Nyaki porckorongsérv műtét

A Medicover Klinikákon nyújtott egészségügyi ellátásokra 20% adókedvezmény és 10% Medicover kedvezmény vehető igénybe, ha Medicover Egészségpénztári számlájáról egyenlíti ki az egészségügyi szolgáltatások díját. Részletekért látogassa meg a Medicover Egészségpénztár oldalát!

Nyaki porckorongsérv (discus hernia cervicalis) műtét

A nyaki porckorongsérv műtét bizonyos életkor után, az alábbi egészségi állapotok előfordulásakor válhat szükségessé.

Az életkor előrehaladtával, illetve fokozott fizikai igénybevételtől, a gerinc elhasználódásából (más néven degeneratív folyamatokból) fakadóan, az érintett két csigolya közti kapcsolat károsodásához vezet, a gerinccsatorna és/vagy gyökcsatorna falait alkotó képletek deformálódnak, a csigolyaközti porckorongok víztartalma csökken, rugalmasságuk mérséklődik, szerkezetük megváltozik, elhasználódik.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Nyaki 5-ös és 6-os csigolya közötti porckorongsérv
Nyaki 5-ös és 6-os csigolya közötti porckorongsérv

A porckorong rostos fala meggyengülhet, mely miatt a porckorong fala előboltosulhat (protrusio), illetve a fala átszakadhat, a résen keresztül pedig a porckorong bennéke kifakadhat, sérvet eredményezve.

Mind a porckorong előboltosulása, mind sérvesedése vezethet térszűkülethez (mind a gerinccsatornában, vagy az oda, illetve onnan el vezető gyökcsatornák mentén) a porckorong mellett fekvő ideggyök, illetve a kemény agyhártyán belüli, a gerincvelő megnyomódását okozva.

porckorongsérv direktben is szűkítheti a gyökcsatornát, illetve a gyökcsatorna, melyen át lépnek az ideggyökök a gerinc két oldalán szűkítetté válhat az azt határóló ízületek deformációja miatt is, mely gyakran társul a porckorong károsodásához.

Az ideggyök megnyomódása annak ellátási területén érzészavart, zsibbadást, fájdalmat okozhat, az érintett végtag ügyetlenebbé válhat, súlyosabb esetben az ideggyök általa ellátott izmok erejének csökkenése léphet fel, akár bénulásig fokozódva.

A gerincvelő megnyomódása szintén a végtagokon, valamint a törzsön izomerő csökkenéshez, akár bénuláshoz, valamint érzészavarhoz vezethet.

Felléphet járászavar, a végtagok ügyetlensége a húgyhólyag, illetve végbél záróizmainak elégtelensége vizelési, székelési zavart okozva, férfiaknál pedig impotencia léphet fel. A törzs izmainak gyengülési és a rekeszizom gyengülés légzési zavart is okozhat. A belek működése renyhévé válhat.

Az idegrendszeri tünetek mellett pedig vezető tünet lehet a nyaki fájdalom is.

Mikor van szükség nyaki porckorongsérv műtétre?

A nyaki porckorongsérv (discus hernia) és/vagy gyökcsatorna szűkület (stenosis foramen intervertebrale) előfordulásánál az esetek kis hányadában (kb. 2%) van szükség nyaki porckorongsérv műtét alkalmazására.

Egyrészt, ha a tünetek és panaszok nem javulnak 6-12 hét alatt, vagy akár romlanak, így mivel a panaszok a nem sebészi, azaz konzervatív kezelésekkel dacolnak, műtéti megoldást szoktunk felkínálni. A konzervatív kezelésre nem reagáló fájdalmak esetén műtéti beavatkozás válhat indokolttá.

Súlyosabb esetekben, amikor hirtelen lép fel komolyabb idegrendszeri károsodásra utaló tünet (komolyabb izomerő csökkenés, bénulás, vizelet és székletürítési zavar, végtag ügyetlenség, járászavar), akkor 24-48 órán belül sürgősséggel szükséges a műtét elvégzése, mert azon az időablakon túl radikálisan romlik a javulás esélye (kiválóan elvégzett műtét ellenére is).

Hogyan zajlik a nyaki porckorongsérv műtét?

Elülső nyaki, nyílt feltárásból (kb. 6-10 cm), mikroszkóp alkalmazásával az érintett csigolyák közti porckorong eltávolításával, az idegelemek (ideggyök, gerincvelő) felszabadításával, szükség szerint a gyökcsatorna elülső falának elvételével. Az eltávolított porckorong helyére alap esetben fix távtartó kerül, de bizony esetekben a porckorong mozgást megtartó implantátummal is helyettesíthető (lásd alább). A fix távtartó vagy önmagában (akár csavarosan, implantátumtól függően) rögzül.

Mi a teendő a nyaki porckorongsérv műtétet követően?

Komplikáció mentes esetben a műtét estéjén a beteg WC-re már felkelhet. A műtétet követő naptól – kidolgozott protokoll szerint – rendszeres tornát kezdünk. Problémamentes esetben a beteg a műtétet követő 1-2. napon haza mehet. Amennyiben korai szövődmény nem alakul ki, a varratokat általában körülbelül 1 hét után távolítjuk el, addig nem tanácsos, hogy a sebet víz érje. Áztatni a sebet, tehát fürdeni, úszni akkor lehet, amikor már nem fedi varr a sebvonalat, a seb teljesen gyógyult, azaz heg látható (kb. 4 héttel a műtét után).

A műtét napjától 10 napig trombózist (vérrögösödést) megelőző injekciós kezelést (trombózis profilaxisra) alkalmazunk, melynek beadására a betegeket megtanítjuk.

A lábadozási időszaknak kb. 6 hét. Ez alatt az idő alatt a páciens sétálhat, ülhet és fekhet (ahogy kényelmes). Akinek izomgyengülés lépett fel a betegsége kapcsán, annak szelektív ingeráram kezelésre is szüksége lehet, mely a gyengült izomzat stimulálását célozza.

Mivel a csigolyák közt csontos átépülést várunk, 6 hétig merev nyaki rögzítő viselése javasolt az átépülés esélyének növelése céljából.

A végleges állapot kb. 1 évvel a beavatkozás után értékelhető. A fejet, nyakat direkt terhelő sportok és aktivitások kerülése javasolt műtét után általánosságban.

Nyaki 5-ös és 6-os csigolya közötti porckorongsérv műtéti megoldása
Nyaki 5-ös és 6-os csigolya közötti porckorongsérv műtéti megoldása
Mozgó nyaki gerinc protézis
Mozgó nyaki gerinc protézis

activ® C Cervicalis porckorongprotézis

Mozgást megtartó műtét (mozgó nyaki protézis)

Ebben az esetben az eljárás (elülső nyaki feltárásból porckorong eltávolítás, idegképletek felszabadítása) megegyezik a fent leírtakhoz, egészen addig a pontig, amikor távtartót helyezünk be a csigolyák közé. Olyan távtartó is beültethető, mely alkatrészei mozgást biztosítanak a szomszédos csigolyák között. Anyagát tekintve a távtartó készülhet kerámiából, fémből, illetve fém és folyadékkal töltött ballon kombinációjából.

Sok esetben azonban a mozgást engedő implantátumok körül is csonthíd képződhet és egy idő után maga a gerinc is elmerevedhet. A mozgást megőrző protézisek drágábbak, mint az esetek többségében alkalmazott fix távtartók, továbbá a beültetéshez szükséges feltételek is ritkábban teljesülnek. A lehető legtermészetesebb állapotot és funkciót azonban ez a műtéti eljárás eredményezi.

Melyek a nyaki porckorongsérv műtét előnyei?

A műtétek célja és várható pozitív eredménye elsősorban a fájdalmak mérséklése, megszüntetése és az esély megadása arra, hogy az idegképletek (ideggyökök/gerincvelő) felszabadításával azok regenerálódhassanak, így az elveszett, vagy károsodott funkciók helyreállhassanak. A műtét általában a fájdalmak gyors csillapodását eredményezi.

Azok esetében, akiknél idegrendszeri károsodás már a műtét előtt kialakult, a műtéttől elsősorban az várható, hogy a műtét előtti állapot őrződjön meg, azaz ne romoljon tovább. A műtét nem garantálja a javulást, így a teljes tünetmentessé válást sem, csak esélyt nyújt rá. A műtét lehetőséget ad az esetleges későbbi bénulás elkerülésére.

Mivel a teljes porckorong eltávolításra kerül, így sérvkiújulás az operált magasságban nem léphet fel.

Milyen kockázatokkal jár a beavatkozás?

A nyaki porckorongsérv műtét esetleges intraoperatív (műtét közben előforduló) szövődményei:

 • A gerincvelő és az abból ki-, illetve belépő ideggyökök károsodása, melynek következménye az ellátott neurológiai funkció romlása (már meglevő károsodás esetén, annak fokozódása) – esélye kb. 1%.
 • Nyaki fő verőerek (arteria carotis és arteria vertebralis), nyaki fő véna (vena jugularis interna) sérülhet.
 • Nyírok fő ér (ductus lymphaticus) sérülhet bal oldali nyaki feltárásnál alsó nyaki csigolyák esetén. Ennek eredménye alapvetően súlyos sebgyógyulási zavar lehet.
 • A hangszalag mozgását vezérlő ideg (nervus laryngeus recurrens) sérülése (1-7%)
 • Nyelési zavar. A műtét után pár napig, esetleg pár hétig gyakori a nyelés nehezítettsége. Nyelési nehezítettség előfordulása összességében 9.5%
 • A gerinccsatornában levő, agyvizet és gerincvelőt, ideggyököket tartalmazó kemény agyhártya (durazsák) sérülése (esélye 0.5-3.7%), következményes agyvízcsorgással, sebgyógyulási zavarral
 • Nyelőcsősérülés (esélye kb. 0.2-0.4%.)
 • Horner-szindróma (idegsérülés miatt) 0.1%-ban jelentkezhet, mely a felső szemhéj lógása szűkebb szemréssel, szemszárazság és pupillaszűkület hármasa.

A nyaki porckorongsérv műtét esetleges postoperatív (műtét után előforduló) szövődményei:

 • Sebfertőzés (0.1-1.6%). A sebfertőződés antibiotikumos kezelést, vagy akár újabb műtéti feltárást, kezelést vonhat maga után.
 • Az implantátumok elmozdulhatnak, csavarok meglazulhatnak, eltörhetnek, a csigolyák közti távtartó besüllyedhet a szomszédos csigolyába. Ezek a rögzítés elégtelenségével járhatnak, mely fájdalmat, súlyosabb esetben a gerinc deformitását, következményesen az idegképletek sérülését okozhatják.
 • Műtét utáni vérzés a műtéti üregben kb. 5.6%, melyből műtéti ellátást igénylő kb. 2.4%
 • Álízület képződése vagy „non-union”. Ez azt jelenti, hogy a csigolyák közé, a porckorong helyére rakott fix távtartó mentén nem lép fel, a kívánatos csontos átépülés. Ez fájdalmas álízület (pseudoarhtrosis) kialakulását eredményezheti. Tünete nyaki fájdalom, illetve, ha korábban volt, akkor ismét felléphet karba sugárzó fájdalom, zsibbadás. 1 porckorongsérv műtéte esetén kb. 2.9%, 2 porckorong eltávolítása esetén kb. 5.4% és 3 esetén pedig kb. 17.5%
 • Szomszédos szegmens szindróma. A rögzített gerincszakasz alatt és feletti porckorong és ízületek túlterhelődése úgynevezett szomszédos szegmens szindrómához vezethet, mely eredménye nyaki fájdalom és az ideggyökök, valamint gerincvelő károsodása lehet. Ennek esélye bizonyos irodalom szerint közel 3%/év, mely összeadódik, míg más irodalom eredménye szerint 10 éven belül 40% annak az esélye, hogy e miatt újabb műtétre legyen szükség.
 • A rizikók közé tartozik, hogy állandósuló nyaki fájdalom marad vissza.

Alkalmas vagyok nyaki porckorongsérv műtétre?

Minden esetben kezelőorvosa fogja eldönteni az előzetes vizsgálatok alapján, hogy az Ön esetében milyen kockázattal jár a porckorongsérv műtét. Ennek során aneszteziológus konzílium is történik, a pontosabb kockázat meghatározására. A vizsgálatok eredményei és az aneszteziológussal történő konzultáció döntő fontosságú.

Mit foglal magában a nyaki porckorongsérv műtét ára a Medicover Kórházban?

A nyaki porckorongsérv műtét ára magában foglalja a műtét költségét, valamint a műtét utáni kórházi tartózkodás és az utólagos kontroll díját.

A beültetésre kerülő implantátumot a konzultáció során a műtétet végző szakorvos határozza meg az eset függvényében. Az oldalon megjelölt ár ezt a díjat nem tartalmazza.

Az előzetes szakorvosi konzultáció, valamint a műtétet megelőző vizsgálatok díja nem képezi a műtéti díj részét, ezek költségéről érdeklődjön Ügyfélszolgálatunkon.

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Nyaki nyaki porckorongsérv műtét ára

Nyaki porckorongsérv műtét implantátummal
Medicover Kórház és klinika990 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Gerincsebész szakorvosaink

Dr. Kővári Viktor Zsolt

Dr. Kővári Viktor Zsolt

tovább