Hasi és kismedencei CT vizsgálat

Hasi és kismedencei CT vizsgálat

Ezzel a módszerrel minden szerv elváltozása, betegsége vizsgálható a hasüregben és a kismedencében. Mivel a hasi szervek megbetegedései nagyon sokfélék lehetnek, ezért a vizsgálat előtt javasolt belgyógyász szakorvossal konzultálni, illetve elvégeztetni egy hasi ultrahang vizsgálatot. Ezek a birtokában sokkal eredményesebben lehet az adott területre fókuszálni a CT vizsgálattal, hiszen minél pontosabb az iránydiagnózis, annál pontosabb lesz az ön lelete is.

Amennyiben erre nincs mód, és ultrahang felvétel nem áll rendelkezésre, úgy az általános szakmai protokoll szerint történik a vizsgálat.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Milyen előkészület szükséges?

CT vizsgálat előtt minden esetben szükséges a kezelőorvossal történő konzultáció, mert a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi indikáció (javaslat) alapján végezhető el. A hasi- és kismedencei vizsgálatok mindig éhgyomorra történnek, ezért a vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni! A hasi és kismedencei CT előtt kb. 1,5 óra alatt a belek elkülönítésére 1,5-2 liter folyadékot kell elfogyasztani. Ennek üteméről munkatársunk tájékoztatja, kérjük, hogy ezt minden esetben pontosan tartsa be! Előfordulhat, hogy az elfogyasztott nagy mennyiségű folyadék később esetleg ártalmatlan hasmenést okozhat.

Hogyan zajlik a hasi és kismedencei CT vizsgálat?

A CT-készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, ön ezen az asztalon fekszik mozdulatlanul, miközben a felvételek készülnek. A vizsgálószerkezet működés közben zúgó, búgó hangot ad, de ettől nem kell megijedni.

A felvétel a rekeszkupola és a gát közötti területen történik. Natív felvétel esetén egy sorozat, kontrasztanyagos vizsgálat esetén két sorozat készül – egy natív és egy a kontrasztanyag beadása után.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

A CT vizsgálat röntgensugarak használatával történik ezért terhesség alatt alkalmazása kontraindikált, mert a születendő gyermekre veszélyes lehet. Nagyon ritkán, kizárólag orvos szakmai indikációval, de csak bizonyos terhességi hét után, várandósokat is vizsgálunk.

A vizsgálatnak nincs mellékhatása, a páciens nem érez semmit. A kontrasztanyag nagyon ritkán okozhat reakciót, de aki arra allergiás, annál a vizsgálat nem végezhető el!

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

hasi-es-kismedencei-ct-vizsgalat-1