Érsebészet

Érsebészet

Milyen panaszokkal forduljunk érsebészhez?

  • Ha járáskor a comb felső vagy a lábszár hátsó részén fokozódó fájdalmat érez, majd megállást követően csökken a fájdalom.
  • Ha a lábakon nehezen gyógyuló sebek/fekélyek jelennek meg, akár sérüléstől, akár sérülés nélkül.
  • A lábakon tágult, kanyargós visszerek megjelenése esetén, ha estére duzzanat alakul ki a lábszár, boka környékén, nehézláb érzést okozva.
  • A lábakon hajszálvékony, illetve tágabb visszerek jelennek meg, esztétikai problémát okozva.
  • Nyugalmi állapotban is jelentkező végtagfájdalom.
  • Sebesedés a végtagon.
  • Kéz- vagy lábizomerő gyengülés.
  • Görcsös érzés.
  • Lábviszketés, ödéma.
  • Elszíneződött bőr az érintett véna/vénák közelében.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Válasszon klinikát :

Mivel foglalkozik az érsebész?

Az érsebészet az erek, elsődlegesen az artériák és a vénák megbetegedéseinek kezelésével foglalkozik. Ebbe a körbe tartozik az érszűkület, a visszeresség, az értágulatok, a trombózis és a mélyvénás trombózis utáni tünetek diagnosztizálása, azok kezelése. Az érsebészet foglalkozik még a cukorbetegségből és magas vérnyomásból eredő érbetegségekkel is.

Az érrendszer problémái mindkét nemet érintik, ellenben a vénás megbetegedések gyakrabban fordulnak elő nőknél, míg férfiaknál az érelmeszesedés a gyakoribb probléma.

Az érhálózat felépítése és feladatai

Az emberi érhálózatot artériák, hajszálerek és vénák alkotják, amelyek behálózzák egész testünket, szállítva az alapvető oxigént a szöveteknek.

Ha összehasonlítunk egymással két azonos átmérőjű artériát és vénát, az artériák falában több rugalmas rostot, vastagabb izomréteg fedezünk fel, így ennek következtében az artériák rugalmasak és ellenállnak a vérnyomás feszítő hatásának.

A vénák ellenben könnyebben tágulnak és kevéssé rugalmasak. A különböző keringési betegségek (például a visszér) ezeknek a vénáknak az elégtelen működése, betegsége.

Míg a verőerek a szívünk felől szállítják az oxigén-dús vért, a visszerek a szövetektől biztosítják a széndioxiddal dús vér elszállítását.

Többféle betegség érintheti ezt az értípust, melyek közül a vénatágulat a leggyakoribb, és a köznyelvben is ez ismert úgy, mint „visszerem van”.

Visszérbetegség esetén az érfal rendellenesen megvastagszik, vagy kitágul, így nem látja el megfelelően a feladatát, azaz nem juttatja el hatékonyan az elhasznált, széndioxid-dús vért a szív feléA visszeresség legfőképpen a lábszár és a comb vénáira jellemző, de máshol is kialakulhat.

Visszeresség
Visszeresség

Hogyan diagnosztizáljuk az érsebészeti betegségeket?

Az elsődleges vizsgálat a nyaki ultrahang vizsgálat: amennyiben igazolódott a nyaki artériák 60-70%-os szűkülete, vagy ha a CT vizsgálat 3-4 cm-es aorta tágulatot (aneurysma) mutat, mindenképpen további konzultáció szükséges a szakorvossal.

Hogyan zajlik az érsebészeti szakorvosi vizsgálat?

A páciens kikérdezését és teljes körű panaszfelderítését, a rendelkezésre álló orvosi dokumentáció átnézését követően fizikális vizsgálat következik, amely semmilyen kellemetlenséggel vagy fájdalommal nem jár. Ezt követően a szakorvos elrendelhet képalkotó ultrahang diagnosztikai eljárást, a pontos diagnózis felállításában.

Amennyiben az érsebész szükségesnek tartja, műtéti megoldást javasol, amely az Ön állapotától függően lehet hagyományos vagy lézeres eljárás.

Érsebész szakorvosaink

Dr. Csók Viktor

Dr. Csók Viktor

tovább
Dr. Kaholics István

Dr. Kaholics István

tovább