Nyeregízületi arthroplastica

Nyeregízületi arthroplastica

A nyeregízületi porckopás (arthrosis) 40 éves kor felett az egyik leggyakoribb kézbetegség.  Nőknél jóval gyakoribb, mint férfiaknál és sokszor mindkét kézen jelentkezik. Kialakulásának leggyakoribb ismert okai lehetnek a túlterhelés és a korábbi sérülések.

A nyeregízületi porckopás leggyakoribb tünetei: kezdetben terheléskor, később nyugalomban is jelentkező fájdalom, duzzanat, az ízület deformitása, szorítóerő gyengülés, a hüvelykujj mozgásainak beszűkülése. A pontos diagnózis röntgenfelvételekkel igazolható.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A hüvelykujj tövénél elhelyezkedő nyeregízület a kéz legfontosabb ízülete funkciója szempontjából.  A Földön élő fajok között egyedülállóan az embernél teszi lehetővé a hüvelykujj szembefordítását a többi ujjal – így a stabil fogás és a finommozások kivitelezését (például csúcsfogás, kulcsfogás). Ennek következtében kezünk legmozgékonyabb és a legtöbbet használt ízülete is.

nyeregízület

Mikor szükséges nyeregízületi arthroplastica?

A betegség kezelése a tünetektől, a porckopás mértékétől és a beteg aktivitásától függő.  Kezdeti stádiumban elégséges lehet a konzervatív kezelés: kímélet, a hüvelykujj nyugalomba helyezése, helyileg hűtés, gyulladáscsökkentő gyógyszerek, fizikoterápia vagy az ízületbe adott injekció.  A konzervatív kezelés sikertelensége, a panaszok súlyosbodása esetén szóba jöhet a műtéti megoldás a fájdalom megszüntetése és a funkció helyreállítása céljából.

Hogy zajlik a beavatkozás?

A nyeregízületi arthroplastica műtét során, ellentétben a csípő- és térdízületi protézissekkel, ahol idegen anyagot ültetünk be, itt a gyulladt, fájdalmas ízületi részeket eltávolítjuk és a szervezet saját szöveteiből alakítunk ki új ízületet. Ezt követően több hetes rögzítés szükséges.

Mik a műtét kockázatai?

A nemzetközi statisztikák szerint az eredmény 90-95%-ban jó vagy kiváló a műtéti kezelést követően.

Igen ritkán, de előfordulhat a műtét kapcsán, illetve utána a legnagyobb gondosság esetén is a műtéti terület gyulladása, fertőződése, a környező anatómiai képletek – inak, izmok, erek, idegek, szomszédos csontok – sérülése, allergiás reakció, az operált ízület mozgásbeszűkülése, instabilitása, fájdalom, duzzanat, hipertrófiás vagy keloid hegek kialakulása. Enyhébb esetekben gyógyszeres kezelés, súlyosabb esetekben a műtét megismétlése is szükséges lehet.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

A műtéti terv felállítását gondos kivizsgálás előzi meg. Fizikális vizsgálattal a beszűkült, illetve kóros mozgástartomány, az esetleges fájdalom intenzitása felmérhető. Képalkotó vizsgálatokkal (röntgen, MR, CT) az ízület geometriai viszonyairól kapunk információt.

nyeregízületi fájdalom
Fekvőbeteg ellátás - Medicover Kórház

Milyen teendőim vannak a műtét után?

A műtét másnapján kötéscsere történik, 14 nappal később varratszedés javasolt. Műtétet követően 3-4 hét gipszrögzítés, majd 3-4 hét speciális rögzítő alkalmazása, ezt követően aktív-passzív gyógytornakezelés szükséges. A végleges, teljes funkció elérése a műtétet követő 3-6 hónap múlva várható.

Mit foglal magában a nyeregízületi arhtroplastica ára a Medicover Kórházban?

A nyeregízületi arthroplastica műtét ára magában foglalja a műtét költségét, valamint a műtét utáni kórházi tartózkodás és az utólagos kontroll díját.

Az előzetes szakorvosi konzultáció, valamint a műtétet megelőző vizsgálatok díja nem képezi a műtéti díj részét, ezek költségéről érdeklődjön Ügyfélszolgálatunkon.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Nyeregízületi arthroplastica ára

Nyeregízületi arthroplastica
Medicover Kórház és klinika480 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Nyeregízületi arthroplasticát végző szakorvosunk

Dr. Császár Zsolt