

Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti a mellkas MR vizsgálat?

Kezelőorvosa általában kiegészítő vizsgálatként kérheti a mellkas MR vizsgálatot, mivel daganatos megbetegedéseknél sokszor ez segít dönteni a tumor operálhatóságáról.

A vizsgálat megmutatja:

  • a tumor elhelyezkedését a mellkasfalhoz és a gerinchez képest
  • a tumor elhelyezkedését az nagyerekhez képest
  • tüdőcsúcsi tumorokat
  • az ereket ezen a területen

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a mellkas MR vizsgálatot?

Orvosa akkor kérheti ezt a vizsgálatot, ha a röntgen vagy a CT vizsgálat nem ad pontos képet az állapotáról, amely tumoros megbetegedések esetén a leggyakoribb.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Az MR vizsgálat előtt minden esetben javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről, bár a natív vizsgálat nem igényel különleges előkészületet.

Fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt a vizsgálóhelyiségbe fém vagy fémet tartalmazó eszközt, tárgyat, tilos bevinni!

Ez vonatkozik a testben lévő ékszerekre, piercingekre, illetve egyes sminktermékekben is lehet olyan anyag, amely befolyásolja a vizsgálat sikerességét.

Amennyiben a ruházatnak fém elemei vannak (melltartó kapocs, fém díszítés a ruhán, cipzár) azt is el kell távolítani a vizsgálat idejére, így érdemes olyan ruházatot választani a vizsgálathoz, amelyen nincsenek mágnesezhető fém elemek.

Kontrasztanyagos vizsgálat előtt mindenképpen szükség van szakorvosi konzultációra.

Kontraszt anyagos vizsgálat elvégzéséhez vesefunkciós laboreredményekre is szükség van, mely a kreatinint és a karbamid értékeket mutatja. Kontrasztanyagos vizsgálat esetén, a vizsgálatot megelőző 6 órában már nem szabad enni.

MR vizsgáló

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Az MR vizsgálat legtöbbször hanyatt fekvő helyzetben – nagyon ritkán hason – történik. A mellkas MR vizsgálatkor a páciens a kezeit a feje fölé helyezi. A vizsgálat során MR kompatibilis EKG használata is szükséges lehet.

A vizsgálatot megelőző tájékoztatást követően az operátor bekíséri önt az MR vizsgálóba, majd megkéri, hogy helyezkedjen el a vizsgálóágyon. Az operátor beállítja a megfelelő testhelyzetet, felhelyezi a vizsgálathoz szükséges tekercseket, majd a vizsgálóágy beemeli önt a mágneses csőbe. Fontos, hogy a vizsgálat alatt mozdulatlan maradjon, csak az operátor utasítására változtathat testhelyzetén. A kivizsgálás akár 1 órán át is tarthat, miközben folyamatosan tud kommunikálni munkatársunkkal a beépített mikrofonon és hangszórón keresztül. A gép hangos, zörgő hangot ad, amelyet fülvédővel lehet csökkenteni.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

  • A terhesség első trimeszterében az MR vizsgálat a fejlődő magzat fizikai hatásokra való nagyfokú érzékenysége miatt csak akkor végezhető el, ha az anya, vagy a magzat szempontjából elengedhetetlenül fontos, ebben az esetben is csak a radiológus és a klinikus egyeztetését követően. A terhesség további idejében is lehetőleg csak sürgősségi állapotokban végezzük el.
  • Abban az esetben sem végezhető el a vizsgálat, ha önnek nem MR kompatibilis fém, implantátum, protézis (szívritmus szabályozó, ortopédiai fémanyag (csavar, lemez, szeg, drót), beültetett ízület protézis, művégtag, beültetett defibrillátor, neurostimulátor, beültetett gyógyszeradagoló, vascularis implantátumok (pl.: klipek, érelzáró eszközök), fülészeti implantátumok, fém idegentest (pl.: lövedék, szilánk), egyéb elektronikus implantátumok) találhatók a testében. Ezért kérjük, hogy implantátum, beültetett fém, protézis esetén annak MR vizsgálatra való alkalmasságáról hozzáértő (beültetést végző szakorvos, intézmény) által hitelesített, írásbeli igazolást hozzon magával a vizsgálatra, melyen egyértelműen szerepel: az MR vizsgálóhelyiségbe való bevitelre, MR vizsgálat elvégzésére való alkalmasság és az eszközt, implantátumot érhető maximális mágneses térerősség (1,5 Tesla, 3 Tesla) megjelölése. Az implantátumról a vizsgálat előtt tájékoztassa a vizsgálatot végző személyt.
  • Amennyiben a vizsgálandó személy testsúlya meghaladja a 200 kilogrammot, de has körfogattól is függ.
  • Kontrasztanyagos vizsgálatnál, amennyiben a vesefunkció eGFR értéke 45 ml /perc alatti, akkor a vizsgálatot nem végezzük el.
MR gép

Mire számítson a mellkas MR vizsgálat után?

A lelet önmagában nem diagnózis. A vizsgálat után kérjük minden esetben keressen fel  szakorvost az eredménnyel.

Az MR vizsgálathoz használt kontrasztanyag gadolínium alapú. Ritka esetben előfordulhat túlérzékenység, ami allergiás reakció formájában a kontrasztanyag beadását követően azonnal jelentkezhet.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Mellkas MR vizsgálat ára

Mellkas natív MR
Medicover Kórház és klinika42 000 Ft

Mellkas MR vizsgálat időtartama

Mellkas natív MR
Vizsgálati idő 25 perc
close-link