Thumbnail picture

Térdprotézisek típusai

A térd az emberi test legbonyolultabb ízülete, és ebből következően a legsérülékenyebb is. A fájdalom megjelenésével nem gondol mindenki egyből térdprotézis beültetésre, hosszas, eredménytelen konzervatív kezelés esetén azonban megfontolandó a beültetés. Cikkünkben bemutatjuk a térdprotézisek típusait és hogy melyik milyen panasz esetén javasolt.

Mikor lehet szükség térdprotézisre?

Térdprotézis beültetésre leggyakrabban a térd kopásos megbetegedése (artrózis) esetén lehet szükség. A kopás lehet elsődleges ízületi kopás, melynek kialakulásában szerepet játszhat, a biológiai elöregedés és a degeneratív elváltozások. Másodlagosan is kialakulhat, ilyenkor korábban lezajlott betegségek (korábbi műtétek, ízületi sérülések, gyulladások, deformitások) okozzák a porc pusztulását.

Artrózis esetén az ízületi tükörporc-borítás elkopik, melynek következtében megnő a súrlódás. A leváló porcdarabok miatt az ízület belhártyája gyulladttá válhat, fokozódik az ízületi folyadék termelése, ami az ízület feszüléséhez vezet. Meszesedés is kialakul, aminek következtében az ízület mozgásterjedelme beszűkül, a mozgás fájdalmassá válik.

A kopásos megbetegedés legfőbb jellemzője az erős fájdalom, mely hosszas egyhelyben tartózkodás után jelentkezik, bemozgatás után enyhül, majd a terhelés során ismét fokozódik és csak nyugalmi állapotban enyhül ismét. Ennek következtében a járótávolság is csökken. Mivel a beteg a fájdalom miatt nem tudja intenzíven használni a végtagot, előfordulhat a végtag megrövidülése az izmok sorvadásának következtében, melynek eredményeként sántítás figyelhető meg.

Első lépésként az artrózis tünetei konzervatív úton, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, valamint mozgásterjedelem bővítő gyógytornával, reumatológiai kezelésekkel (fizioterápiagyógytorna) kezelhetők. Ha ezek a kezelések eredménytelennek bizonyulnak, a fájdalom tartósan fennáll és rontja ezáltal az életminőséget, javasolt megfontolni a térdprotézis beültetést.

Mire való a térdprotézis?

A térdprotézis beültetése során az elhasználódott ízület felszínét helyettesítik művi implantátummal, lehetővé téve a térd természetes mozgását.

Milyen típusú protézisek vannak?

A térdprotéziseket megkülönböztethetjük attól függően, hogy melyik részt pótolják a térdízületből.

Ha csak a térd egyik oldalán alakult ki kopás, akkor az úgynevezett unicondylaris protézis, vagy más néven szánkó protézis segíthet. Nevét a combcsonti fém komponensről kapta, mely szánkóhoz hasonlít. Egyoldali kopás leggyakrabban a belső (medialis) oldalon alakul ki, a protézis itt pótolja a combcsont és sípcsont medialis condylusának (belső ízületi csontvég) kopott ízületi felszínét.

Ez a protézis típus inkább csak speciális indikáció esetén javasolt, ugyanis általában a beavatkozást követően 1-5 évvel a másik oldali fél ízület pótlása is szükséges lehet, esetenként pedig a fél protézis cseréje is, teljes térdprotézisre.

teljes térdprotézis (duocondylaris protézis) a teljes térdízületi felszínt, a teljes combcsonti és sípcsonti felszínt pótolja. Ezt a típust akkor alkalmazzák, ha az ízület belső és külső fele egyaránt károsodott. A beavatkozás során az elkopott ízfelszínek eltávolításra kerülnek, és helyettük a combcsontba és sípcsontba fém komponensek kerülnek beültetésre, melyet csontcementtel rögzítenek. A combcsonti (femorális) komponens fémből, a sípcsonti (tibiális) komponens pedig egy fémtálcából és egy műanyag betétből áll.  A két fém komponens közt található műanyag csúszó felszín az anatómiai porcfelszínt hivatott reprodukálni, segítve az ízület mozgását, hogy a beteg be tudja hajlítani és ki tudja nyújtani a térdét.

A protézisek az egészséges térdhez hasonló geometriával bírnak, mozgásterjedelmük így eléri az egészséges térdízületét. Ezek az ún. high-flex térdprotézisek.

A térdprotézisek harmadik típusa a viszonylag ritkán használt térdkalács protézis (patellofemorális protézis). Szintén részleges protézis, ami a térdkalács ízületet érintő kopás esetén kerül beültetésre. A protézis alkalmazása során részlegesen vagy teljesen eltávolításra kerül a térdkalács, amit műanyag gombbal pótolnak. Elvégezhető térdprotézis beültetésével egyidejűleg és önállóan is.

A megfelelő protézis kiválasztása sok tényezőtől függ, melyben döntő szerepet játszik a páciens életkora és a térdízület állapota.  Ezek figyelembe vételével térd specialista ortopéd szakorvosa az Ön számára legmegfelelőbb típust fogja javasolni.

Meddig használható egy térdprotézis?

A teljes térdprotézis élettartama 15-20 év, ami függ a rögzítés pontosságától, valamint a későbbi terheléstől is. A protézisek szükség esetén újabb műtét keretében cserélhetők.

Mire számíthatok a beültetés után?

Mint minden beavatkozás, a térdprotézis beültetés is a környező szövetek feltárásával jár, így a beavatkozás után több napig fájdalom kíséri. A fájdalomcsillapítás a műtét után gyógyszerekkel történik.

Már a műtétet követő naptól – kidolgozott protokoll szerint – rendszeres torna és combizomzat kondicionáló utókezelés kezdődik, mankóval mobilizáljuk betegeinket. Ennek során a betegek elsajátítják a biztonságos segédeszköz használatot. Problémamentes esetben a betegek a műtétet követő 3-4. napon áthelyezzük rehabilitációs osztályra vagy otthonukba bocsájtjuk. A varratok vagy kapcsok eltávolítására a műtétet követő 10-14 nap után kerülhet sor. Trombózis megelőzése céljából ajánlott egészségügyi kompressziós harisnya használata és gyógyszeres kezelés (injekciók vagy tabletták). A kontrollok normál esetben 2, 6 és 12 hetes időközönként, majd évenként történnek.

3 hónap után már szinte teljes funkciót tapasztalhat a beteg, de a műtétet követő egy évig várható még további javulás. Három hónapot követően már egyenes talajon, korlátozás nélkül járhat a beteg.