Érsebészet

Érsebészet

Mivel foglalkozik az érsebész?

Az érsebészet az erek, elsődlegesen az artériák és a vénák megbetegedéseinek kezelésével foglalkozik. Ebbe a körbe tartozik az érszűkület, a visszeresség, az értágulatok, a trombózis és a mélyvénás trombózis utáni tünetek diagnosztizálása, azok kezelése. Az érsebészet foglalkozik még a cukorbetegségből és magas vérnyomásból eredő érbetegségekkel is.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Az érrendszer problémái mindkét nemet érintik, ellenben a vénás megbetegedések gyakrabban fordulnak elő nőknél, míg férfiaknál az érelmeszesedés a gyakoribb probléma.

Az érhálózat felépítése és feladatai

Az emberi érhálózatot artériák, hajszálerek és vénák alkotják, amelyek behálózzák egész testünket, szállítva az alapvető oxigént a szöveteknek.

Ha összehasonlítunk egymással két azonos átmérőjű artériát és vénát, az artériák falában több rugalmas rostot, vastagabb izomréteg fedezünk fel, így ennek következtében az artériák rugalmasak és ellenállnak a vérnyomás feszítő hatásának.

A vénák ellenben könnyebben tágulnak és kevéssé rugalmasak. A különböző keringési betegségek (például a visszér) ezeknek a vénáknak az elégtelen működése, betegsége.

Míg a verőerek a szívünk felől szállítják az oxigén-dús vért, a visszerek a szövetektől biztosítják a széndioxiddal dús vér elszállítását.

Többféle betegség érintheti ezt az értípust, melyek közül a vénatágulat a leggyakoribb, és a köznyelvben is ez ismert úgy, mint „visszerem van”.

Visszérbetegség esetén az érfal rendellenesen megvastagszik, vagy kitágul, így nem látja el megfelelően a feladatát, azaz nem juttatja el hatékonyan az elhasznált, széndioxid-dús vért a szív feléA visszeresség legfőképpen a lábszár és a comb vénáira jellemző, de máshol is kialakulhat.

Hogyan diagnosztizáljuk az érsebészeti betegségeket?

Az elsődleges vizsgálat a nyaki ultrahang vizsgálat: amennyiben igazolódott a nyaki artériák 60-70%-os szűkülete, vagy ha a CT vizsgálat 3-4 cm-es aorta tágulatot (aneurysma) mutat, mindenképpen további konzultáció szükséges a szakorvossal.

Milyen panaszokkal forduljunk érsebészhez?

  • Ha járáskor a comb felső vagy a lábszár hátsó részén fokozódó fájdalmat érez, majd megállást követően csökken a fájdalom.
  • Ha a lábakon nehezen gyógyuló sebek/fekélyek jelennek meg, akár sérüléstől, akár sérülés nélkül.
  • A lábakon tágult, kanyargós visszerek megjelenése esetén, ha estére duzzanat alakul ki a lábszár, boka környékén, nehézláb érzést okozva.
  • A lábakon hajszálvékony, illetve tágabb visszerek jelennek meg, esztétikai problémát okozva.
  • Nyugalmi állapotban is jelentkező végtagfájdalom.
  • Sebesedés a végtagon.
  • Kéz- vagy lábizomerő gyengülés.
  • Görcsös érzés.
  • Lábviszketés, ödéma.
  • Elszíneződött bőr az érintett véna/vénák közelében.
Visszeresség

Hogyan zajlik az érsebészeti szakorvosi vizsgálat?

A páciens kikérdezését és teljes körű panaszfelderítését, a rendelkezésre álló orvosi dokumentáció átnézését követően fizikális vizsgálat következik, amely semmilyen kellemetlenséggel vagy fájdalommal nem jár. Ezt követően a szakorvos elrendelhet képalkotó ultrahang diagnosztikai eljárást, a pontos diagnózis felállításában.

Amennyiben az érsebész szükségesnek tartja, műtéti megoldást javasol, amely az Ön állapotától függően lehet hagyományos vagy lézeres eljárás.

Érsebész szakorvosaink

Dr. Csók Viktor

Dr. Csók Viktor

tovább