Teljes térdprotézis beültetés

Teljes térdprotézis beültetés

Mivel a térdeinket minden nap, szinte minden percében használjuk, ki vannak téve az elhasználódás és balesetek veszélyének. Ha annyira elkopnak, vagy olyan súlyos baleset éri, hogy visszafordíthatatlan a károsodás, akkor sok esetben csak a teljes térdprotézis (térd TEP) beültetése segíthet a fájdalommentesebb életvitelben.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Miért válassza a Medicovert térdprotézisműtét elvégzésére?

 • Térdprotézisműtét azonnal: Amennyiben a kivizsgálás során egészségi állapota alapján Ön alkalmas a protézisbeültetésre, várakozás nélkül el tudjuk végezni a műtétet.
 • Összeszokott, tapasztalt ortopéd sebészcsapat: Ortopéd sebészeink neves külföldi és hazai protéziscentrumokban képződtek, több száz protézisműtéttel a hátuk mögött, így Ön a lehető legjobb kezekben van.
 • Sebészeink egymásnak asszisztálnak a protézisműtétek során, így nem csak az operáló orvos, de az asszisztens is gyakorlott ortopéd sebész. Mit jelent ez Önnek? Nagyobb biztonságot, gyorsabb műtétet, kevesebb szövődményt.
 • Nemzetközileg bizonyított protézisrendszerek: Az általunk használt protézisrendszerek számos Nyugati országban bizonyított, milliós nagyságrendben beültetett, hosszú távú protézis túlélést biztosító típusok.
 • Kedvező árak, kényelmi szolgáltatások: Protézisműtéteinket elérhető áron végezzük. Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyeletet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.
 • Az árban benne lévő komplex aneszteziológiai eljárások biztosítják az Ön minél kisebb posztoperatív fájdalmát.
 • Aneszteziológus szakorvosaink ügyeleti időben is rendelkezésükre állnak, akik esetleges probléma esetén azonnal szakszerű ellátást tudnak biztosítani!
 • A kórházi tartózkodás alatt rendszeresen, akár napi több alkalommal gyógytornászunk segíti elő mielőbbi felépülését, melyet tartalmaz a befizetett összeg.
 • A műtét utáni első kontroll ingyenes, valamint a második és harmadik kontrollból is jelentős kedvezményt adunk.
Ortopédia -térdvizsgálat

Milyen hatások érik a térdünket?

 • Elhasználódás, kopás következtében kialakuló degeneratív elváltozások (idős korban).
 • Ízületi gyulladás, izoláltan vagy sokízületi gyulladás (Rheumatoid arthritis) részeként.
 • Tengelyeltérések (X-láb, O-láb), gyakori térdkalácsficamok okozta porckárosodások.
 • Balesetből eredő térdelváltozások (instabilitás, ízületi törések, stb.).

Ezek alapján, ha a konzervatív kezelés ellenére a mindennapi életben a járás fájdalmat okoz, illetve az éjszakát sem tudja már átaludni fájdalmai miatt, szükséges ortopéd szakorvosi vizsgálata, mely alapján eldől, hogy milyen műtéti kezelésre lehet szüksége, mely jelentheti a térdprotézis-beültetést is.

Milyen térdprotézisműtéti eljárást végzünk?

Kórházunkban előzetes vizsgálatok által megerősített indikáció esetén primer totáltérdprotézis beültetés műtétet végzünk. Ennek során a térd kopott, elhasználódott ízületi felszíneit művi protézissel helyettesítik térdspecialista ortopéd sebészeink. Ez lehetővé teszi a térd majdnem teljes eredeti stabil mozgását lényegesen kisebb fájdalom mellett vagy akár teljesen fájdalommentesen!

Mi a térdízület és mik a részei?

A térd a testünk legnagyobb és legösszetettebb ízülete, mely működése közben csukló-, gördülő és kisfokú rotációs mozgást végez. Alapvető szerepet játszik a mozgásban a testsúly vízszintes (futás és gyaloglás) és függőleges (ugrás) irányban történő hordozásakor.

Tulajdonképpen két valódi (combcsont és lábszárcsont, combcsont és térdkalács), és egy nem valódi ízületből (lábszárcsont és szárkapocscsont térdhez közeli vége) áll.

A combcsont (femur) és a sípcsont (tibia) ízfelszínei (kemény üvegporc) között helyezkednek el a meniscusok (C alakú rugalmas rostos porc), melyek a két ízfelszín közötti, mozgás során folyamatosan változó felszínek alak béli különbségét csökkentik rugalmas tulajdonságuknak köszönhetően.

A térd anatómiája
A térd anatómiája

Hogyan zajlik a térdprotézisműtét?

Kórházunkban a beavatkozás regionális (azaz spinális) vagy általános anesztéziában (azaz altatásban) történik, attól függően, hogy az Ön kivizsgálása során feltérképezett egészségi állapota alapján melyiket javasolják orvosaink. Általában UH ellenőrzés mellett végzett femorális blokád vezetéses érzéstelenítésre is sor kerül a hosszabb posztoperatív fájdalomcsillapítás érdekében, így a legfájdalmasabb első posztoperatív éjszaka sokkal könnyebben átvészelhető.

A megfelelő érzéstelenítés után térdspecialista sebészeink a térdízületet a minimál invazív elveknek megfelelően ún. midvastus típusú behatolásból tárják fel, amely az egyik legszövetkímélőbb megoldás. Ennek során a térdkalács felett ejtett hosszanti metszés után a comb feszítő izomzat belső részét az izomrostok mentén választjuk szét, tehát tényleges izomátvágás nem történik. Ez a műtét utáni rehabilitáció során kisebb fájdalmat és gyorsabb felépülést eredményez. A kopott porcfelszíneket ezután eltávolítjuk és speciális sablonok segítségével kialakítjuk a térdprotézis leendő helyét. Próba protézis behelyezésével ellenőrizzük a stabilitást, a mozgásterjedelmet, és ha szükséges, további oldásokat végezünk az ízületben a mind teljesebb és stabilabb mozgás érdekében.

Az előre pontosan meghatározott méretű fémkomponenseket speciális antibiotikumos csontcementtel beragasztjuk, melyek közé műanyag betét kerül a megfelelő mozgás és súrlódás biztosítására. A térdkalács állapotától függően, általában egy műanyag „gomb” is bekerülhet a térdkalács ízfelszínének helyettesítésére. Lehetőségünk van személyre szabottabb protézis alkalmazására is a Zimmer Persona implantátumok használatával, mely még komfortosabb eredményt hoz. Amennyiben a végleges komponensekkel is megfelelő a mozgás és stabilitás, úgy alapos vérzéscsillapítást végzünk, majd draincső felett rétegesen zárjuk a szöveteket. Ezután steril kötést és rugalmas pólyát helyezünk fel. Ezt a draincsövet egy úgynevezett vérvisszaadós palackban gyűjtjük, mely visszaadásra kerül, így szinte soha sincs szükség transzfúzióra.

Térdprotézis beültetés
Térdprotézis beültetés

Milyen előkészületek szükségesek?

megfelelő térdprotézis kiválasztásához funkcionális röntgenekre, egyes esetekben CT vizsgálat elvégzésére is szükség van.

A térdprotézisműtéteknél az átlagosnál nagyobb százalékban áll fenn a fertőzés veszélye, ezért minél teljesebb kivizsgálásra van szükség ennek megelőzése érdekében:

 • A rutin labor vizsgálatok mellett szükség van fogászati és fül-orr-gégészeti góckutatásra és garat-, valamint vizelettenyésztésre a műtét elvégzése előtt.
 • A műtét után a leggondosabb vérzéscsillapítás és fentebb említett vérvisszaforgatás ellenére is szükség lehet vértranszfúzióra is, ezért történik vércsoportvizsgálat és ellenanyagszűrés, mely alapján a térdprotézisműtéthez mindig biztosítunk vérkészítményeket kórházunkban, hogyha szükség van rá, azonnal rendelkezésre álljon.

Mit kell tennem térdprotézis-beültetés után?

A térdprotézisbeültetés-műtét utáni kezelés egyik legfontosabb része a rehabilitáció és a térd korai funkcionális kezelése.

A műtét másnapján, a drain eltávolítását követően megkezdődik gyógytornászunk vezetésével a gyógytorna kezelés, ami tehermentesített tornából, segédeszközzel történő mobilizálásból és CPM kezelésből, azaz a térd gépi kontrollált passzív mozgatásából áll. Erre a posztoperatív időszak minden napján sor kerül, majd 3-4 nap elteltével Ön távozhat kórházunkból és otthonában folytathatja a rehabilitációt, teljes gyógytornaprogrammal és tanácsokkal ellátva. Amennyiben otthonában nem megoldott a felügyelete és rehabilitációja, úgy lehetőség van rehabilitációs intézetbe történő szállítására is, melyet saját mentőszolgálatunkkal tudunk biztosítani. A tornagyakorlatoknak a megtanulása és rendszeres végzése nagyon fontos a mielőbbi fájdalmatlan mozgások eléréséhez.

Rendkívül fontos a jó végeredmény érdekében, hogy Ön megfelelően együttműködjön gyógytornászával, időben elkezdje és végezze a gyógytornát, hogy elkerülhetőek legyenek az ízületi mozgáskorlátozottságok és egyéb problémák.

Mik a térdprotézis beültetésének előnyei?

 • A térdprotézisbeültetés eredményeként várhatóan az Ön fájdalmai csökkennek, sőt teljesen megszűnhetnek.
 • Az ízület mozgása (a műtét utáni rendszeres specifikus gyógytorna mellett) lényegesen javul, a korábbi esetleges sántító járás megszűnik.
 • Így a műtéten átesettek újra teljesebb életet élhetnek, bizonyos megkötésekkel sportolhatnak, ezáltal egészségesebben élhetnek és a rendszeresen szedett fájdalomcsillapítókat is elhagyhatják, ami jelentős életminőség javulással járhat!

Milyen kockázatokkal jár a beavatkozás?

Minden beavatkozás, így a térdprotézisbeültetés-műtét is kockázatokkal jár. A legkörültekintőbb kivizsgálás ellenére is előfordulhatnak nem várt szövődmények. Ezért szükséges a rendkívül alapos kivizsgálás, melynek során, ha olyan, kezeléssel nem javítható betegséget találunk ami fokozott kockázattal jár, a műtét elhalasztását javasoljuk.

 • A legnagyobb kockázat a sebfertőzés, mely lehet enyhe (bőrpír, sebgyógyulási zavar stb.), valamint súlyos, csontszövetet érintő, mély fertőzés is. Cukorbetegek, túlsúlyos páciensek, szteroidkezelés alatt állók és tartósan vérhígítót szedők különösen veszélyeztetettek.
 • Trombózis (kóros vérrögképződés) is felléphet, amely minden műtétnek velejárója lehet. Különösen veszélyeztetettek az alsó végtagok visszerességében szenvedők, valamint korábban trombózison átesett, ill. elhízott betegek. Ennek elkerülése érdekében nagyjából 4-6 hétig véralvadást gátló injekciót vagy gyógyszert írunk fel betegeinknek, mely minimálisra csökkenti a trombózis kialakulásának valószínűségét.
 • A térdprotézisműtét során vagy azt követően az érintett csontok törése léphet fel. Ekkor a műtét kiterjesztése, megfelelő újabb fémanyagok (implantátumok) behelyezése válhat szükségessé, mely a terheléssel történő járást is késleltetheti. Különösen fennáll e szövődmény lehetősége csontritkulásban szenvedő betegeknél.
 • Az operálandó területen nagyobb erek és idegek is futnak, ezért igen ritkán, de előfordulhat ezen képleteknek a sérülése is.
 • A térdprotézis-beültetés után előfordulhat olyan mértékű vérömlenyképződés, amelynek – újabb műtettel történő – kiürítése szükségessé válik, a későbbi fertőzés megelőzése érdekében. Emiatt vérpótlásra is szükség lehet, még, ha a feltárást nem is kell végezni.

Alkalmas vagyok térdprotézis-beültetésére?

Minden esetben az Ön kezelőorvosa fogja eldönteni, előzetes vizsgálatok alapján, hogy az Ön esetében milyen kockázattal jár a protézisbeültetés. Ennek során aneszteziológus konzílium is történik a pontosabb kockázat meghatározására. A vizsgálatok eredményei és az aneszteziológussal való konzultáció kulcsfontosságú ennek eldöntésében.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását a rendszeres gyógytornász által vezetett kezelések mellett.

Térdprotézis beültetés ára

Teljes térdprotézis beültetés
*Az ár nem tartalmazza a protézis költségét.
Medicover Kórház és klinika1 650 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Teljes térdprotézis beültetést végző szakorvosaink

Dr. Götz Dávid

Dr. Csanádi István

Dr. Tánczos Tamás_kör

Dr. Tánczos Tamás

Dr. Jánvári Kristóf_02_kör

Dr. Jánvári Kristóf