Terhességi ultrahang vizsgálat

Terhességi ultrahang vizsgálat

A terhességi ultrahang vizsgálat elsődleges célja, hogy minél előbb és minél nagyobb pontossággal kiszűrje a magzati rendellenességeket, valamint az anya egészségi állapotára is fényt derítsen.

A fennálló terhesség bizonyítására leghamarabb a havi menstruációs vérzés kimaradását követő második hétben kerülhet sor, amennyiben az otthon elvégzett terhességi teszt pozitív eredményt mutatott. A rendszeres képalkotó vizsgálatok alkalmával nyomon tudjuk követni a magzat érettségét, méretének változásait, a méhen belüli elhelyezkedését, idővel megtudjuk állapítani a nemét, és az esetleges fejlődési rendellenességeket is ki tudjuk szűrni.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

terhes-ultrahang-vizsgalat-1

Milyen területeket vizsgál a terhességi ultrahang?

A terhességi ultrahang vizsgálat során (amely történhet hüvelyi- valamint hasi ultrahang formájában egyaránt) megvizsgáljuk az összes kismedencei szerv egészségi állapotát (a méhet, a petefészkeket valamint a petevezetékeket).

Hüvelyi ultrahangot alkalmazunk a kismedencében lévő elváltozások diagnosztizálására, és ezzel egyidőben a hasi ultrahang használatával a kismedencén kívűli eltéréseket fedezhetjük fel.

Mindkét vizsgálat teljesen fájdalommentes, nem jár sugárterheléssel, nincs magzatkárosító hatása.

Hogyan zajlik a terhességi ultrahang?

 • Az első ultrahang vizsgálatot hüvelyi úton végezzük a terhesség megállapítására annak 5-10. hete között. A vizsgálat célja a terhesség méhen belüli voltának biztos igazolása, a magzatok számának megállapítása, a terhesség idejének pontos meghatározása.
 • A második vizsgálat a terhesség 12-13. hetében történik, fejlődési és kromoszóma rendellenességekre utaló jelek felismerése.
 • A harmadik vizsgálatra a terhesség 18. hetében kerül sor, amelyet hasfalon keresztül végzünk. A magzati koponya, mellkas, szív, hasi szervek, gerincoszlop és végtagok vizsgálata mellett sor kerül a méhlepény és a magzatvíz mennyiségének megállapítására is.

Kérjük, hogy a 12-18. héten elvégzett ultrahang vizsgálaton korábban kapott, és már kitöltött kérdőívet mindenképpen hozza magával!

 • A negyedik ultrahang vizsgálat a 30. héten történik. Ekkor a magzat megfelelő fejlődésének nyomon követése, illetve a később észlelhető rendellenességek kiszűrése a cél.
 • Az utolsó vizsgálatot a terhesség 36. hetében végezzük, célja a szülési rizikócsoport kiszűrése a szülésvezetés megtervezése céljából: a magzat méhen belüli helyzetének, várható súlyának meghatározása, illetve a lepény és a magzatvíz vizsgálata.
terhessegi-ultrahang-kep

Mit tudhatunk meg a terhességi ultrahang vizsgálatból?

terhessegi-ultrahang-vizsgalat
 •  a magzat méretét,
 •  a magzat súlyát,
 •  meghatározható a magzat kora,
 •  kiszűrhetőek a fejlődési rendellenességek,
 •  kiszűrhetőek a kismama szervezetében lévő rendellenességek is,
 •  meghatározható a méhlepény helye és állapota,
 •  kimutatható az ikerterhesség,
 •  pontosan kimutatható a magzat és a méhlepény helye, a magzatvíz vizsgálata előtt.

Hogyan készüljön a terhességi ultrahang vizsgálatra?

A vizsgálat nem igényel speciális előkészületeket. Hüvelyi ultrahang esetén az ürített húgyhólyag, hasi ultrahang esetén pedig a telt húgyhólyag segíti az ultrahang vizsgálatot végző szakember munkáját. Mindazonáltal a vizsgálatot megelőzően célszerű előre tisztázni a vizsgálatot elrendelő orvossal, hogy telt vagy üres húgyhólyaggal érkezzen-e a vizsgálatra.