Teljes térdprotézis beültetés

Teljes térdprotézis beültetés

Mivel minden nap, szinte minden percében használjuk, ki van téve az elhasználódás és balesetek veszélyének. Ha annyira elkopik, vagy olyan súlyos baleset éri, hogy visszafordíthatatlan a károsodás, akkor sok esetben csak a teljes térdprotézis beültetése segíthet.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Ortopédia -térdvizsgálat

Milyen hatások érik a térdünket?

 • Elhasználódás, kopás következtében kialakuló degeneratív elváltozások (idős korban)
 • Ízületi gyulladás, izoláltan vagy sokízületi gyulladás (Rheumatoid arthritis) részeként
 • Tengelyeltérések (X-láb, O-láb), gyakori térdkalács ficamok okozta porckárosodás
 • Balesetből eredő térdelváltozások (instabilitás, ízületi törések, stb.)

Ezek alapján, ha a konzervatív kezelés ellenére a mindennapi életben a járás fájdalmat okoz, illetve az éjszakát sem tudja már átaludni fájdalmai miatt, szükséges ortopéd szakorvosi vizsgálata, mely alapján eldől, hogy milyen műtéti kezelésre lehet szüksége, mely jelentheti a térdprotézis beültetést is.

Milyen térdprotézis műtéti eljárást végzünk?

Kórházunkban előzetes vizsgálatok által megerősített indikáció esetén primer totál térdprotézis beültetés műtétet végzünk. Ennek során a térd kopott, elhasználódott ízületi felszíneit művi protézissel helyettesítik térd specialista ortopéd sebészeink. Ez lehetővé teszi a térd majdnem teljes eredeti stabil mozgását.

Mi a térdízület és mik a részei?

A térd a testünk legnagyobb és legösszetettebb ízülete, mely működése közben csukló-, gördülő és kisfokú rotációs mozgást végez. Alapvető szerepet játszik a mozgásban a testsúly vízszintes (futás és gyaloglás) és függőleges (ugrás) irányban történő hordozásakor.

Tulajdonképpen két valódi (combcsont és lábszárcsont, combcsont és térdkalács), és egy nem valódi ízületből (lábszárcsont és szárkapocscsont térdhez közeli vége) áll.

A combcsont (femur) és a sípcsont (tibia) ízfelszínei (kemény üvegporc) között helyezkednek el a meniscusok (C alakú rugalmas rostos porc), melyek a két ízfelszín közötti, mozgás során folyamatosan változó felszínek alak béli különbségét csökkentik rugalmas tulajdonságuknak köszönhetően.

A térd anatómiája
A térd anatómiája

Hogyan zajlik a térdprotézis műtét?

Kórházunkban a beavatkozás regionális- (azaz spinális) vagy általános anesztéziában (azaz altatásban) történik, attól függően, hogy az Ön kivizsgálása során feltérképezett egészségi állapota alapján melyiket javasolják orvosaink.

A térdprotézis műtétet vértelenségben végezzük, egy combra helyezett speciális vértelenítő mandzsettával, a vérvesztés minimalizálására. A megfelelő érzéstelenítés után a térdkalács felett, egy körülbelül 20 centiméteres vágást ejt a térd specialista sebész, melyen keresztül feltárja az ízületet. A kopott porcfelszíneket eltávolítjuk és sablonok segítségével kialakítjuk a térdprotézis leendő helyét.

Próba protézis behelyezésével ellenőrizzük a stabilitást, a mozgásterjedelmet, és ha szükséges további oldásokat végezünk az ízületben a mind teljesebb és stabilabb mozgás érdekében.

Az előre pontosan meghatározott méretű fém komponenseket speciális antibiotikumos csontcementtel beragasztjuk, melyek közé műanyag betét kerül a megfelelő mozgás és súrlódás biztosítására. A térdkalács állapotától függően, egy műanyag „gomb” is kerülhet a térdkalács ízfelszínének helyettesítésére. Amennyiben a végleges komponensekkel is megfelelő a mozgás és stabilitás úgy a vértelenség felengedését követően alapos vérzéscsillapítást végzünk, majd drain-cső felett, mely az esetlegesen képződő vérömleny eltávolítására szolgál, rétegesen zárjuk a szöveteket. Ezután steril kötést és rugalmas pólyát helyezünk fel.

Térdprotézis beültetés
Térdprotézis beültetés

Milyen előkészületek szükségesek?

megfelelő térdprotézis kiválasztásához funkcionális röntgenekre, egyes esetekben CT vizsgálat elvégzésére is szükség van.

A térdprotézis műtéteknél fennáll a fertőzés veszélye, ezért minél teljesebb kivizsgálásra van szükség ennek megelőzése érdekében:

 • A rutin labor vizsgálatok mellett szükség van góckutatásra és garat-, valamint vizelet tenyésztésre a műtét elvégzése előtt.
 • A műtét után a leggondosabb vérzéscsillapítás ellenére is szükség lehet vér transzfúzióra is, ezért történik vércsoport vizsgálat és ellenanyag szűrés, mely alapján a térdprotézis műtéthez mindig biztosítunk vérkészítményeket kórházunkban, hogyha szükség van rá, azonnal rendelkezésre álljon.

Mit kell tennem térdprotézis beültetés után?

A térdprotézis beültetés műtét utáni kezelés egyik legfontosabb része a rehabilitáció és a térd korai funkcionális kezelése.

Ehhez rendkívül fontos a műtét utáni fájdalom csökkentése, melyet a közvetlen posztoperatív időszakban egy úgynevezett EDA (EpiDural Anesthesia) kanüllel végzünk, aminek segítségével az epidurális térbe adott érzéstelenítővel jelentősen csökkenthető a fájdalom.

Emellett a térdprotézis műtét utáni napon, a drain eltávolítását követően megkezdődik a gyógytorna kezelés, ami tehermentesített tornából, segédeszközzel mobilizálásból és CPM kezelésből, azaz a térd gépi kontrollált passzív mozgatásából áll.

Erre a posztoperatív időszak minden napján sor kerül, majd 3-4 nap elteltével Ön távozhat kórházunkból és otthonában folytathatja a rehabilitációt, teljes gyógytorna programmal és tanácsokkal ellátva. A tornagyakorlatoknak a megtanulása és rendszeres végzése nagyon fontos a mielőbbi fájdalmatlan mozgások eléréséhez.

Rendkívül fontos a jó végeredmény érdekében, hogy Ön megfelelően együttműködjön gyógytornászával, időben elkezdje és végezze a gyógytornát, hogy elkerülhetőek legyenek az ízületi mozgáskorlátozottságok és egyéb problémák.

Mik a térdprotézis beültetésének előnyei?

 • A térdprotézis beültetés eredményeként várhatóan az Ön fájdalmai csökkennek, sőt teljesen megszűnhetnek.
 • Az ízület mozgása (a műtét utáni rendszeres specifikus gyógytorna mellett) lényegesen javul, a korábbi esetleges sántító járás megszűnik.
 • Így a műtéten átesettek újra teljesebb életet élhetnek, bizonyos megkötésekkel sportolhatnak, ezáltal egészségesebben élhetnek és a rendszeresen szedett fájdalomcsillapítókat is elhagyhatják.

Milyen kockázatokkal jár a beavatkozás?

Minden beavatkozás így térdprotézis beültetés műtét is kockázatokkal jár. A legkörültekintőbb kivizsgálás ellenére is előfordulhatnak nem várt szövődmények. Ezért szükséges a rendkívül alapos kivizsgálás, melynek során minden olyan esetben a műtét elhalasztását javasoljuk, ami fokozott kockázatnak tenné ki Önt.

 • A legnagyobb kockázat a sebfertőzés, mely lehet enyhe (bőrpír, sebgyógyulási zavar stb.), valamint súlyos, csontszövetet érintő, mély fertőzés is. Cukorbetegek, túlsúlyos páciensek, szteroid kezelés alatt állók különösen veszélyeztetettek.
 • Trombózis (kóros vérrögképződés) is felléphet, amely minden műtétnek velejárója lehet. Különösen veszélyeztetettek az alsó végtagok visszerességében szenvedők, valamint korábban trombózison átesett, ill. elhízott betegek. Ennek elkerülése érdekében nagyjából hat héten át, véralvadást gátló injekciókkal látjuk el Önt, ami minimálisra csökkenti a trombózis kialakulásának valószínűségét.
 • A térdprotézis műtet során, vagy azt követően az érintett csontok törése léphet fel. Ekkor a műtet kiterjesztése, megfelelő újabb fémanyagok (implantátumok) behelyezése válhat szükségessé, és a terheléssel történő járást csak a tervezettnél később lehet megkezdeni. Különösen fennáll e szövődmény lehetősége csontritkulásban szenvedő betegeknél.
 • Az operálandó területen erek és idegek futnak, ezért igen ritkán, de előfordulhat ezen képleteknek a sérülése is.
 • A térdprotézis beültetés után előfordulhat olyan mértékű vérömleny képződés, amelynek – újabb műtettel történő – kiürítése szükségessé válik, a későbbi fertőzés megelőzése érdekében. Emiatt vérpótlásra is szükség lehet, még ha feltárást nem is kell végezni.

Alkalmas vagyok térdprotézis beültetésére?

Minden esetben az Ön kezelőorvosa fogja eldönteni, előzetes vizsgálatok alapján, hogy az Ön esetében milyen kockázattal jár a protézis beültetés. Ennek során aneszteziológus konzílium is történik, a pontosabb kockázat meghatározására. A vizsgálatok eredményei és az aneszteziológussal való konzultáció döntő fontosságú.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Térdprotézis beültetés ára

Teljes térdprotézis beültetés
*Az ár nem tartalmazza a protézis költségét.
Medicover Kórház és klinika1 490 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Ortopéd szakorvosaink

Dr. Kovács Péter Sándor

Dr. Kovács Péter Sándor

tovább
Dr. Császár Zsolt

Dr. Császár Zsolt

tovább
Dr. Götz Dávid

Dr. Götz Dávid

tovább
Dr. Bodó László

Dr. Bodó László

tovább
Dr. Csanádi István

Dr. Csanádi István

tovább
close-link